«Υπαρξιακή απειλή» για το 15% των γερμανικών επιχειρήσεων συνιστά η κρίση του κορωνοϊού, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Ifo του Μονάχου.
Όπως αναδεικνύεται από τη μηνιαία έρευνα του Ifo, το 15% των επιχειρηματιών ανησυχεί ότι δεν θα επιβιώσει μετά την πανδημία, το ποσοστό ωστόσο είναι αισθητά περιορισμένο σε σχέση με τον περασμένο Ιούνιο, όταν αντίστοιχη ανησυχία εξέφραζε το 21% των επιχειρηματιών. «Η βελτίωση είναι σαφής», δήλωσε ο υπεύθυνος της έρευνας Κλάους Βολράμπε, επισημαίνοντας ωστόσο ότι υπάρχουν κλάδοι όπου τα προβλήματα είναι ιδιαίτερα σοβαρά, όπως ο τουρισμός και η εστίαση.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το 86% των τουριστικών πρακτορείων απειλείται με λουκέτο, ενώ για τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία το αντίστοιχο ποσοστό φθάνει το 62%.
Όπως γράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στον διαφημιστικό κλάδο, 27% των επιχειρήσεων θεωρούν ότι βρίσκονται σε κίνδυνο και στον κλάδο των εμπορευματικών μεταφορών λιγότερο από το 14%. Ακόμη χαμηλότερο (5%) είναι το ποσοστό των επιχειρηματιών που ανησυχούν για την επιβίωση της εταιρίας τους στον κλάδο της πληροφορικής, με τους δικηγόρους και τους φοροτεχνικούς να βρίσκονται στην καλύτερη μοίρα, με μόλις το 3% να εκφράζει ανησυχία.
Στον κλάδο του εμπορίου η ανησυχία φθάνει το 14% (από 18% τον περασμένο Ιούνιο), ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι στην χημική και φαρμακευτική βιομηχανία η ανησυχία περιορίζεται στο 1% και στο 0% αντίστοιχα.