Το εθνικό νόμισμα της Τουρκίας έχει διολισθήσει κατά 45% έναντι του δολαρίου φέτος, ωστόσο ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δε δείχνει να ενοχλείται καθόλου, όπως σημειώνει σε ανάλυσή του το BBC.
Η λίρα φλέρταρε με ιστορικά χαμηλά επίπεδα καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας που μας πέρασε, ωστόσο ο επί χρόνια ηγέτης της Τουρκίας πιέζει να προχωρήσει ο «οικονομικός πόλεμος της ανεξαρτησίας» που έχει κηρύξει, με την υποστήριξη χαμηλών επιτοκίων.
Και το ερώτημα, φυσικά, είναι: Γιατί ο Ερντογάν επιμένει σε μία πολιτική μείωση επιτοκίων, υψηλής ανεργίας και φτώχειας διατηρώντας χαμηλά επιτόκια; Και, βέβαια, τι σημαίνει αυτό για τους Τούρκους.
Ανορθόδοξη πολιτική
Η απλή αιτία της διολίσθησης της Τουρκικής λίρας είναι η ανορθόδοξη οικονομική πολιτική των χαμηλών επιτοκίων για να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη και τις εξαγωγές με ένα ανταγωνιστικό νόμισμα.
Οι περισσότεροι οικονομολόγοι θεωρούν ότι όταν αυξάνεται ο πληθωρισμός, τον ελέγχεις αυξάνοντας τα επιτόκια. Ωστόσο, ο Ερντογάν θεωρεί τα επιτόκια δανεισμού «ένα κακό που κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους».