Να τεθεί υπό παρακολούθηση το ακροδεξιό AfD ζητούν σημαίνοντες πολιτικοί στη Γερμανία, υποστηρίζοντας ότι το ακροδεξιό κόμμα με την ακραία ρητορική του φέρει μερίδιο ευθύνης για τις φονικές επιθέσεις στο Χάναου.
Εννέα άνθρωποι με μεταναστευτικό υπόβαθρο έπεσαν νεκροί από τα πυρά του 43χρονου Τομπίας Ράτγιεν, που είχε αναρτήσει ένα ρατσιστικό βίντεο κι ένα μανιφέστο στο Διαδίκτυο πριν τις επιθέσεις.
Χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν χθες στους δρόμους 50 πόλεων σ’ ολόκληρη τη Γερμανία για να θρηνήσουν τα θύματα και να ορθώσουν το ανάστημά τους στην ακροδεξιά, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Έξω οι Ναζί» και «Ποτέ Ξανά».
Ενισχύονται τα μέτρα προστασίας σε τζαμιά
Ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ ανακοίνωσε ότι θα ενισχυθούν τα μέτρα αστυνομικής προστασίας σε τζαμιά και άλλες τοποθεσίες που θα θεωρούνται πιθανοί στόχοι ακροδεξιών εξτρεμιστών, χαρακτηρίζοντας πολύ υψηλό τον ρατιστιστικό, αντισημιτικό κίνδυνο στη Γερμανία. Οι δολοφονίες στο Χάναου ήταν «σαφώς μια τρομοκρατική επίθεση με ρατσιστικά κίνητρα», είπε ο Ζεεχόφερ. «Το ζητούμενο τώρα είναι το κράτος δίκαιου να είναι σε θέση να αμύνεται», πρόσθεσε, όπως και η υπουργός Δικαιοσύνης Κριστίνε Λάμπρεχτ σε κοινή συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο.
Στο μεταξύ όλο και περισσότερο πληθαίνουν οι φωνές στη Γερμανία που καθιστούν το ξενοφοβικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία συνυπεύθυνο για το μακελειό στο Χάναου με τον πολιτικό των Πρασίνων Τζεμ Εζντεμίρ να χαρακτηρίζει το ΑfD «πολιτική πτέρυγα του μίσους» που αποσκοπεί στο να μπορούν να λέγονται ξανά στη Γερμανία πράγματα που σήμερα θα ξεπερνούσαν τα επιτρεπτά όρια του δημόσιου διαλόγου. Και προκειμένου να μην πετύχει η ακροδεξιά τους στόχους της ο τουρκικής καταγωγής πολιτικής κάλεσε όλα τα άλλα κόμματα σε μια κοινή στάση, που αποκλείει όχι μόνο τη συνεργασία, αλλά και την ανοχή προς το κόμμα αυτό, αναφερόμενος σαφώς στην πρόσφατη εκλογή πολιτικού των Φιλελευθέρων στην πρωθυπουργία του ομόσπονδου κρατιδίου της Θουριγγίας με τις ψήφους του AfD και των Χριστιανοδημοκρατών.
Παρακολούθηση του AfD από τις αρχές ασφαλείας;
Από την πλευρά του ο ΓΓ του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Γερμανίας (SPD) Λάρς Κλίνγκμπαϊλ προχώρησε ακόμη παραπέρα ζητώντας να παρακολουθείται το AfD από την Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος(BND), η οποία είναι υπεύθυνη για θέματα κατασκοπείας εντός της χώρας, αλλά και για πράξεις που θέτουν σε κίνδυνο το πολίτευμα στη Γερμανία. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε: «Κάποιος πυροβόλησε στο Χάναου…, αλλά ήταν πολλοί που τον όπλισαν. Και σε αυτούς ανήκει αναμφίβολα και το AfD». Το κόμμα αυτό έχει, όπως λέει ο Κλίνγκμπαϊλ, «δηλητηριάσει» τους τελευταίους μήνες το κοινωνικό κλίμα στη Γερμανία. Όπως υποστηρίζει, θα πρέπει σύντομα οι αρχές ασφαλείας να αποφασίσουν για την παρακολούθηση του.
Το ΑfD ιδρύθηκε ως κόμμα κατά του ευρώ, αλλά αύξησε τα ποσοστά του κατά την προσφυγική κρίση του 2015, όταν έφθασαν έως και ένα εκατομμύριο πρόσφυγες στη Γερμανία. Απέσπασε ποσοστό 12,6% στις τελευταίες γενικές εκλογές και εκπροσωπείται στα κοινοβούλια και των 16 ομόσπονδων κρατιδίων της χώρας. Το AfD έχει ζητήσει συχνά τη βίαιη απέλαση αλλοδαπών και κατηγορεί τους πρόσφυγες για την αύξηση της εγκληματικότητας στη χώρα, ενώ έχει ζητήσει να αναθεωρηθεί η ενοχική στάση της Γερμανίας για το ναζιστικό της παρελθόν. Ένας από τους ηγέτες του, ο Αλεξάντερ Γκάουλαντ χαρακτήρισε την ναζιστική περίοδο μια «κουτσουλιά» στο κατά τα άλλα ένδοξο παρελθόν της χώρας, ενώ ένα από τα επιφανή του στελέχη, ο Μπγιορν Χέκε, χαρακτήρισε «μνημείο ντροπής» το Μνημείο του Ολοκαυτώματος στο Βερολίνο.