Γερμανία: Τηλεργασία και για το μέλλον επιθυμούν οι εργαζόμενοι -Αντιδρούν οι εργοδότες - iefimerida.gr

Γερμανία: Τηλεργασία και για το μέλλον επιθυμούν οι εργαζόμενοι -Αντιδρούν οι εργοδότες

τηλεργασια πλατη καρο
Τηλεργασία, φωτογραφία shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Δυναμική αύξηση της απασχόλησης καταγράφει το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών Ifo του Μονάχου στη Γερμανία μετά την άρση των περισσότερων περιορισμών για την πανδημία του κορωνοϊού.

Μεγάλες γερμανικές εταιρίες αναζητούν τώρα νέο προσωπικό, ενώ οι εργαζόμενοι βλέπουν πλεονεκτήματα στην τηλεργασία. Σύμφωνα με το Ifo, ο Δείκτης Απασχόλησης ανέβηκε τον Ιούνιο από τις 100,2 στις 103,7 μονάδες, με τη βιομηχανία και τους κλάδους της μεταποίησης και των υπηρεσιών να τροφοδοτούν τη ζήτηση για νέους εργαζόμενους. Πιο προσεκτικοί στην αναζήτηση προσωπικού εμφανίζονται οι επιχειρηματίες της λιανικής πώλησης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ενδεικτικά, οι Γερμανικοί Σιδηρόδρομοι (DB) αναζητούν 20.000 άτομα προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις νέες ανάγκες των μετακινήσεων. «Για μια επιτυχή ανάκαμψη στις μετακινήσεις, χρειαζόμαστε πολλούς αφοσιωμένους εργαζόμενους», δήλωσε ο Διευθυντής Προσωπικού της εταιρίας Μάρτιν Ζάιλερ.

Αύριο λήγει στη Γερμανία και η υποχρέωση για εργασία από το σπίτι, γεγονός το οποίο χαιρετίζουν με ενθουσιασμό οι εργοδότες. «Αυτός ο γραφειοκρατικός ακτιβισμός αποτελούσε περιττή πολιτική παρέμβαση», δήλωσε ο Διευθυντής της Ομοσπονδίας Γερμανικών Συνδέσμων Εργοδοτών» Στέφεν Κάμπετερ στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), αναφερόμενος στον υποχρεωτικό χαρακτήρα της ρύθμισης. «Εμείς οι εργοδότες κάναμε το χρέος μας και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, όπου το επιτρέπουν οι εσωτερικές και οι εξωτερικές επιχειρηματικές διαδικασίες. Δεν χρειαζόμαστε κανονισμούς για αυτό», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος ωστόσο της Γερμανικής Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (DGB) Ράινερ Χόφμαν ζήτησε μόνιμη ρύθμιση για το θέμα και σημείωσε ότι η επόμενη ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα φέρει συνολικό πακέτο. «Πολλοί εργαζόμενοι θα ήθελαν για το μέλλον έναν υγιή συνδυασμό εργασίας με προσωπική παρουσία και της δυνατότητας να εργάζονται εξ αποστάσεως. Αυτό το υγιές μείγμα απαιτεί σαφείς κανόνες, διότι η πανδημία κατέστησε ορατά τα σοβαρά προβλήματα στην εργασία εξ αποστάσεως», συνέχισε, αναφερόμενος σε υπερβολικά πολλές ώρες εργασίας, απλήρωτες υπερωρίες, προσδοκία του εργοδότη για μόνιμη διαθεσιμότητα του εργαζόμενου, ελλιπή εξοπλισμό και ψηφιακή παρακολούθηση.

Όπως αναδεικνύεται από έρευνα του Ασφαλιστικού Ταμείου DAK στο κρατίδιο της Έσσης, το 58% των εργαζομένων θα ήθελε και στο μέλλον τη δυνατότητα να εργάζεται κατά το ήμισυ από το σπίτι. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, περισσότεροι από τους μισούς εργαζόμενους του κρατιδίου τέθηκαν σε καθεστώς τηλεργασίας. Πριν από την κρίση, το 11% είχε τη δυνατότητα να εργάζεται κάποιες ημέρες της εβδομάδας από το σπίτι. Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, το 88% εκτιμά ότι η απόδοσή του δεν επηρεάστηκε αρνητικά - το 60% θεωρεί μάλιστα ότι ενισχύθηκε αισθητά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ