Το δεύτερο πλοίο γεωτρήσεων της Τουρκίας, το Yavuz, θα επιχειρήσει γεώτρηση κοντά στη χερσόνησο της Καρπασίας, εντός της κυπριακής ΑΟΖ, στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας.
Οι έρευνες θα διαρκέσουν περίπου 3 μήνες και το γεωτρύπανο θα φθάσει σε βάθος 3.300 μέτρων, πρόσθεσε ο Φατίχ Ντονμέζ.
Μιλώντας κατά την τελετή απόπλου του πλοίου, που ξεκίνησε σήμερα για την Ανατολική Μεσόβειο, ο Ντονμέζ προειδοποίησε επίσης «εξωτερικούς» παράγοντες που συνεργάζονται με την κυβέρνηση της Κύπρου, λέγοντας πως δεν θα πρέπει να κυνηγούν «ψευδαισθήσεις» που δεν θα φέρουν αποτελέσματα.
Σημειώνεται ότι σε λίγη ώρα ξεκινάει η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. όπου η Αθήνα θα ζητήσει να ληφθούν μέτρα σε βάρος της Τουρκίας για την παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου.
Οι δηλώσεις του Ντονμέζ πάντως διαψεύδουν εκτιμήσεις που είχαν προέλθει από την Λευκωσία ότι το Γιαβούζ μπορεί να κάνει έρευνες ανοιχτά του Καστελόριζου, εντός της ελληνικής ΑΟΖ.
Για το θέμα αυτό έκανε δηλώσεις σήμερα ο Γιώργος Κατρούγκαλος λέγοντας οτι σε αντίθεση με την Κύπρο, «η Ελλάδα διαθέτει Πολεμικό Ναυτικό» και ότι έχει στείλει όλα τα σήματα που πρέπει προς όλες τις κατευθύνσεις.
Το γεωτρύπανο συνοδεύεται από πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας
Tο γεωτρύπανο Γιαβούζ απέπλευσε το μεσημέρι από το λιμάνι Ντιλόβασι, κοντά στην Κωνσταντινούπολη, προς την Ανατολική Μεσόγειο, συνοδευόμενο από τη φρεγάτα Fatih του τουρκικού πολεμικού ναυτικού.
Το δεύτερο πλοίο γεωτρήσεων της Τουρκίας θα επιχειρήσει στα ανοικτά της χερσονήσου της Καρπασίας στη βορειοδυτική Κύπρο, ανακοίνωσε ο Μελίχ Χαν Μπιλγκίν, γενικός διευθυντής της Τουρκικής εταιρείας Πετρελαϊκών Ερευνών.
Λίγο πριν την τελετή απόπλου του τουρκικού πλοίου γεωτρήσεων Yavuz, ο Μπιλγκίν δήλωσε πως το σκάφος σχεδιάζει να αρχίσει τις γεωτρήσεις στην περιοχή στις αρχές Ιουλίου.
Η τελετή πραγματοποιήθηκε παρουσία του uπουργού Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ. Ο Ντονμέζ δήλωσε ότι το Γιαβούζ, αρχές Ιουλίου θα προχωρήσει σε γεώτρηση στην ανατολική Μεσόγειο, σε περιοχή που έχει δώσει άδεια, το Ψευδοκράτος.