Όπου κι αν βρεθούν μέλη της βασιλικής οικογένειας της Βρετανίας τα φλας πέφτουν πάνω τους βροχή. Τους κυνηγούν ήδη ενώ βρίσκονται μέσα στα αυτοκίνητά τους.
Και συχνά σε αυτά έχουν καταγραφεί να μην φορούν ζώνες ασφαλείας. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Σύμφωνα με τον Βρετανό ειδικό σε θέματα ασφαλείας Μάικλ Τσάντλερ, συντρέχουν αποκλειστικά «λόγοι ασφαλείας».
«Όπως μπορείτε να φανταστείτε, υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με το πώς θα απομακρυνθεί ένα σημαντικό πρόσωπο από ένα όχημα όσο το δυνατόν γρηγορότερα», δήλωσε ο Τσάντλερ στην Daily Mail. «Είναι πιθανό να υπάρχει μια προσέγγιση που βασίζεται στον κίνδυνο», πρόσθεσε. «Θα υπάρξει μια αξιολόγηση κινδύνου, το αποτέλεσμα της οποίας θα καθορίσει εάν χρειάζονται ή όχι επιπλέον προφυλάξεις». Η άνεση και η εμφάνιση παίζουν επίσης ρόλο, ειδικά για εκδηλώσεις όπου τα μέλη της βασιλικής οικογένειας πρέπει να είναι με στρατιωτική ή επίσημη ενδυμασία. «Με τους άντρες, για παράδειγμα, μια ζώνη ασφαλείας μπορεί να τσακίσει τα πουκάμισα και αυτό μπορεί επίσης να είναι ένας παράγοντας», είπε ο Τσάντλερ.

Όπως τόνισε ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι οι royals ταξιδεύουν πάντα χωρίς ζώνη ασφαλείας. «Φορούν πραγματικά ζώνες ασφαλείας, πιθανότατα πολύ περισσότερο από ό,τι φαντάζονται οι άνθρωποι», είπε. «Σε εκείνες τις περιπτώσεις που ταξιδεύουν σχετικά γρήγορα μέσω Λονδίνου ή σε αυτοκινητόδρομους, σίγουρα θα φορούν ζώνες ασφαλείας», σημείωσε.

Τι συμβαίνει όμως με τον νόμο;
Όπως εξηγούν δημοσιεύματα είναι απίθανο οποιοδήποτε μέλος της βασιλικής οικογένειας του Ηνωμένου Βασιλείου να αντιμετωπίσει νομικές συνέπειες επειδή δεν φορά ζώνη ασφαλείας. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του βασιλιά Καρόλου ο οποίος διαθέτει κυρίαρχη ασυλία, που τον προστατεύει από κάθε δίωξη. «Βάσει μιας πολύ παλιάς νομοθεσίας, της Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του 1689, η μοναρχία καθιερώθηκε ώστε να βρίσκεται πάνω από νομικές προσφυγές και τα δικαστήρια. «Πιο πρόσφατα,ο Νόμος περί Διώξεων κατά του Στέμματος του 1947 (Crown Proceedings Act) επέτρεψε αγωγές κατά κυβερνητικών και βασιλικών υπηρεσιών, αλλά εξαιρούσε ρητά τον Μονάρχη», εξήγησε ο Τσάντλερ.

Η Νταϊάνα δεν φορούσε ζώνη ασφαλείας στο τροχαίο που σκοτώθηκε στο Παρίσι
Όσον αφορά στα υπόλοιπα μέλη της βρετανικής βασιλικής οικογένειας, ο Τσάντλερ εξήγησε ότι το πώς θα ταξιδέψουν αξιολογείται «βάσει του κινδύνου» από τους αξιωματικούς που έχουν αναλάβει την ασφάλειά του, και έτσι είναι απίθανο να τους αμφισβητήσουν άλλοι συνάδελφοί τους ειδικά στην περίπτωση που ταξιδεύουν για κάποιο τελετουργικό καθήκον.
Όπως σημειώνει το People πάντως, το να μην φορούν κατά καιρούς ζώνες ασφαλείας μέλη της βασιλικής οικογένειας της Βρετανίας, μπορεί να αποτελεί έκπληξη, ειδικά μετά το τροχαίο δυστύχημα στο Παρίσι που οδήγησε στον θάνατο της πριγκίπισσας Νταϊάνα το 1997. Υπενθυμίζεται ότι τότε ούτε η Νταϊάνα, ούτε ο φίλος της Ντόντι Φαγιέντ και ο οδηγός Χένρι Πολ φορούσαν ζώνες ασφαλείας.