«Ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συναντάται αύριο με τον τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούγλου στη Άγκυρα. Μετά την κλιμάκωση της ελληνοτουρκικής διένεξης για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου το καλοκαίρι επιδιώκεται τώρα μια επαναπροσέγγιση», γράφει η ειδησεογραφική ιστοσελίδα BR της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας.
«Πρόκειται για θετική εξέλιξη και καλό σημάδι, εκτιμά ο Κωνσταντίνος Φίλης από το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων για να προσθέσει ότι η Τουρκία συνεχίζει την ίδια πολιτική έναντι της Αθήνας και αυτό δεν συμβάλλει στη βελτίωση του κλίματος μεταξύ των δύο χωρών.
Τουρκικές προκλήσεις δεν σημειώνονται ωστόσο μόνο με παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, αλλά και σε επίπεδο μέσων ενημέρωσης. Την περασμένη εβδομάδα ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Επικοινωνιών της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν ανάρτησε επίσημο βίντεο της τουρκικής κυβέρνησης στο Twitter προσάπτοντας στην Ελλάδα στήριξη οπαδών του κουρδικού PKK και του κινήματος Γκιουλέν.
Εδώ και καιρό η Τουρκία παίζει το χαρτί της προπαγάνδας, αλλά και το χαρτί της επίσημης διπλωματίας, δηλώνει ο διεθνολόγος Κωνσταντίνος Φίλης και εκτιμά ότι η Τουρκία αισθάνεται στριμωγμένη στη γωνία διότι πιστεύει ότι η Ελλάδα δημιουργεί σε βάρος της ένα αντιτουρκικό μέτωπο από κοινού με την Αίγυπτο, το Ισραήλ και άλλα κράτη. Όμως αυτό δεν ισχύει, τονίζει ο έλληνας ειδικός και καταλήγει: «Όσο πιο περιθωριοποιημένη αισθάνεται η Άγκυρα τόσο περισσότερο προσπαθεί να διαστρεβλώσει τη πραγματικότητα και να επιρρίψει στην Ελλάδα την ευθύνη για όσα πηγαίνουν στραβά στη Τουρκία».
Για το λόγο αυτό ο Κωνσταντίνος Φίλης δεν αναμένει εντυπωσιακά αποτελέσματα από τη συνάντηση Δένδια-Τσαβούσογλου στην Άγκυρα και θεωρεί ότι θα είναι επιτυχία ακόμα αν οι δύο πλευρές συμφωνήσουν στη συνέχιση των διμερών συνομιλίων.
Κίνητρα στη Τουρκία για «εποικοδομητική στάση»
Με τίτλο «Διπλωματία αντί διαξιφισμών στη Μεσόγειο» η Wiener Zeitung παρατηρεί: «Ελλάδα και Τουρκία βρίσκονται και πάλι σε απευθείας διάλογο. Θεωρείται ωστόσο απίθανο οι δύο υπουργοί Εξωτερικών να δώσουν λύση στη διένεξη για τα αποθέματα φυσικού αερίου».
Η αυστριακή εφημερίδα γράφει: «Το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για σταθερότητα στην περιοχή ενίσχυσε τα κίνητρα των Ευρωπαίων για επαναπροσέγγιση με τη Τουρκία. Την περασμένη εβδομάδα στην επίσκεψη φον ντερ Λάιεν-Μισέλ στην Άγκυρα, η ηγεσία της ΕΕ υποσχέθηκε στον πρόεδρο Ερντογάν διεύρυνση της Τελωνειακής Ένωσης καθώς και διευκολύνσεις στα ταξίδια τούρκων πολιτών προς την ΕΕ ως αντάλλαγμα για μια "εποικοδομητική στάση" στην αναζήτηση λύσεων στη διένεξη για τους υδρογονάνθρακες. Η Τουρκία έχει ωστόσο κάτι που θέλει η Ευρώπη: την προσφυγική συμφωνία, την οποία οι Ευρωπαίοι θέλουν να δουν να τηρείται για να διασφαλιστούν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Και το ζήτημα της επαναπροώθησης μεταναστών ή των λεγόμενων pushback προκαλεί εντάσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας».
Πηγή: Deutsche Welle