Η συντριπτική πλειοψηφία των Γερμανών ζητά ριζική στροφή στην πολιτική για την μετανάστευση σύμφωνα με δημοσκόπηση.
Η μεγάλη πλειοψηφία των Γερμανών και σχεδόν το σύνολο των ψηφοφόρων της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) και της Συμμαχίας Ζάρα Βάγκενκνεχτ (BSW) ζητούν θεμελιώδη αλλαγή. Οι περισσότεροι ερωτηθέντες τάσσονται επίσης υπέρ των μόνιμων ελέγχων στα σύνορα.
Η έρευνα του Ινστιτούτου Infratest-dimap για λογαριασμό της δημόσιας τηλεόρασης ARD, αναδεικνύει την μεταστροφή της γερμανικής κοινωνίας στα θέματα μετανάστευσης. Το 77% θεωρεί ότι η χώρα χρειάζεται «θεμελιωδώς διαφορετική» πολιτική ασύλου και μετανάστευσης, προκειμένου να φθάνουν στην Γερμανία λιγότεροι μετανάστες, ενώ το 73% τάσσεται υπέρ της εφαρμογής μόνιμων ελέγχων στα σύνορα και το 72% συμφωνεί να διευρυνθούν οι εξουσίες των αρχών ασφαλείας και να τους επιτρέπεται η πρόσβαση σε ηλεκτρονικές επικοινωνίες υπόπτων.
Τι έδειξε η δημοσκόπηση για το μεταναστευτικό
Από τους ψηφοφόρους των κομμάτων, οι υποστηρικτές της AfD ζητούν αλλαγή της πολιτικής μετανάστευσης σε ποσοστό 97%, οι υποστηρικτές της BSW κατά 91% και εκείνοι που ψήφισαν κόμμα της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) σε ποσοστό 86%. Την άποψη ενστερνίζεται το 65% των ψηφοφόρων του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) και το 48% των υποστηρικτών των Πρασίνων.
Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, το θέμα της μετανάστευσης είναι το σημαντικότερο πρόβλημα για το 48% των ερωτηθέντων, ποσοστό κατά 22% αυξημένο από την αντίστοιχη μέτρηση του περασμένου Απριλίου. Ακολουθούν με 20% η οικονομία και με 12% οι ανισότητες και η κλιματική αλλαγή.
«Αισθάνεστε ασφαλείς στην Γερμανία;»
Στο ερώτημα «αισθάνεστε ασφαλείς στην Γερμανία;», καταφατικά απαντά το 91% των ψηφοφόρων των Πρασίνων, το 72% των ψηφοφόρων του SPD, αλλά μόνο το 39% όσων ψηφίζουν BSW και το 18% των υποστηρικτών της AfD.
Στην πρόθεση ψήφου, CDU/CSU εξακολουθούν να προηγούνται καθαρά, με 33% (+1), με την AfD στην δεύτερη θέση με 17% (+1). Ακολουθούν το SPD με 15% χωρίς μεταβολή, οι Πράσινοι με 11% (-1), η BSW με 8% (-1) και οι Φιλελεύθεροι (FDP) με 4% (-1).
ΑΠΕ-ΜΠΕ