Παγκόσμια ανησυχία για μια νέα έκρηξη της νόσου Covid-19 πυροδοτούν οι χειρισμοί της Κίνας, με τις ΗΠΑ να προστίθενται στις χώρες που επιβάλλουν περιορισμούς στους ταξιδιώτες από την ασιατική χώρα, αφότου το Πεκίνο ήρε απότομα ένα σημαντικό εμπόδιο στα ταξίδια στο εξωτερικό, ενώ έκτακτα μέτρα εξετάζει και η Κομισιόν.
Τα νοσοκομεία σε όλη την Κίνα έχουν κατακλυστεί από μια έκρηξη κρουσμάτων Covid μετά την απόφαση του Πεκίνου να άρει τους αυστηρούς κανόνες που είχαν συγκρατήσει σε μεγάλο βαθμό την εξάπλωση του ιού, αλλά έβαλαν σε κίνδυνο την κινεζική οικονομία και προκάλεσαν εκτεταμένες διαμαρτυρίες.
Τη Δευτέρα, η Κίνα ανακοίνωσε ότι θα τερματίσει την υποχρεωτική καραντίνα κατά την άφιξη, ωθώντας πολλούς Κινέζους πολίτες να κάνουν σχέδια για ταξίδια στο εξωτερικό.
Σε απάντηση, οι Ηνωμένες Πολιτείες και ορισμένες άλλες χώρες, πέντε στο σύνολο (Ιταλία, Ιαπωνία, Ινδία και Μαλαισία), ανακοίνωσαν ότι θα απαιτήσουν αρνητικά τεστ Covid για όλους τους ταξιδιώτες από την ηπειρωτική Κίνα.
«Η πρόσφατη ταχεία αύξηση της μετάδοσης του Covid-19 στην Κίνα αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης νέων παραλλαγών», δήλωσε σε δημοσιογράφους ένας ανώτερος αξιωματούχος υγείας των ΗΠΑ.
Έκτακτη συνεδρίαση της Κομισιόν για συντονισμένη απάντηση στην έκρηξη κρουσμάτων στην Κίνα
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει συγκαλέσει για σήμερα Πέμπτη μια έκτακτη συνεδρίαση προκειμένου να «συζητηθούν (…) πιθανά μέτρα για να υπάρξει συντονισμένη προσέγγιση» των κρατών-μελών της ΕΕ μπροστά στην έκρηξη των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Κίνα. «Υπό το φως της κατάστασης της πανδημίας στην Κίνα», η Κομισιόν οργανώνει συνεδρίαση ειδικής επιτροπής αποτελούμενης από αντιπροσώπους των υπουργείων Υγείας των 27, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια εκπρόσωπός της.
Σκοπός είναι να «συζητηθούν με τα κράτη-μέλη και τις υπηρεσίες (υγείας) της ΕΕ πιθανά μέτρα ώστε να υπάρξει συντονισμένη ευρωπαϊκή προσέγγιση», διευκρίνισε.
Χώρες ανακοινώνουν μέτρα για ταξιδιώτες από την Κίνα
Η Ιταλία ήδη αποφάσισε την Τετάρτη να υποχρεώσει όλους τους ταξιδιώτες που έρχονται από την κινεζική επικράτεια να υποβάλλονται σε τεστ. Μέτρο που είχε ήδη αναγγείλει η Ιαπωνία, και οι ΗΠΑ υιοθέτησαν επίσης χθες.
Η Μελόνι σε δηλώσεις της σήμερα ανέφερε ότι περιμένει και ελπίζει η Κομισιόν να λάβει το μέτρο που έλαβε και η Ιταλία, γιατί αλλιώς ουσιαστικά θα είναι αναποτελεσματικό το μέτρο που πήρε και η Ρώμη.
Αλλού στην ΕΕ τηρείται στάση αναμονής: ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε «προσαρμοσμένα μέτρα για την προστασία» των Γάλλων από την κυβέρνησή του, που διαβεβαίωσε πως «παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή την εξέλιξη της κατάστασης στην Κίνα».
Το Παρίσι λέει πως είναι «έτοιμο να εξετάσει όλα τα χρήσιμα μέτρα που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν», σε συνεννόηση «με τους Ευρωπαίους εταίρους» του και «εντός του νομικού πλαισίου που υφίσταται σήμερα».
Πέρα από τις ΗΠΑ και την Ιταλία, μέτρα έχουν λάβει, όπως προαναφέρθηκε, η Ταϊβάν, η Ιαπωνία και η Ινδία.
Οι αλλαγές τίθενται σε ισχύ από τις 5 Ιανουαρίου, ενώ στις 8 Ιανουαρίου το κυβερνών Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα (ΚΚΚ) ανακοίνωσε ότι θα καταργήσει την καραντίνα για τους ταξιδιώτες από τις 8 Ιανουαρίου.
Αυτό έρχεται πριν από την κινεζική Πρωτοχρονιά στις 22 Ιανουαρίου, μια από τις πιο πολυσύχναστες περιόδους για ταξίδια στη χώρα.
Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) δήλωσε: «Η καραντίνα για την Κίνα είναι πολύ επικίνδυνη: "Το CDC ανακοινώνει αυτό το βήμα για να επιβραδύνει την εξάπλωση του COVID-19 στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά τη διάρκεια της αύξησης των κρουσμάτων COVID-19 στη ΛΔΚ".
Η Κομισιόν δεν θέλει να λάβουν μεμονωμένα μέτρα τα κράτη της ΕΕ
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να αποφευχθεί το ενδεχόμενο ορισμένες κυβερνήσεις της ΕΕ να κινηθούν σαν μοναχικοί καβαλάρηδες, υιοθετώντας περιορισμούς στα σύνορα χωρίς συντονισμό, όπως ακριβώς συνέβη στο πρώτο στάδιο της πανδημίας, την άνοιξη του 2020.
Στις αρχές του μήνα, κατόπιν εισήγησης της Κομισιόν, οι 27 συμφώνησαν να καταργήσουν όλους τους περιορισμούς στην είσοδο στην ΕΕ ταξιδιωτών από τις λεγόμενες τρίτες χώρες, με άλλα λόγια να επιστρέψουν στην κατάσταση προ πανδημίας.
Επιφυλασσόμενες, πάντως, για το ενδεχόμενο να επιβληθούν εκ νέου μέτρα, «με συντονισμένο τρόπο», αν το απαιτεί η επιδημιολογική κατάσταση. «Η υποπαραλλαγή BF.7 της Όμικρον, που είναι κυρίαρχη στην Κίνα, είναι ήδη παρούσα στην Ευρώπη και δεν παρουσιάζει σημαντική αύξηση. Πάντως, συνεχίζουμε να επαγρυπνούμε» και «είμαστε έτοιμοι» για τη λήψη περιοριστικών μέτρων εκ νέου «αν είναι απαραίτητο», εξήγησε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ειδικοί προειδοποιούν για αυξημένο κίνδυνο νέων παραλλαγών από τα τα αυξανόμενα κρούσματα Covid στην Κίνα
Ειδικοί στον τομέα της υγείας προειδοποιούν ότι η έκρηξη των κρουσμάτων της Covid-19 στην Κίνα θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα «δυνητικό έδαφος αναπαραγωγής» για την εμφάνιση νέων παραλλαγών.
Η Κίνα ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι οι εισερχόμενοι ταξιδιώτες δεν θα πρέπει πλέον να τίθενται σε καραντίνα από τις 8 Ιανουαρίου, την τελευταία σημαντική ανατροπή των αυστηρών περιορισμών που κράτησαν τη χώρα σε μεγάλο βαθμό κλειστή στον κόσμο από την έναρξη της πανδημίας.
Αν και η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας έχει σταματήσει να αναφέρει καθημερινούς αριθμούς κρουσμάτων, αξιωματούχοι σε πολλές πόλεις εκτιμούν ότι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν μολυνθεί τις τελευταίες εβδομάδες. Τα νοσοκομεία και τα κρεματόρια έχουν κατακλυστεί σε όλη τη χώρα. Με τον ιό να μπορεί πλέον να κυκλοφορεί στο ένα πέμπτο του παγκόσμιου πληθυσμού -σχεδόν όλοι στερούνται ανοσίας από προηγούμενη μόλυνση και πολλοί εξ αυτών παραμένουν ανεμβολίαστοι- λόγος για τον οποίο άλλα έθνη και ειδικοί φοβούνται ότι η Κίνα θα γίνει πρόσφορο έδαφος για νέες παραλλαγές.
Ο Αντουάν Φλαχόλ, διευθυντής του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι κάθε νέα μόλυνση αυξάνει την πιθανότητα μετάλλαξης του ιού. «Το γεγονός ότι 1,4 δισεκατομμύρια άνθρωποι εκτίθενται ξαφνικά στον SARS-CoV-2 δημιουργεί προφανώς συνθήκες επιρρεπείς σε αναδυόμενες παραλλαγές», είπε αναφερόμενος στον ιό που προκαλεί τη νόσο Covid-19.
Ο Μπρούνο Λίνα, καθηγητής Ιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Λιόν της Γαλλίας, δήλωσε στην εφημερίδα La Croix αυτή την εβδομάδα ότι η Κίνα θα μπορούσε να γίνει «πιθανό έδαφος αναπαραγωγής για τον ιό». Η Σουμία Σουαμιναθάν, η οποία υπηρέτησε ως επικεφαλής επιστήμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας μέχρι τον Νοέμβριο, είπε ότι ένα μεγάλο μέρος του κινεζικού πληθυσμού είναι ευάλωτο στη μόλυνση εν μέρει επειδή πολλοί ηλικιωμένοι δεν έχουν εμβολιαστεί ή κάνει ενισχυτικές δόσεις εμβολίου για την Covid-19.
«Πρέπει να παρακολουθούμε στενά τυχόν αναδυόμενες παραλλαγές ανησυχίας», είπε στην εφημερίδα Indian Express.