Την κατάσταση στα σχολεία υπό το βάρος της παραλλαγής «Όμικρον» θα συζητήσουν στις 5 Ιανουαρίου οι υπουργοί Παιδείας της ομοσπονδίας της Γερμανίας και των κρατιδίων, αμέσως μετά την επιστροφή των μαθητών στις σχολικές αίθουσες.
Στο τραπέζι θα βρίσκεται ακόμη και το ενδεχόμενο επιστροφής στην εκπαίδευση εξ αποστάσεως.
«Η παραλλαγή "Όμικρον" καταστρέφει κάθε ελπίδα για κανονικότητα», δηλώνει στην εφημερίδα Die Welt ο επικεφαλής της Ένωσης Εκπαιδευτικών Χάιντς-Πέτερ Μάιντινγκερ, ο οποίος επισημαίνει ότι ουδείς για την ώρα μπορεί να πει τι θα γίνει στα σχολεία, αλλά, σε κάθε περίπτωση, «η "Όμικρον" απειλεί να δημιουργήσει μια εντελώς νέα κατάσταση, καθώς ο κίνδυνος μετάδοσης είναι εξαιρετικά υψηλός και πολλά παιδιά δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί». Ενόψει της νέας πραγματικότητας, ο κ. Μάιντινγκερ επισημαίνει ότι η μέχρι τώρα πρακτική, με τη χρήση μάσκας και τα συχνά διαγνωστικά τεστ, ενδεχομένως να μην επαρκεί.
Πριν από τις διακοπές των Χριστουγέννων, 250.000 μαθητές βρίσκονταν σε καραντίνα, αναφέρει ο κ. Μάιντινγκερ και εκτιμά ότι αν η «Όμικρον» φτάσει στα σχολεία, πολλά τμήματα θα χρειαστεί να κλείσουν έστω προσωρινά, ακόμη και αν δεν έχει αποφασιστεί γενικό κλείσιμο των σχολείων. Ζητά λοιπόν από τα κρατίδια να καταρτίσουν ήδη σχέδια έκτακτης ανάγκης για τα σχολεία ώστε να είναι προετοιμασμένοι για την περίπτωση νέου κύματος της πανδημίας.
Οι υπουργοί Παιδείας που θα συνεδριάσουν ψηφιακά την επόμενη Τετάρτη, θέλουν να αξιολογήσουν την κατάσταση αμέσως μετά το άνοιγμα των σχολείων, στις 3 Ιανουαρίου. Το προεδρείο της διάσκεψης των υπουργών Παιδείας και Πολιτισμού εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τονίζει ότι ύψιστη προτεραιότητα αποτελεί η λειτουργία των σχολείων με φυσική παρουσία, ενώ, σύμφωνα με το Δίκτυο RND, μόνο η κυβέρνηση της Θουριγγίας διαφωνεί με την παρουσία των παιδιών στις τάξεις μετά τις διακοπές. Η τοπική κυβέρνηση έχει άλλωστε ήδη ανακοινώσει ότι τα παιδιά θα βρίσκονται σε τηλεκπαίδευση τις δύο πρώτες ημέρες, 3 και 4 Ιανουαρίου.
Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς, στις 3 Ιανουαρίου οι μαθητές θα επιστρέψουν κανονικά στα σχολεία, ενώ όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί ή αναρρώσει θα πρέπει να υποβάλλονται σε καθημερινό διαγνωστικό τεστ κατά την πρώτη εβδομάδα. Στο μεταξύ το 90,5% του εκπαιδευτικού προσωπικού έχει ήδη εμβολιαστεί κατά της Covid-19 και το 3% έχει αναρρώσει από τη νόσο.
Οι επιστήμονες του Συμβουλίου Υγιεινής για τα σχολεία καθηγητές του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Charité Φρανκ Μποκενχάουπτ και Μάρτιν Μέκελ θεωρούν πάντως ότι «επιδημιολογικά δεν έχει καμία διαφορά αν τα παιδιά πηγαίνουν στο σχολείο ή όχι», καθώς η παραλλαγή «Όμικρον» είναι τόσο μεταδοτική που θα μολυνθούν στο ιδιωτικό ή οικογενειακό περιβάλλον.