Eιδικοί της υγείας παγκοσμίως κατακρίνουν την επιλογή του Μπόρις Τζόνσον να άρει τα μέτρα για τον Covid-19 σήμερα στη Μεγάλη Βρετανία, ως «απειλή για όλο τον κόσμο».
Η άρση των μέτρων στη Βρετανία έρχεται εν μέσω αύξησης των ημερήσιων κρουσμάτων σε πάνω από 50.000.
Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει τώρα τον τρίτο υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων στον κόσμο -μόνον η Ινδονησία και η Βραζιλία έχουν περισσότερα- και ορισμένοι επιστήμονες φοβούνται ότι θα μπορούσε να γίνει έδαφος αναπαραγωγής για νέες παραλλαγές Covid.
Οι υπουργοί έχουν προειδοποιήσει ότι τα καθημερινά κρούσματα θα μπορούσαν σύντομα να φθάσουν τα 100.000, και τις τελευταίες ημέρες έχουν δείξει αυξητικές τάσεις.
Ο υπουργός Υγείας Sajid Javid δήλωσε αυτόν τον μήνα ότι δεν υπάρχει «επιστροφή» μετά την άρση των περιορισμών, αλλά τώρα οι υπουργοί παραδέχονται ότι οι περιορισμοί ενδέχεται να πρέπει να επανεισαχθούν, καθώς προετοιμάζονται για μια τεράστια αύξηση κρουσμάτων.
«Φυσικά, εάν βρεθούμε σε μια δύσκολη κατάσταση και πρέπει να επιβάλουμε πάλι μέτρα, τότε θα το εξετάσει η κυβέρνηση», δήλωσε ο αντεισαγγελέας Lucy Frazer, στο Sky News.
Καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο κατέγραψε 51.870 κρούσματα -ο υψηλότερος αριθμός κρουσμάτων από τις 15 Ιανουαρίου-, επιστήμονες από όλο τον κόσμο, σε μια «διεθνή διάσκεψη κορυφής έκτακτης ανάγκης», προέτρεψαν την κυβέρνηση Τζόνσον να «επανεξετάσει επειγόντως τις προτεινόμενες ενέργειές της».
Στη διαδικτυακή εκδήλωση, που διοργανώθηκε από επιστήμονες του Ηνωμένου Βασιλείου που αντιτίθενται στην άρση των μέτρων, συμμετείχαν τωρινοί και πρώην κυβερνητικοί σύμβουλοι από τη Νέα Ζηλανδία, την Ιταλία, το Ισραήλ, τη Νότια Αφρική, την Αυστραλία και την Ταϊβάν.
Γιατί η Βρετανία μπορεί να γίνει απειλή για όλο τον κόσμο
Μαζί, υπέγραψαν μια δήλωση, αναφέροντας ότι η απόφαση του Τζόνσον θα έχει «βαθιά επιζήμια επίδραση στην Αγγλία», και πρόσθεσαν: «Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ένας από τους κορυφαίους ταξιδιωτικούς κόμβους του κόσμου -κάθε παραλλαγή που γίνεται κυρίαρχη εκεί είναι πιθανό να εξαπλωθεί στον υπόλοιπο κόσμο».
Ο Stephen Duckett, πρώην γραμματέας του τμήματος υγείας της Αυστραλίας, δήλωσε: «Δεν υπάρχει κανένας αξιόπιστος σύμβουλος δημόσιας υγείας που θα συνιστούσε άνοιγμα σε μια εποχή που ο ιός εξαπλώνεται γρήγορα».
Ο Chris Whitty, επικεφαλής ιατρικός διευθυντής, υποστήριξε ότι είναι καλύτερο για την Αγγλία να υποφέρει ένα κύμα Covid το καλοκαίρι -όταν τα συστήματα υγείας βρίσκονται υπό λιγότερη πίεση και τα σχολεία είναι εκτός λειτουργίας- από ό,τι τον χειμώνα.
Ο Τζόνσον, ο οποίος υπέστη έντονη πίεση από τους Τόρηδες για να άρει τα μέτρα, πιστεύει επίσης ότι το «αμυντικό τείχος» της χώρας θα ενισχυθεί κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, καθώς περισσότεροι άνθρωποι εμβολιάζονται και άνθρωποι που κολλούν, ιδιαίτερα οι νέοι, αναπτύσσουν αντισώματα.
Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες το μήνυμα που εκπέμπεται από την κυβέρνηση Τζόνσον είναι ότι χρειάζεται εξαιρετική προσοχή.
Σε βίντεο που ανέβασε στο Twitter χθες, ο Μπόρις Τζόνσον κάλεσε τους συμπολίτες του να επιδείξουν σύνεση, υπογραμμίζοντας την «ακραία μολυσματικότητα» της παραλλαγής Δέλτα. «Σας παρακαλώ, να είστε προσεκτικοί», συμβούλευσε.
Δημοσκόπηση του Ipsos Mori αυτή την εβδομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τέσσερις στους 10 ενήλικους θέλουν να φοριούνται οι μάσκες επ' αόριστον, ενώ το ένα τρίτο των εργαζομένων ένιωθε «άβολα» με την επιστροφή στο γραφείο. Το 25% εξέφρασε την επιθυμία τα νυχτερινά κέντρα να μην ανοίξουν ξανά.
Ακόμα και στη συντηρητική παράταξη του Μπόρις Τζόνσον, αρκετοί δεν κρύβουν την ανησυχία τους. Ο πρώην υπουργός Υγείας, Τζέρεμι Χαντ, εκτιμά πως η κατάσταση είναι «πολύ σοβαρή», καθώς πολλαπλασιάζονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, και ότι η κυβέρνηση ενδέχεται να αναγκαστεί να επιβάλλει ξανά τα μέτρα, όπως συνέβη στο Ισραήλ ή στην Ολλανδία.