Σε αναζήτηση νέου προέδρου, του τρίτου από το 2018, βρίσκεται η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) μετά την ανακοίνωση από τον Άρμιν Λάσετ της πρόθεσής του να αποχωρήσει από το τιμόνι του κόμματος.
Η κουβέντα για τη διαδοχή του Λάσετ έχει ανάψει μετά τις εκλογές, αλλά φούντωσε μετά τις χθεσινές δηλώσεις για ανάγκη λίφτινγκ στην ηγετική ομάδα της CDU στο προσεχές συνέδριο, όπου θα χριστεί και ο διάδοχός του, με το αδελφό κόμμα των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας να πιέζει για γρήγορες αποφάσεις: «Ήταν σωστή η απόφαση του Άρμιν Λάσετ να ανοίξει το δρόμο για μια αναδιάταξη στην ηγεσία. Περιμένω αυτό να γίνει σύντομα και να ολοκληρωθεί εντός του τρέχοντος έτους», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της CSU, Αλεξάντερ Ντόμπριντ.
Αρκετά ονόματα, σύμφωνα με γερμανικά ΜΜΕ, παίζουν ως πιθανοί διάδοχοι του Λάσετ στο τιμόνι της CDU.
Φρίντριχ Μερτς
Ο εκατομμυριούχος δικηγόρος και στενός συνεργάτης του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Φρίντριχ Μερτς, μπορεί να μην έχει κάποια επιτελική θέση αυτή τη στιγμή στην CDU, αλλά μετά την εκλογική αναμέτρηση ξαναέγινε -για πρώτη φορά από το 2009- μέλος της κοινοβουλευτικής της ομάδας. Είχε διεκδικήσει δύο φορές την προεδρία των Χριστιανοδημοκρατών, το 2018, όταν έχασε οριακά τη μάχη στην αναμέτρηση με την Ανεγκρέτ Κραμπ Καρενμπάουερ, και το 2020, απέναντι στον Λάσετ.
Στα 65 του δύσκολα μπορεί να υποστηρίξει το χαρτί της «ανανέωσης», αλλά δεδομένου του ενδιαφέροντος που έδειξε πρόσφατα για την ηγεσία της ΚΟ, δεν έχει εγκαταλείψει τις φιλοδοξίες του. Μόλις χθες δήλωσε σε τηλεοπτικό πάνελ ότι δεν έχει ακόμη σκεφτεί πολύ σοβαρά το κατά πόσον θα κατέβει για τρίτη φορά υποψήφιος. «Ένα πράγμα αποκλείω: να ξαναμετάσχω σε αμφιλεγόμενη ψηφοφορία σε συνέδριο ομοσπονδιακού κόμματος».
Υπέρμαχος μια πιο δεξιάς, συντηρητικής γραμμής, ο Μερτς τάσσεται υπέρ μιας οικονομικά φιλελεύθερης πορείας -θέση που επικροτεί η επιχειρηματική πτέρυγα της CDU. O Mερτς υποστηρίζει ότι θα βάλει με την πολιτική του φρένο στη διαρροή ψηφοφόρων του CDU προς την ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).
Σε σημερινή δημοσκόπηση του ινστιτούτου Kantar για λογαριασμό του ομίλου ΜΜΕ Funke, εμφανίζεται πρώτος στην προτίμηση των ψηφοφόρων των Χριστιανοδημοκρατών, αλλά δεύτερος σε εκείνη των Γερμανών συνολικά (31%), στο ερώτημα ποιος θα ήταν ο καταλληλότερος πρόεδρος της CDU.
Γενς Σπαν
Ότι ο απερχόμενος υπουργός Υγείας Γενς Σπαν έχει υψηλότερες βλέψεις είναι γνωστό εδώ και χρόνια στη Γερμανία. Όταν ο 41χρονος πολιτικός -δεδηλωμένος ομοφυλόφιλος και παντρεμένος με δημοσιογράφο- ρωτήθηκε από το γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk αν θα τον ενδιέφερε η προεδρία της CDU, εφόσον ο Λάσετ δεν θέλει πλέον το πόστο, απάντησε όπως θα περίμενε κανείς να απαντήσει σε μια τέτοια κατάσταση: ότι εκείνο που τον ενδιαφέρει, δηλαδή, «είναι να αποκτήσει η Γερμανία μια σταθερή κυβέρνηση» και «ταυτόχρονα να επέλθει η ανανέωση στο κόμμα». Και πρόσθεσε με νόημα: «Όλα τα άλλα θα τα συζητήσουμε τις προσεχείς ημέρες».
Ο Σπαν, που ανήκει στη νέα γενιά πολιτικών της γερμανικής κεντροδεξιάς, είχε διεκδικήσει το τιμόνι της CDU και προ τριετίας, αλλά βγήκε τρίτος στον πρώτο γύρο. Κέρδισε πάντως τον σεβασμό στο κόμμα με τον τρόπο που αποσύρθηκε. Δύο χρόνια αργότερα υποστήριξε τον Λάσετ και εξασφάλισε την αντιπροεδρία του κόμματος. Ως υπουργός Υγείας, κατηγορήθηκε κυρίως για λάθη -π.χ. στην προμήθεια μασκών.
Στη δημοσκόπηση του Kantar τρεις στους δέκα είπαν ότι θεωρούν κατάλληλο για πρόεδρο της CDU τον Σπαν, αλλά αντίθετη γνώμη εξέφρασε το 55% των ερωτηθέντων.
Κάρστεν Λίνεμαν
Ως επικεφαλής της φιλοεπιχειρηματικής πτέρυγας (Mittelstandsvereinigung), ο Κάρστεν Λίνεμαν συγκαταλέγεται στα στελέχη της CDU με τη μεγαλύτερη επιρροή.
Επικριτής της πορείας της Άνγκελα Μέρκελ -αλλά όχι τόσο δριμύς όσο ο Μερτς-, ο 44χρονος Λίνεμαν απέσπασε στις πρόσφατες εκλογές το υψηλότερο ποσοστό ψήφων (48%) στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία. Για ικανό διάστημα ήταν κάπως στη σκιά του Σπαν, αφού ο τελευταίος βρισκόταν περίπου στο ίδιο μήκος κύματος πολιτικά, αλλά είχε στραμμένα πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας κι ήταν πιο φιλόδοξος. Ίσως αυτή η μετριοπαθέστερη στάση του Λίνεμαν να αποτελεί γι’ αυτόν ένα ατού στην κούρσα διαδοχής του Λάσετ.
Αυτό που χρειάζεται τώρα η CDU, δήλωσε προ ημερών, «δεν είναι εγωιστικές περιπέτειες αλλά ξεκάθαρο μυαλό».
Μεταξύ των άλλων ονομάτων που «παίζουν» για το τιμόνι της CDU, σύμφωνα πάντα με τον γερμανικό Τύπο, είναι εκείνο του προέδρου της επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γερμανικής Βουλής, Νόρμπερτ Ρέτγκεν, του 48χρονου πρωθυπουργού του κρατιδίου Σλέσβιχ Χόλσταϊν, Ντάνιελ Γκίντερ, και εκείνο του 39χρονου πρωθυπουργού του κρατιδίου του Ζάαρλαντ, Τομπίας Χανς.