Η Γερμανία χρυσοπληρώνει τους συμβούλους των υπουργείων. Σε τέτοιο βαθμό, που ένας τους έβγαλε περισσότερα από την Ανγκελα Μέρκελ σε έναν χρόνο!
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Ολαφ Σολτς, πληρώνει περισσότερα από 500.000 ευρώ σε έναν εξωτερικό σύμβουλο, ειδικό σε ζητήματα πληροφορικής, σύμφωνα με απάντηση του ΥΠΟΙΚ σε επερώτηση βουλευτή των Πρασίνων, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel. Πρόκειται για τον σύμβουλο που έθεσε σε λειτουργία τη νέα, αλλά άκρως προβληματική, καινούρια βάση δεδομένων για την καταπολέμηση της παράνομης εργασίας, ProFis 2.0.
Ο εν λόγω σύμβουλος πληρώθηκε συνολικά 646.000 ευρώ για τη διετία 2018-2019. Σε αυτά, πρέπει να προστεθούν άλλα 700.000 ευρώ για δύο συνεργαζόμενους αναλυτές, για τη βάση δεδομένων. Την ίδια ώρα, η Ανγκελα Μέρκελ λαμβάνει ετήσια αποζημίωση σχεδόν 250.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των επιδομάτων που παίρνει, σύμφωνα με την Deutsche Welle.
Γερμανία: 178 εκατ. για τους συμβούλους σε ένα εξάμηνο
Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που προκαλούν αίσθηση οι δαπάνες κάποιου υπουργείου της Γερμανίας για τους χρυσοπληρωμένους συμβούλους τους. Πριν από μερικούς μήνες είχαν δεχθεί αυστηρή κριτική για το υψηλό κόστος των συμβούλων τόσο η τότε υπουργός Αμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, όσο και ο υπουργός Μεταφορών, Αντρέας Σόιερ.
Το 2014, οι δαπάνες και των τριών υπουργείων για εξωτερικούς συμβούλους έφταναν τα 63 εκατομμύρια ευρώ. Το 2017, το κόστος είχε φτάσει στα 248 εκατ., ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2019 η κυβέρνηση της Γερμανίας πλήρωσε τουλάχιστον 178 εκατ. ευρώ για συμβούλους! Σε ό,τι αφορά το υπουργείο Οικονομικών και τον χρυσοπληρωμένο σύμβουλο για τη βάση δεδομένων, τα αποτελέσματα δεν δικαιώνουν έως τώρα αυτή την επιλογή. Στην απάντησή του προς τον βουλευτή των Πρασίνων, το ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας παραδέχθηκε ότι «υπάρχουν ακόμα επιφυλάξεις για την πρακτικότητα της βάσης δεδομένων, η οποία δεν είναι φιλική προς τον χρήστη. Κατά συνέπεια απαιτείται ένας επανασχεδιασμός του ProFis2.0 πριν τεθεί στη διάθεση των αρμόδιων ελεγκτών επιφορτισμένων με την πάταξη της παράνομης εργασίας».