«Στη σκιά της Μέρκελ με δύσκολη ατζέντα»: Τα γερμανικά ΜΜΕ για την επίσκεψη Σολτς στην Ελλάδα - iefimerida.gr

«Στη σκιά της Μέρκελ με δύσκολη ατζέντα»: Τα γερμανικά ΜΜΕ για την επίσκεψη Σολτς στην Ελλάδα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Όλαφ Σολτς
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Όλαφ Σολτς / Φωτογραφία αρχείου: AP Photo/Giannis Papanikos

Για μια επίσκεψη στη σκιά της Μέρκελ με «δύσκολη ατζέντα» κάνουν λόγο τα γερμανικά ΜΜΕ αναφερόμενα στο ταξίδι του Όλαφ Σολτς στην Ελλάδα, ένα ταξίδι πολυαναμενόμενο από ελληνικής πλευράς, η οποία προσβλέπει σε μια ξεκάθαρη θέση του Βερολίνου έναντι των τουρκικών απειλών, αλλά που είναι ψηλά και στη γερμανική ατζέντα εδώ και καιρό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ο Σολτς ταξιδεύει στην Αθήνα – Οι Έλληνες προσδοκούν ξεκάθαρη γραμμή έναντι των τουρκικών εδαφικών διεκδικήσεων», γράφει η Handelsblatt.

Και συνεχίζει: «Η Ελλάδα θέλει να κρατήσει υπό έλεγχο τη γειτονική Τουρκία με γερμανικά τανκς. Η Αθήνα αναμένει επίσης περισσότερη πολιτική υποστήριξη από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση στη διαμάχη για το Αιγαίο (…) Κύκλοι της ελληνικής κυβέρνησης επικρίνουν ότι επί Μέρκελ, η γερμανική πολιτική απέναντι στην Τουρκία καθοριζόταν πρωτίστως από τις προσπάθειες να μην ενοχληθεί ο Ερντογάν. Αυτό λειτουργούσε ως ολοένα και μεγαλύτερο βάρος για τις γερμανοελληνικές σχέσεις. Τώρα πιστεύουν στην Αθήνα ότι βλέπουν νέα στάση. Κατά την επίσκεψή της στα τέλη Ιουλίου, η ομοσπονδιακή υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ δήλωσε: «Τα ελληνικά νησιά είναι ελληνικό έδαφος και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να το αμφισβητήσει αυτό.» Στην Ελλάδα ήχησε ευχάριστα αυτή η διευκρίνιση με αποδέκτη την Τουρκία. Με αφορμή την επίσκεψη του Καγκελαρίου, γίνεται ακόμη και λόγος σε ελληνικούς κυβερνητικούς κύκλους για «νέα αρχή» στις σχέσεις των δύο χωρών».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ο Όλαφ Σολτς στην Ελλάδα: Μια επίσκεψη του καγκελάριου με δύσκολη ατζέντα», σχολιάζει το το γερμανικό δίκτυο RND.

«Οι ελληνογερμανικές σχέσεις είναι πολύ βεβαρημένες, κυρίως λόγω της πολιτικής της Γερμανίας έναντι της Τουρκίας επί Μέρκελ. Η Ελλάδα αναμένει περισσότερη υποστήριξη από την γερμανική κυβέρνηση στη διαμάχη για το Αιγαίο με την Άγκυρα. Ο Σολτς συναντά τον Μητσοτάκη την παραμονή της ελληνικής εθνικής εορτής. Μια ευαίσθητη ημερομηνία καθώς η Ελλάδα τιμά την είσοδό της στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο στις 28 Οκτωβρίου. Η γερμανική κατοχή είναι το πιο σκοτεινό κεφάλαιο στις σχέσεις των δύο λαών. Τώρα γερμανικά τανκς κυλούν ξανά στην Ελλάδα. Αλλά αυτή τη φορά δεν είναι εισβολή. Στην καθιερωμένη στρατιωτική παρέλαση για την εθνική εορτή της Παρασκευής θα παρουσιαστούν τα πρώτα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού τύπου Marder με ελληνικά εθνικά εμβλήματα.

(…) Οι Έλληνες είναι λιγότερο χαρούμενοι για μια άλλη εξοπλιστική συμφωνία: η Τουρκία κατασκευάζει αυτήν την περίοδο έξι γερμανικά υποβρύχια τύπου 214 σε ένα ναυπηγείο κοντά στην Κωνσταντινούπολη. Τα εξαρτήματα προέρχονται από την Thyssen Krupp. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση χορήγησε εγγύηση της Hermes ύψους 2,49 δισ. ευρώ για την επιχείρηση. Η Ελλάδα εδώ και καιρό προτρέπει το Βερολίνο να σταματήσει την παράδοση των υποβρυχίων, η οποία εγκρίθηκε το 2009. Η ανησυχία στην Αθήνα: Ο Ερντογάν θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα πολεμικά πλοία για να επιβάλει τις εδαφικές του διεκδικήσεις στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου. Οι Πράσινοι είχαν ζητήσει να ακυρωθεί η συμφωνία για τα υποβρύχια όταν ήταν ακόμη στην αντιπολίτευση. Από τότε που συγκυβερνούν, δεν έχει ακουστεί τίποτα. Τουλάχιστον, ωστόσο, η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ αντικρούει τους τουρκικούς ισχυρισμούς πιο ξεκάθαρα από τους προκατόχους της», σημειώνει ο ανταποκριτής του RND στην Αθήνα, Γκερντ Χέλερ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ο Σολτς μεταβαίνει στην Ελλάδα» μεταδίδει το γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk.

«Ο Σολτς συναντά στην πρωτεύουσα Αθήνα τον Έλληνα πρωθυπουργό Μητσοτάκη. Για αρχή έχει σχεδιαστεί μια κοινή περιήγηση στην Ακρόπολη. Οι δύο αρχηγοί κυβερνήσεων επιθυμούν να ανταλλάξουν απόψεις για τρέχοντα θέματα οικονομικής και ευρωπαϊκής πολιτικής».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από την πλευρά της η Sueddeutsche Zeitung αναφέρει ότι στην ατζέντα των συνομιλιών του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Όλαφ Σολτς «αναμένεται να παίξει ρόλο και η εξοπλιστική συνεργασία των δύο χωρών. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση συμφώνησε μια κυκλική ανταλλαγή με την Ελλάδα προκειμένου να προμηθεύσει την Ουκρανία με 40 οχήματα μάχης πεζικού BMP-1 σοβιετικής σχεδίασης, τα οποία η Αθήνα είχε λάβει κάποτε από τα αποθέματα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις θα παραλάβουν 40 γερμανικά τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού Marder. Τα πρώτα έξι έφτασαν στην Ελλάδα πριν λίγες μέρες», προσθέτει η εφημερίδα του Μονάχου.

«Ο Σολτς σκοντάφτει στη σκιά της Μέρκελ κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα», επισημαίνει η Augsburger Allgemeine. «Κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, ο καγκελάριος κουβαλά την κληρονομιά της προκατόχου του. Η Μέρκελ ήταν εξαιρετικά αντιδημοφιλής στην Ελλάδα. Πολλοί την έβλεπαν ως την κινητήρια δύναμη πίσω από τις “υπαγορεύσεις λιτότητας”, που έφεραν στην Ελλάδα τη μεγαλύτερη ύφεση και τη μεγαλύτερη ανεργία στη μεταπολεμική ιστορία κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους. Οικονομικά, η Ελλάδα έχει ξεπεράσει την κρίση. Ο κρατικός προϋπολογισμός έχει αποκατασταθεί. Όσον αφορά στην οικονομική ανάπτυξη, η χώρα είναι μία από τις πρωτοπόρους στην ΕΕ φέτος, με αναμενόμενη αύξηση 6%. Η Αθήνα και το Βερολίνο θέλουν τώρα να εργαστούν για να αφήσουν πίσω τους τη σκοτεινή εποχή της κρίσης και πολιτικά. Η γερμανική βιομηχανία εξοπλισμών έχει παραγγελίες δισεκατομμυρίων. Η Ελλάδα διαπραγματεύεται με την Krauss-Maffei Wegmann για τον εκσυγχρονισμό αρκετών εκατοντάδων αρμάτων μάχης Leopard επί τόπου», γράφει.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Όλαφ Σολτς Ελλάδα γερμανικά ΜΜΕ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ