DW: Τι λέει η συμφωνία των τριών εταίρων στη Γερμανία για τις γερμανικές αποζημιώσεις -Η στάση τους έναντι της Τουρκίας - iefimerida.gr

DW: Τι λέει η συμφωνία των τριών εταίρων στη Γερμανία για τις γερμανικές αποζημιώσεις -Η στάση τους έναντι της Τουρκίας

Ο μελλοντικός καγκελάριος της Γερμανίας με τη συμπρόεδρο των Πρασίνων, Άνα Μπέρμποκ
Ο μελλοντικός καγκελάριος της Γερμανίας με τη συμπρόεδρο των Πρασίνων, Άνα Μπέρμποκ / Φωτογραφία: AP Photos
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σοσιαλδημοκράτες (SPD), Πράσινοι και Φιλελεύθεροι (FDP) παρουσίασαν το απόγευμα στο Βερολίνο, σε συνέντευξη Τύπου, τη συμφωνία κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία.

Κεντρικός στόχος της κυβερνητικής τους θητείας, σύμφωνα με δημοσίευμα της DW, θα είναι η σταδιακή αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός της χώρας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι τρεις εταίροι θα επιδιώξουν να καταργηθεί η χρήση του άνθρακα ως το 2030, οκτώ χρόνια νωρίτερα απ' ό,τι έχει προγραμματιστεί. Ένας επιπλέον στόχος είναι το 2030 να κυκλοφορούν στη Γερμανία 15.000.000 ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Κεντρικό ρόλο για την επιτυχία αυτού του εγχειρήματος θα διαδραματίσει το «υπερυπουργείο» Κλίματος και Οικονομίας.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες της DW, επικεφαλής αυτού του υπουργείου θα είναι ο συμπρόεδρος των Πρασίνων, Ρόμπερτ Χάμπεκ. Δεδομένου ότι οι Πράσινοι είναι δεύτερο κόμμα, ο κ. Χάμπεκ θα αναλάβει μάλλον και το αξίωμα του αντικαγκελάριου. Η άλλη συμπρόεδρος του κόμματος, Αναλένα Μπέρμποκ, την οποία άλλα δημοσιεύματα ήθελαν για το υπερυπουργείο, προορίζεται για υπουργός Εξωτερικών.

Κρίστιαν Λίντνερ και δημοσιονομική πειθαρχία

Για τη θέση του υπουργού Οικονομικών, η ΚΟ των Φιλελευθέρων έχει προτείνει τον πρόεδρο του κόμματος, Κρίστιαν Λίντνερ. Πρόκειται για έναν πολιτικό που δίνει μεγάλο βάρος στην τήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, τόσο στη Γερμανία όσο και στη Ευρωπαϊκή Ενωση. Θα πρέπει να αναμένεται ότι αυτή η οπτική γωνία θα χαρακτηρίζει τους χειρισμούς του στην Ευρωζώνη.

Όπως ενδεικτικά δήλωσε στη συνέντευξη τύπου ο κ. Λίντνερ, η Γερμανία θα παραμείνει «συνήγορος υγιών δημοσιονομικών». Αυτός είναι και ο φόβος πολλών κρατών-μελών της ΕΕ, που επιθυμούν αλλαγή των όρων της δημοσιονομικής πειθαρχίας μετά το τέλος της χαλάρωσης λόγω πανδημίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κατοχικές αποζημιώσεις

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως, σύμφωνα με την DW, έπειτα από επιμονή των Πρασίνων, στο κείμενο της συμφωνίας των τριών κομμάτων συμπεριλήφθηκε αναφορά στις ελληνογερμανικές σχέσεις αναφορικά με τη γερμανική κατοχή.

Στο σχετικό κεφάλαιο, οι μελλοντικοί κυβερνητικοί εταίροι δεσμεύονται να κρατήσουν ζωντανή τη μνήμη για ιστορικά γεγονότα του παρελθόντος.

Όπως ενδεικτικά δηλώνουν, την «κουλτούρα της μνήμης» την αντιλαμβάνονται «ως προσφορά στη Δημοκρατία και το κοινό μέλλον.»

Συγκεκριμένα, αναφέρονται ο εθνικοσοσιαλισμός, το ολοκαύτωμα, το σοσιαλιστικό καθεστώς στην πρώην Ανατολική Γερμανία, η ιστορία της μετανάστευσης στη Γερμανία.

Σε αυτό το πλαίσιο τονίζεται ότι τα τρία κόμματα αισθάνονται «μια ιδιαίτερη ευθύνη για τους Ευρωπαίους γείτονες. Αλλά και η σημερινή συζήτηση, για παράδειγμα στην Ελλάδα και στην Ουκρανία, δείχνει ότι η από κοινού αντιμετώπιση δεν έχει ολοκληρωθεί».

Βέβαια, από τη διατύπωση δεν προκύπτει ότι η νέα γερμανική κυβέρνηση διατίθεται να διαπραγματευθεί αποζημιώσεις και επανορθώσεις, διευκρινίζει το δημοσίευμα, που υποστηρίζει πως αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Αλλά, τουλάχιστον, αναγνωρίζεται ότι η γερμανική κατοχή παραμένει ένα ανοιχτό θέμα. Το ζητούμενο είναι, πώς θα αντιμετωπιστεί;

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η στάση της νέας κυβέρνησης απέναντι στην Τουρκία

Σχετικά με την Τουρκία, το κείμενο της DW αναφέρει πως στη συμφωνία τονίζεται ότι, «παρά τις ανησυχητικές εξελίξεις στο εσωτερικό και τις εντάσεις στην εξωτερική πολιτική, παραμένει ένας σημαντικός γείτονας της ΕΕ και εταίρος στο ΝΑΤΟ».

Δεδομένου όμως ότι «η Δημοκρατία, το κράτος δικαίου όπως και τα ανθρώπινα αλλά και τα δικαιώματα των γυναικών και των μειονοτήτων έχουν σε μεγάλο βαθμό περιοριστεί», δεν πρόκειται στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της ΕΕ με την Τουρκία «να κλείσει κεφάλαιο ή να ανοίξει καινούργιο». Θα επιδιωχθεί όμως να διευρυνθεί η ατζέντα διαλόγου της ΕΕ με την Τουρκία σε ό,τι αφορά την κοινωνία των πολιτών και προγράμματα ανταλλαγής για τη νεολαία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ