To νέο Κογκρέσο των ΗΠΑ συγκαλείται σήμερα 3 Ιανουαρίου για την εναρκτήρια σύνοδό του με το κοινοβουλευτικό τοπίο να έχει αλλάξει σημαντικά μετά τις ενδιάμεσες εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, και η νέα πλειοψηφία των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων αναμένεται να κάνει πολύ πιο δύσκολη τη διακυβέρνηση για τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.
Η κυβέρνησή του αντιμετωπίζει επίσης έρευνες υψηλού προφίλ και πιθανώς ακόμη και διαδικασίες μομφής.
Οι συσχετισμοί δυνάμεων στο νέο Κογκρέσο
Οι Ρεπουμπλικανοί απέσπασαν στις ενδιάμεσες εκλογές από τους Δημοκρατικούς τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων έστω και με πολύ μικρότερη διαφορά απ’ ό,τι αναμενόταν. Έτσι διαθέτουν πλέον πλειοψηφία 222 εδρών επί συνόλου 435, έναντι 213 των Δημοκρατικών.
Στη Γερουσία οι Δημοκρατικοί του Μπάιντεν κατάφεραν να υπερασπιστούν την ισχνή τους πλειοψηφία και μάλιστα να την ενισχύσουν ελαφρώς καθώς εξέλεξαν 51 γερουσιαστές επί συνόλου 51.
Και μολονότι προκάλεσε αίσθηση η αποχώρηση από τους Δημοκρατικούς της γερουσιαστού Κίρστερν Σίνεμα, που είναι πλέον ανεξάρτητη, ωστόσο, μέχρι στιγμής δείχνει διατεθειμένη να συνεργαστεί με το πρώην κόμμα της σε βασικά θέματα και θα μετέχει με τους Δημοκρατικούς στις επιτροπές της Γερουσίας.
Τι σημαίνουν οι νέες πλειοψηφίες στο Κογκρέσο για το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης Μπάιντεν
Για τον πρόεδρο Μπάιντεν θα είναι πλέον ακόμη πιο δύσκολο να περνά τα νομοσχέδια από το Κογκρέσο. Οι Ρεπουμπλικάνοι με την πλειοψηφία τους στη Βουλή των Αντιπροσώπων μπορούν να μπλοκάρουν όλα τα μεταρρυθμιστικά σχέδια του ενοίκου του Λευκού Οίκου.
Ακόμη και στα δύο πρώτα χρόνια της θητείας του ο Μπάιντεν είχε μεγάλα προβλήματα με το μεταρρυθμιστικό του πρόγραμμα, επειδή οι Ρεπουμπλικάνοι είχαν μια μειοψηφία που εμπόδιζε την προώθηση νομοσχεδίων, η επικύρωση των οποίων απαιτούσε ενισχυμένη πλειοψηφία.
Η απώλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων σημαίνει άλλο ένα πολύ υψηλό εμπόδιο για τον Μπάιντεν. Οι πολιτικά σημαντικές μεταρρυθμίσεις, όπως οι νόμοι για τις αμβλώσεις ή την οπλοκατοχή, μάλλον δεν θα έχουν πλέον τύχη στο Κογκρέσο. Σε πολλά άλλα νομοθετήματα, όπως τα νομοσχέδια για τον ετήσιο προϋπολογισμό, οι δύο παρατάξεις καταλήγουν συνήθως σε συμβιβασμούς, έστω κι αν υπάρχουν πάντα σημαντικές τριβές.
Ποιες έρευνες σχεδιάζουν εις βάρος του Μπάιντεν και της κυβέρνησής του οι Ρεπουμπλικανοί
Με τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων, οι Ρεπουμπλικανοί μπορούν να ξεκινήσουν πολυάριθμες κοινοβουλευτικές έρευνες για τον Μπάιντεν και την κυβέρνησή του.
Τα θέματα θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τη χαοτική αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν, την κατάσταση στα σύνορα με το Μεξικό αναφορικά με τις ροές μεταναστών και μια καταγγελλόμενη από την αντιπολίτευση πολιτική εργαλειοποίηση του Υπουργείου Δικαιοσύνης και του FBI.
Οι Ρεπουμπλικάνοι θέλουν επίσης να περάσουν από εξονυχιστικό έλεγχο τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του γιου του Μπάιντεν, του 52χρονου Χάντερ, τον οποίο κατηγορούν ότι είχε χρησιμοποιήσει στο παρελθόν τη σημαντική πολιτική θέση του πατέρα του – αντιπροέδρου των ΗΠΑ επί κυβέρνησης Ομπάμα - για επιχειρήσεις στην Ουκρανία και την Κίνα.
Ορισμένα μέλη της δεξιάς, υπερσυντηρητικής πτέρυγας των Ρεπουμπλικανών ζητούν ακόμη και διαδικασίες παραπομπής εναντίον του Μπάιντεν ή μελών της κυβέρνησής του – ιδιαίτερα κατά του υπουργού Εσωτερικής Ασφάλειας Αλεχάντρο Μαγιόρκας, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη φύλαξη των συνόρων. Ωστόσο, ακόμη και αν έφθαναν τα πράγματα στις λεγόμενες παραπομπές, η διαδικασία θα σταματούσε τελικά στη Γερουσία, την οποία ελέγχουν οι Δημοκρατικοί.
Γιατί είναι τόσο σημαντική για τον Μπάιντεν η πλειοψηφία των Δημοκρατικών στη Γερουσία
Για πολλούς λόγους είναι σημαντικό για τον Μπάιντεν το γεγονός ότι οι Δημοκρατικοί διατήρησαν υπό τον έλεγχό τους τη Γερουσία.
Αν είχαν αλώσει οι Ρεπουμπλικανοί και τα δύο σώματα του Κογκρέσου, θα μπορούσαν να εγκρίνουν μια σειρά από νόμους, στους οποίους ο Μπάιντεν θα έπρεπε στη συνέχεια να ασκήσει βέτο. Τώρα οι Δημοκρατικοί μπορούν να «θάψουν» στη Γερουσία νομοθετικές πρωτοβουλίες από την ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικάνους Βουλή των Αντιπροσώπων κι αυτό διαφυλάττει τον Μπάιντεν από το να χρησιμοποιήσει το «όπλο» του βέτο.
Ωστόσο, η Δημοκρατική πλειοψηφία στη Γερουσία είναι ιδιαίτερα σημαντική και για διορισμούς σε ομοσπονδιακά κυβερνητικά πόστα και στο δικαστικό σώμα. Μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος διορίζει τους ομοσπονδιακούς δικαστές σε ολόκληρη τη χώρα και τις αποφάσεις του καλείται να επικυρώνει η Γερουσία. Ο Μπάιντεν θα μπορεί πλέον να διορίζει πολλούς δικαστές τα επόμενα δύο χρόνια της θητείας του. Δεν μπορεί επίσης να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να καλύψει ο Μπάιντεν με άνθρωπο της εμπιστοσύνης του μια θέση που θα χηρέψει στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.