Στο εδώλιο θα καθίσουν σήμερα τα πρώτα μέλη των «Πολιτών του Ράιχ» της ακροδεξιάς οργάνωσης στη Γερμανία, που σχεδίαζε επίθεση στη Μπούντεσταγκ και ανατροπή της κυβέρνησης.
Η πρώτη δίκη της ακροδεξιάς ομάδας ξεκινά σήμερα Δευτέρα στη Στουτγάρδη. Στην αίθουσα του Εφετείου στο Στάμχαϊμ, όπου δικάστηκαν κάποτε τα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης RAF, θα γραφτεί και πάλι δικαστική ιστορία.
«Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες στην ιστορία της Γερμανίας δίκες, που αφορούν στην κρατική ασφάλεια», λέει ο πρόεδρος του δικαστηρίου, Αντρέας Ζίνγκερ, σύμφωνα με τη DW.
Το πραξικόπημα που σχεδίαζε στη Γερμανία η ακροδεξιά οργάνωση
Η υπόθεση ήρθε στο φως τον Δεκέμβριο του 2022 με την συντονισμένη έφοδο αστυνομικών σε σπίτια και διαμερίσματα σε διάφορα κρατίδια της Γερμανίας και στο εξωτερικό και τη σύλληψη «Πολιτών του Ράιχ» γύρω από τον αριστοκράτη επιχειρηματία Ενρίκο τον ΙΓ΄, πρίγκιπα Ρόις, με την υποψία ότι σχεδίαζαν με τη δύναμη των όπλων πραξικόπημα.
Αποτέλεσμα της μεγάλης κλίμακας αντιτρομοκρατικής εφόδου η απαγγελία κατηγοριών από την ομοσπονδιακή εισαγγελία σε βάρος 27 υπόπτων, που είχαν καταρτίσει και «λίστα εχθρών» με πολιτικούς και δημοσιογράφους. Η κατηγορία που αντιμετωπίζουν είναι η πρόθεση ανατροπής με χρήση βίας της υφιστάμενης κρατικής τάξης στη Γερμανία και η αντικατάσταση με δική τους μορφή διακυβέρνησης.
Η ομάδα λέγεται ότι είχε πρόσβαση σε ένα τεράστιο οπλοστάσιο και ότι αποδέχθηκε την πιθανότητα να υπάρχουν νεκροί στη διάρκεια υλοποίησης των σχεδίων πραξικοπήματος με στόχο την ανάρρηση στην εξουσία του Ερρίκου ΙΓ΄πρίγκιπα Ρόις.
Η πρώην δικαστής του Βερολίνου και πρώην βουλευτής της ακροδεξιάς «Εναλλακτικής για τη Γερμανία», Μπίργκιτ Μάλζακ-Βίνκεμαν θα αναλάμβανε το υπουργείο Δικαιοσύνης. Ανάμεσα στους κατηγορούμενους περιλαμβάνεται ένας στρατιώτης της Διοίκησης Ειδικών Δυνάμεων (KSK) των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων, ένας πασίγνωστος σεφ – ο αποκαλούμενος «Γκόρντον Ράμσεϊ της Γερμανίας - κι ένας αστρολόγος.
Οι επίδοξοι πραξικοπηματίες θα σχημάτιζαν μεταβατική κυβέρνηση για να διαπραγματευτεί μια νέα κρατική τάξη στη Γερμανία με τις νικήτριες συμμαχικές δυνάμεις του Β' Παγκοσμίου Πολέμου καθώς οι «Πολίτες του Ράιχ» θεωρούν ότι το Γερμανικό Ράιχ (1871-1945) συνεχίζει να υφίσταται και δεν αναγνωρίζουν ως χώρα την Γερμανία, ούτε τη νομοθεσία της.
Τρεις χωριστές δίκες για τους «Πολίτες του Ράιχ»
Η υπόθεση γύρω από τον πρίγκιπα Ρόις είναι τόσο ογκώδης, που δεν αρκεί ο χώρος του εφετείου στη Στουτγάρδη και γι’ αυτό οι κατηγορούμενοι χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες και θα γίνουν ισάριθμες δίκες: στη Στουτγάρδη το λεγόμενο στρατιωτικό σκέλος, στη Φρανκφούρτη θα καθίσουν από τις 21 Μαϊου στο εδώλιο οι φερόμενοι ως αρχηγοί και τα υπόλοιπα μέλη στο Μόναχο από τις 18 Ιουνίου.
«Είναι εξαιρετικά ασυνήθιστο το γεγονός ότι τρία ανώτερα περιφερειακά δικαστήρια της Γερμανίας ασχολούνται παράλληλα με μία και μόνο τρομοκρατική οργάνωση, η οποία δεν έχει καν τεκμηριωθεί δικαστικά, είναι εξαιρετικά ασυνήθιστο", λέει ο Ζίνγκερ.
Οι ακροαματικές διαδικασίες είναι πιθανό να αποδειχθούν πολύπλοκες και δαπανηρές. Οι κατηγορούμενοι σε μια δίκη μπορεί να κληθούν ως μάρτυρες και στις άλλες δίκες. Κάθε δικαστήριο πρέπει να συγκεντρώσει τα δικά του αποδεικτικά στοιχεία και να καταλήξει στη δική του απόφαση. «Είναι επίσης δυνατόν να βγουν στο τέλος αντικρουόμενες αποφάσεις», λέει ο Ζίνγκερ, αν και οι παρατηρητές πιστεύουν ότι αυτό είναι μάλλον απίθανο.