Η Νέα Υόρκη κινδυνεύει να γίνει… Βενετία, καθώς βυθίζεται γρήγορα υπό το βάρος των άνω του ενός εκατομμυρίου κτιρίων και ουρανοξυστών της, προειδοποιούν επιστήμονες.
Μια ομάδα ερευνητών του Αμερικανικού Γεωολογικού Ινστιτούτου (USGS) και του Πανεπιστημίου του Ρόουντ Άιλαντ ανακάλυψε ότι το βάρος των τεράστιων ουρανοξυστών προκαλεί τη βύθιση των πέντε μεγάλων συνοικιών της Νέας Υόρκης κατά ένα με δύο χιλιοστά ετησίως, ενώ κάποιες περιοχές βυθίζονται ταχύτερα.
Η Νέα Υόρκη ευάλωτη σε φυσικές καταστροφές
Και μολονότι ο ρυθμός αυτός μπορεί να μην ακούγεται τόσο τρομακτικός, αλλά όπως επισημαίνει ο επικεφαλής της έρευνας, γεωλόγος του USGS, Τομ Πάρσονς, η βαθμιαία καθίζηση καθιστά τη Νέα Υόρκη εξαιρετικά ευάλωτη σε φυσικές καταστροφές, την ώρα που η κλιματική αλλαγή αυξάνει τη στάθμη του ωκεανού.
Ειδικά το Μανχάταν είναι λίαν επισφαλές, ενώ ανησυχίες εκφράζονται και για τις συνοικίες του Μπρούκλιν και του Κουίν, σύμφωνα με την έρευνα. «Η Νέα Υόρκη αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις από τον κίνδυνο πλημμύρας. Η απειλή της ανόδου της στάθμης της θάλασσας είναι τρεις έως τέσσερις φορές υψηλότερη από τον παγκόσμιο μέσο όρο κατά μήκος της ακτής του Ατλαντικού στη Βόρεια Αμερική. Ένας συγκεντρωμένος πληθυσμός 8,4 εκατομμυρίων ανθρώπων αντιμετωπίζει διάφορους βαθμούς κινδύνου από πλημμύρες στη Νέα Υόρκη», έγραψε ο Πάρσονς και η ομάδα του στη νέα έκθεση.
Ο συνδυασμός παραγόντων που απειλεί την αμερικανική μεγαλούπολη
Η Νέα Υόρκη έχει ήδη βιώσει εδώ και πάνω από μια δεκαετία αυτές τις σκληρές επιπτώσεις «Δύο πρόσφατοι τυφώνες προκάλεσαν θύματα και μεγάλες ζημιές στη Νέα Υόρκη», έγραψε ο Πάρσονς. «Το 2012, ο τυφώνας Sandy ανάγκασε το θαλασσινό νερό να εισέλθει στην πόλη, ενώ οι έντονες βροχοπτώσεις από τον τυφώνα Ida το 2021 κατέκλυσαν τα συστήματα αποχέτευσης λόγω της μεγάλης απορροής μέσα στην κυρίως πλακόστρωτη πόλη».
Ο Αμερικανός γεωλόγος και οι συνάδελφοί του φοβούνται ότι η δομική ακεραιότητα των πολλών κτιρίων της Νέας Υόρκης θα μπορούσε να κινδυνεύσει στο μέλλον. «Ο συνδυασμός της τεκτονικής και ανθρωπογενούς καθίζησης, της ανόδου της στάθμης της θάλασσας και της αυξανόμενης έντασης των τυφώνων συνεπάγεται ένα επιταχυνόμενο πρόβλημα κατά μήκος των παράκτιων και παραποτάμιων περιοχών», έγραψε ο Πάρσονς.
«Η έκθεση των θεμελίων κτιρίων σε αλμυρό νερό μπορεί να διαβρώσει τον χάλυβα και το χημικά αποδυναμωμένο σκυρόδεμα προκαλώντας δομική εξασθένηση». Για να μην αναφέρουμε ότι η απειλή ισχυρών καταιγίδων είναι πιο πιθανή από ό,τι ήταν πριν από χρόνια, σύμφωνα με τον Πάρσονς. Τα αέρια του θερμοκηπίου «φαίνεται ότι μειώνουν το φυσικό φράγμα διάτμησης ανέμου κατά μήκος της ανατολικής ακτής των ΗΠΑ, κάτι που θα επιτρέψει τη συχνότερη εμφάνιση τυφώνων υψηλής έντασης τις επόμενες δεκαετίες».
Και σε όλα αυτά οι επιστήμονες προσθέτουν έναν ακόμη παράγοντα επικινδυνότητας: την αδιαφορία των κατασκευαστικών που ανεγείρουν ακίνητα στην ακτογραμμή της Νέας Υόρκης. «Σκοπός αυτής της έκθεσης», γράφουν ο Πάρσονς και οι συνάδελφοί του, «είναι να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση αναφορικά με την ενίσχυση των μελλοντικών κινδύνων πλημμυρών από την ανέγερση κάθε νέου πολυώροφου κτιρίου σε παραθαλάσσιες, παραποτάμιες, ή παραλίμνιες περιοχές».