Ακούγοντας την είδηση ότι πολλές χώρες στην Ευρώπη ανοίγουν τα σύνορά τους για το καλοκαίρι, οι ταξιδιώτες που είχαν βάλει στο μάτι χώρες της Ασίας, περιμένουν με ανυπομονησία το πότε θα τους δοθεί το πράσινο φως για να επισκεφθούν τον αγαπημένο τους προορισμό. Προς το παρόν, όσοι έχουν στο μυαλό τους την Ταϊλάνδη θα πρέπει να περιμένουν τουλάχιστον μερικούς ακόμη μήνες πριν ετοιμάσουν τις βαλίτσες τους.
«Εξακολουθεί να εξαρτάται από την κατάσταση της επιδημίας, αλλά νομίζω ότι το νωρίτερο, μπορεί να δούμε ότι η επιστροφή των τουριστών θα μπορούσε να είναι το τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους», δήλωσε ο Yuthasak Supasorn, κυβερνήτης της Τουριστικής Αρχής της Ταϊλάνδης (TAT), στο CNN Travel. Και ακόμη και τότε, λέει, πιθανότατα θα υπάρχουν περιορισμοί για το ποιος μπορεί να επισκεφθεί τη χώρα και πού μπορεί να πάει.
«Δεν πρόκειται να τα ανοίξουμε όλα ταυτόχρονα», προσθέτει. «Είμαστε ακόμα σε εγρήγορση, απλώς δεν μπορούμε να χαλαρώσουμε τα μέτρα μας ακόμα. Πρέπει να κοιτάξουμε τη χώρα καταγωγής [των ταξιδιωτών] για να δούμε αν η κατάστασή τους έχει βελτιωθεί πραγματικά. Και τέλος, πρέπει να δούμε αν οι δικοί μας επιχειρηματικοί φορείς είναι έτοιμοι να δεχτούν τουρίστες υπό τη “νέα κανονικότητα”».
Παρόμοιες εκδοχές αυτής της στρατηγικής που εξετάζονται ήδη στην περιοχή - αναφέρονται ως «τουριστικές φυσαλίδες». Βασικά, μια χώρα θα ανοίξει τα σύνορά της, αμοιβαία με προορισμούς που έχουν επίσης υπό έλεγχο την κατάσταση του κορωνοϊού στη χώρα τους.
Μόλις η Ταϊλάνδη ανοίξει τα σύνορά της για διεθνείς τουρίστες, πιθανότατα αυτοί θα είναι σε θέση να επισκεφθούν μόνο συγκεκριμένα σημεία, λέει ο Yuthasak.
«Μελετήσαμε τη δυνατότητα να προσφέρουμε ειδικά πακέτα μακράς διαμονής σε απομονωμένες και κλειστές περιοχές όπου μπορεί να ελεγχθεί εύκολα η παρακολούθηση της υγείας τους - για παράδειγμα, τα νησιά Κο Πα Νγκαν και Κο Σαμούι. Αυτό θα είναι επωφελές τόσο για τους τουρίστες όσο και για τους κατοίκους της περιοχής, καθώς αυτό είναι σχεδόν ένα είδος καραντίνας».
Ο Yuthasak λέει ότι ολοκληρώνει ένα πλαίσιο για την επανεκκίνηση του τουρισμού, αλλά μεγάλο μέρος της λήψης αποφάσεων βρίσκεται στα χέρια της CCSA - του Κέντρου Διοίκησης Κατάστασης Covid-19 - το οποίο θα αποφασίσει πότε είναι η καλύτερη στιγμή για να ανοίξουν τα σύνορα για τους τουρίστες.
Ο Μπιλ Μπαρνέτ με έδρα το Πουκέτ, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας C9 Hotelworks με επίκεντρο την Ασία, λέει ότι «απαιτούνται βήματα μωρού» για να ξαναρχίσει ο διεθνής τουρισμός.
Προς το παρόν, η Ταϊλάνδη δεν παίρνει κανένα ρίσκο και κρατά τα σύνορα της χώρας σταθερά κλειστά. Η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας της Ταϊλάνδης (CAAT) έχει εκδώσει προσωρινή απαγόρευση όλων των διεθνών εμπορικών πτήσεων στη χώρα έως τις 30 Ιουνίου, εξαιρουμένων των πτήσεων επαναπατρισμού. Οι Ταϊλανδοί που επιστρέφουν σε αυτές τις πτήσεις τίθενται σε καραντίνα για 14 ημέρες. Εν τω μεταξύ, στις 26 Μαΐου, το ταϊλανδικό υπουργικό συμβούλιο συμφώνησε να παρατείνει την εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης έως τις 30 Ιουνίου.
Η Ταϊλάνδη κατάφερε να αποφύγει τις καταστροφικές συνέπειες του ιού που βιώνουν πολλά άλλα έθνη σε όλο τον κόσμο.
Η Ταϊλάνδη ξεκινά την εγχώρια τουριστική ώθηση
Η Ταϊλάνδη επικεντρώνεται τώρα στο άνοιγμα του εγχώριου τουρισμού τον Ιούνιο, λέει ο Yuthasak. Τα θέρετρα και τα ξενοδοχεία σε ορισμένους τουριστικούς προορισμούς σε ολόκληρη τη χώρα έχουν ήδη δώσει το πράσινο φως για να ανοίξουν ξανά, συμπεριλαμβανομένης της Hua Hin, ενός δημοφιλούς παραλιακού θέρετρου περίπου 200 χιλιομέτρων νότια της Μπανγκόκ.
Τα μέτρα εγκλεισμού σε εθνικό επίπεδο που τέθηκαν σε εφαρμογή στα τέλη Μαρτίου μειώθηκαν σταδιακά όλο τον Μάιο. Εμπορικά κέντρα, αγορές, μουσεία και ορισμένα τουριστικά αξιοθέατα έχουν ήδη ανοίξει και πολλά άλλα θα ακολουθήσουν. Το Μεγάλο Παλάτι της Μπανγκόκ, για παράδειγμα, θα ανοίξει ξανά στις 4 Ιουνίου.
Τα εθνικά πάρκα, τα θεματικά πάρκα, τα γήπεδα, τα ιαματικά λουτρά, τα καταστήματα μασάζ και οι κινηματογράφοι παραμένουν κλειστά, αλλά τα τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι σε ορισμένους πιθανότατα θα δοθεί το οκ να ανοίξουν ξανά το Ιούνιο.
Εστιατόρια - που περιορίζονται στην προσφορά μόνο υπηρεσιών παράδοσης και παραλαβής από τα τέλη Μαρτίου - μπορούν τώρα να επιτρέψουν στους πελάτες τους να γευματίσουν, αλλά απαγορεύεται να σερβίρουν αλκοόλ και πρέπει να τηρούν αυστηρά μέτρα κοινωνικής απόστασης. Οι παμπ και τα νυχτερινά κέντρα παραμένουν κλειστά, και ισχύει η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 11 μ.μ. έως τις 4 π.μ.
Τα τοπικά δίκτυα μεταφορών αυξάνουν τις υπηρεσίες τους, συμπεριλαμβανομένων των σιδηροδρόμων και των λεωφορείων, ενώ οι αεροπορικές εταιρείες αυξάνουν τον αριθμό των πτήσεων εσωτερικού. Το Διεθνές Αεροδρόμιο του Πουκέτ, ωστόσο, παραμένει κλειστό μέχρι νεωτέρας.
Το πιο δημοφιλές τουριστικό νησί της Ταϊλάνδης εμφανίστηκε ως hotspot κορωνοϊού τον Μάρτιο, αντιμετωπίζοντας το υψηλότερο ποσοστό κατά κεφαλή μόλυνσης από όλες τις 77 επαρχίες της Ταϊλάνδης. Ως αποτέλεσμα, αξιωματούχοι του Πουκέτ επέβαλαν αυστηρά μέτρα εγκλεισμού και ξεκίνησαν μια εντατική προσπάθεια για να κάνουν τεστ στους κατοίκους.
Αλλά με τα κρούσματα να επιβραδύνονται τις τελευταίες ημέρες, οι παράγοντες της ταξιδιωτικής βιομηχανίας αμφισβητούν το συνεχιζόμενο κλείσιμο του αεροδρομίου του νησιού όταν η υπόλοιπη χώρα ανοίγει σε πτήσεις εσωτερικού.
«Ο τουριστικός τομέας του Πουκέτ αυτή τη στιγμή είναι λυπημένος, συγκλονισμένος, ενοχλημένος και απογοητευμένος από την έλλειψη καθορισμένου σχεδίου για το άνοιγμα του αεροδρομίου», λέει ο Μπαρνέτ.
Ο αγώνας των τοπικών επιχειρήσεων
Ακόμα και με τον εγχώριο τουρισμό που ξεκινά σε ορισμένες επαρχίες, είναι μόνο μια σταγόνα στον κουβά.
Το 2019, σχεδόν 40 εκατομμύρια τουρίστες επισκέφτηκαν την Ταϊλάνδη, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία. Το TAT εκτιμά ότι μόνο 14 έως 16 εκατομμύρια θα την επισκεφθούν φέτος.
Τα οικονομικά πιεσμένα ξενοδοχεία που έχουν ανάγκη ρευστού χρήματος, έχουν ήδη αρχίσει τις «επιθετικές πωλήσεις» και τις προσφορές. «Οι διαμονές και τα οδικά ταξίδια πλασάρονται, αλλά σε μια χώρα όπου ο τουρισμός αντιπροσωπεύει το 12 έως 14% του ΑΕΠ, αυτές οι μικρές “τσιμπιές” δεν πρόκειται να γεφυρώσουν το δρόμο προς την ανάκαμψη», λέει. «Απαιτούνται ευρύτερες διμερείς συμφωνίες και το άνοιγμα των αεροδρομίων και των αεροπορικών εταιρειών».
Η αγορά Chatuchak Weekend Market της Μπανγκόκ, ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για ψώνια της πόλης, άνοιξε ξανά στις 9 Μαΐου. Ωστόσο, παρόλο που οι Ταϊλανδοί και οι εκπατρισμένοι επέστρεψαν, δεν είναι αρκετή η κίνηση για τους πωλητές για μια βιώσιμη διαβίωση, λέει η Tassanee Larlitparpaipune, ιδιοκτήτρια ενός καταστήματος .
«Οι διεθνείς τουρίστες αποτελούν περίπου το 50% της πελατειακής μου βάσης», λέει. «Οι περισσότεροι προέρχονται από τη Σιγκαπούρη, το Χονγκ Κονγκ και τη Μαλαισία».
Πριν από τις διακοπές της Σεληνιακής Πρωτοχρονιάς τον Ιανουάριο, η Tassanee διέθετε τέσσερα καταστήματα ρούχων στην αγορά. Έκτοτε έκλεισε δύο και τώρα σκέφτεται να κλείσει το τρίτο και να επικεντρωθεί στις ηλεκτρονικές παραγγελίες.
Η άγρια φύση επιστρέφει σε κάποτε πολυσύχναστους φυσικούς χώρους
Η πανδημία Covid-19 όμως, δεν είχε εντελώς αρνητικές συνέπειες. Όπως φαίνεται σε άλλους κάποτε πολυσύχναστους παγκόσμιους προορισμούς, η άγρια φύση της Ταϊλάνδης επωφελήθηκε από το παγκόσμιο στοπ της ανθρώπινης δραστηριότητας, ιδιαίτερα τα θαλάσσια ζώα.
Ο θαλάσσιος βιολόγος Δρ Thon Thammawongsawat λέει ότι οι αλλαγές που έχει δει είναι αξιοσημείωτες, με τα ζώα να επιστρέφουν σε προορισμούς που ήταν γεμάτοι με ανθρώπους.
«Για παράδειγμα, εντοπίστηκαν ροζ ντιγκόνγκ γύρω από το Ban Pe, στο Koh Samet και οι πράσινες χελώνες έβαλαν αυγά για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια στις παραλίες του Koh Samui», λέει.
Περισσότερες από 200 από αυτές τις χελώνες γεννήθηκαν στην απομονωμένη παραλία του θέρετρου Banyan Tree Samui, με τρεις φωλιές να εκκολάπτονται μεταξύ 4 και 24 Απριλίου, σύμφωνα με το προσωπικό του ξενοδοχείου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μια γιγαντιαία χελώνα-μαμά άφησε τα αυγά της στα τέλη Φεβρουαρίου και στις αρχές Μαρτίου, τα οποία στη συνέχεια προστατεύθηκαν από τον ντόπιο θαλάσσιο βιολόγο του θερέτρου και το τοπικό Τμήμα Θαλάσσιων και Παράκτιων Πόρων.
Επίσης, και άλλα είδη χελωνών επέστρεψαν στις ακτές της Ταϊλάνδης για να γεννήσουν τα αυγά τους. «Ο πιο κρίσιμος δείκτης των θετικών παρενεργειών από αυτήν την κρίση είναι ότι έχουμε δει τις δερματοχελώνες να γεννούν αυγά στο υψηλότερο ποσό από τότε που ξεκινήσαμε την καταγραφή στατιστικών πριν από οκτώ χρόνια», λέει ο Thon.
«Πέρυσι, καταγράψαμε ότι υπήρχαν περίπου 100 δερματοχελώνες που εκκολάφθηκαν. Φέτος, μέχρι τώρα, υπάρχουν περισσότερες από 300 που έχουν εκκολαφθεί και επιστρέψει στη θάλασσα».
Οι αξιωματούχοι των εθνικών πάρκων της χώρας λένε ότι ελπίζουν να διατηρήσουν ορισμένες από αυτές τις θετικές συνέπειες. «Το υπουργείο αποφάσισε να κλείνει τα εθνικά πάρκα – τόσο τα χερσαία, όσο και τα θαλάσσια - κάθε χρόνο μεταξύ δύο έως τριών μηνών το χρόνο», δήλωσε ο Sompoch Maneerat, διευθυντής πληροφοριών για το Τμήμα Εθνικών Πάρκων της Ταϊλάνδης, στο CNN Travel.
«Οι διάρκειες και οι ημερομηνίες θα ποικίλλουν ανάλογα με τη φύση κάθε τοποθεσίας. Ο σκοπός είναι να επιτευχθεί βιώσιμος τουρισμός, όπου η φύση μπορεί να ξεκουραστεί κατά τη διάρκεια της χαμηλής περιόδου».
Όσο για τον δημοφιλές κόλπο Maya Bay, όπου γυρίστηκε η ταινία «The Beach» («Η Παραλία») του 2000 με πρωταγωνιστή τον Λεονάρντο ΝτιΚάπριο, ο Sompoch λέει ότι θα παραμείνει κλειστός έως τουλάχιστον το 2021, καθώς το οικοσύστημα δεν έχει ακόμη ανακάμψει πλήρως σε αποδεκτό επίπεδο.
Ο κόλπος έκλεισε από τον Ιούνιο του 2018, ως μέρος ενός προγράμματος αναζωογόνησης με στόχο την τόνωση των αποδεκατισμένων κοραλλιών της περιοχής.