H McDonald’s, ένα σύμβολο της μετασοβιετικής Ρωσίας, ανακοίνωσε προχθες πως θα κλείσει προσωρινά τα εστιατόριά της, μια κίνηση που πολλοί περιέγραψα ως «εξαιρετικά συμβολική».
Η διάσημη αλυσίδα φαστ φουντ, η τελευταία δυτική εταιρεία που παγώνει τις δραστηριότητές της στη χώρα μετά την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, έχει 847 καταστήματα στη Ρωσία και δήλωσε πως θα συνεχίσει να πληρώνει τους μισθούς στους 62.000 υπαλλήλους της που εργάζονταν εκεί.
Σε μια ανοιχτή επιστολή προς τους εργαζόμενους, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της McDonald’s Κρις Κεμπκίνσκι, είπε: «Σύμφωνα με τις αξίες μας, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τον περιττό ανθρώπινο πόνο που εκτυλίσσεται στην Ουκρανία. Ως εταιρεία, ενωνόμαστε με τον υπόλοιπο κόσμο καταδικάζοντας την επιθετικότητα και τη βία και προσευχόμαστε για ειρήνη. Η Νο 1 προτεραιότητά μας από την αρχή αυτής της κρίσης ήταν – και θα παραμείνουν – οι άνθρωποί μας».
Τι σημαίνει όμως η απόφαση αυτή της McDonald’s;
Λόγω του μεγάλου μεγέθους της και της παγκόσμιας εμβέλειάς της, η αλυσίδα φαστ φουντ πολλές φορές αντιγράφεται, όσον αφορά τη θέση της σε κάποιο θέμα ή όταν κάνει μια σημαντική επιχειρησιακή αλλαγή.
Γιατί όμως το κλείσιμο των καταστημάτων της είναι συμβολικό; Η McDonald’s άνοιξε το πρώτο της κατάστημα στη Ρωσία στις 31 Ιανουαρίου 1990, με το άνοιγμα αυτό – τους τελευταίους μήνες της Σοβιετικής Ένωσης, να τραβά τη διεθνή προσοχή.
Εκείνη την ημέρα, περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι έκαναν ουρές γύρω από το τετράγωνο για να πάρουν μια πρώτη γεύση φαστ φουντ των ΗΠΑ, αντιπροσωπεύοντας την... απόψυξη των εντάσεων του Ψυχρού Πολέμου και την αυξανόμενη όρεξη και περιέργεια των νέων για ένα Big Mac.
Ο ανταποκριτής του BBC στη Μόσχα, Στις Ρόζενμπεργκ, ήταν μεταξύ πολλών που σχολίασε τη σημασία της απόφασης. Όπως έγραψε στο Twitter: «Το 1990 ήμουν στην ουρά όταν τα McDonald’s άνοιξαν το πρώτο τους εστιατόριο στη Μόσχα: Όταν το Σιδηρούν Παραπέτασμα γκρεμιζόταν και η Ρωσία αγκάλιαζε τη Δύση. Σήμερα, η McDonald’s ανακοίνωσε ότι κλείνει προσωρινά τα 850 περίπου εστιατόριά της στη Ρωσία. Τεράστιος συμβολισμός».
Κάποιοι άλλοι ανέφεραν επίσης τη «θεωρία της ειρήνης των McDonald’s» - την ιδέα που εξέφρασε για πρώτη φορά ο αρθρογράφος των New York Times, Τόμας Φρίντμαν πως καμία χώρα με McDonald’s δεν θα πάει ποτέ σε πόλεμο.
Ο Γέλτσιν στα McDonald's -Οι φωτό από το 1993
Ντόμινο αποχωρήσεων από τη Shell
Πάντως, μετά την ανακοίνωση της McDonald’s, κι άλλα εμβληματικά εμπορικά brands των ΗΠΑ – η Coca Cola και η Pepsi – δήλωσαν ότι θα διακόψουν τη λειτουργία τους στη χώρα. Η Η PepsiCo, η εταιρεία παραγωγής αναψυκτικών και σνακ – θα αναστείλει όλες τις διαφημίσεις στη Ρωσία και θα σταματήσει την πώληση των προϊόντων της, ενώ η ανταγωνιστική Coca Cola δήλωσε ότι θα αναστείλει τις δραστηριότητές της εκεί.
Η αλυσίδα καφέ Starbucks, ανακοίνωσε επίσης την Τρίτη πως αναστέλλει κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της αποστολής των προϊόντων της και των καφέ που διευθύνει ένας κάτοχος άδειας.
Νωρίτερα, η Shell ανακοίνωσε πως σταμάτησε να αγοράζει πετρέλαιο από τη Ρωσία και είπε ότι θα διακόψει εντελώς τις συνδέσεις με τη χώρα, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες ενίσχυσαν την εκστρατεία τους για να τιμωρήσουν τη Μόσχα απαγορεύοντας τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και ενέργειας.
Η Βρετανία είπε επίσης ότι θα απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, αλλά μόνο με τη σταδιακή κατάργησή τους κατά τη διάρκεια του 2022 για να δώσει στις επιχειρήσεις χρόνο να βρουν εναλλακτικές πηγές προμήθειας.
Ο όμιλος καταναλωτικών αγαθών Unilever είναι μεταξύ των εταιρειών που σταμάτησαν τη λειτουργία τους. Την Τρίτη, δήλωσε ότι ανέστειλε όλες τις εισαγωγές και εξαγωγές των προϊόντων της προς και από τη Ρωσία και ότι δεν θα επενδύσει άλλα κεφάλαια στη χώρα.