Μέτρα κατά της μετάλλαξης Όμικρον ανακοίνωσε ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς.
Σημαντικούς περιορισμούς ακόμη και για εμβολιασμένους και νοσήσαντες, αναστολή λειτουργίας των νυχτερινών κλαμπ, μεγάλες αθλητικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις χωρίς θεατές και ακύρωση των παραδοσιακών πρωτοχρονιάτικων πάρτι είναι ανάμεσα στη λίστα μέτρων που ανακοίνωσε ο ο καγκελάριος της Γερμανίας, ενόψει του «κύματος Όμικρον» που εκτιμάται ότι θα πλήξει με μεγάλη σφοδρότητα τη χώρα.
«Ο κορωνοϊός δεν γνωρίζει από χριστουγεννιάτικη ανάπαυλα. Καταλαβαίνω πολύ καλά όσους δεν θέλουν πια να ακούν για τον κορωνοϊό, για παραλλαγές και μεταλλάξεις, δεν μπορούμε όμως να κλείσουμε τα αυτιά και τα μάτια μας μπροστά σε αυτό που έρχεται. Δεν είναι ώρα για μεγάλα πρωτοχρονιάτικα πάρτι. Θα ήθελα να είχα πιο ευχάριστα νέα να σας πω πριν από τις ημέρες των εορτών» δήλωσε ο κ. Σολτς μετά τη διάσκεψη που είχε νωρίτερα σήμερα με τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων, και τόνισε: «Δυστυχώς, τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται δραματική αύξηση των κρουσμάτων. Μας απειλεί ήδη τώρα το πέμπτο κύμα».
Συναθροίσεις μέχρι 10 άτομα -Κλείνουν κλαμπ, κεκλεισμένων των θυρών οι αγώνες
Ομοσπονδία και κρατίδια συμφώνησαν ότι -το αργότερο- από τις 28 Δεκεμβρίου επιτρέπεται η συνάθροιση έως και 10 ατόμων -ακόμη και αν πρόκειται για εμβολιασμένους και ιαθέντες-, ενώ δεν συνυπολογίζονται τα παιδιά κάτω των 14 ετών. Επιπλέον, οι ανεμβολίαστοι μπορούν να συναντώνται μόνο με δύο άτομα από άλλο νοικοκυριό.
Τα νυχτερινά κλαμπ και οι ντισκοτέκ θα παραμείνουν κλειστά και οι μεγάλες αθλητικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, όπως οι ποδοσφαιρικοί αγώνες της Bundesliga, θα πραγματοποιούνται χωρίς θεατές.
Ο καγκελάριος δικαιολόγησε την έναρξη ισχύος των μέτρων μετά τα Χριστούγεννα παραπέμποντας στην προηγούμενη εμπειρία, σύμφωνα με την οποία, όπως είπε, τα Χριστούγεννα και το Πάσχα δεν αποτέλεσαν αφορμή έκρηξης των κρουσμάτων.
Ο Όλαφ Σολτς επανέλαβε ακόμη την έκκληση για εμβολιασμό... «Εμβολιαστείτε, εμβολιαστείτε, εμβολιαστείτε» είπε χαρακτηριστικά, και έθεσε ως άμεσο στόχο τον εμβολιασμό του 80% του πληθυσμού. Δήλωσε, μάλιστα, ότι δεν υπάρχουν πλέον πειστικά επιχειρήματα για όποιον δεν εμβολιάζεται.
Νωρίτερα, το Ινστιτούτο «Ρόμπερτ Κοχ» είχε δώσει στη δημοσιότητα σύσταση για «τον μεγαλύτερο δυνατό περιορισμό επαφών», με έναρξη «άμεσα» και έως τουλάχιστον τα μέσα Ιανουαρίου.
Μεταξύ των μέτρων που πρότεινε το Ινστιτούτο, ήταν και η επιμήκυνση των διακοπών για τα σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς, η αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων εστίασης και ο περιορισμός των μετακινήσεων στις «απολύτως απαραίτητες», διαφοροποιούμενο ελαφρώς από τη γραμμή της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων που συστάθηκε πρόσφατα από τον ίδιο τον καγκελάριο.
«Κόντρα» κυβέρνησης και επιστημόνων -«Μη συντονισμένη» δημοσιοποίηση ευρημάτων
Τόσο ο Όλαφ Σολτς όσο και ο υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ εμφανίστηκαν ενοχλημένοι από τη δημόσια έκφραση διαφωνίας των επιστημόνων, αλλά και από την επιλογή της χρονικής στιγμής για τις σχετικές δηλώσεις. Ο τελευταίος έκανε λόγο για «μη συντονισμένη» δημοσιοποίηση επιστημονικών ευρημάτων, η οποία, όπως είπε, «δεν πρέπει να συμβαίνει», ενώ ο καγκελάριος φέρεται να διευκρίνισε στο πλαίσιο της διάσκεψης ότι οι προτάσεις του Ινστιτούτου «Ρόμπερτ Κοχ» δεν είναι δεσμευτικές και χρειάζονται αποσαφήνιση και ότι βάση των αποφάσεων αποτελεί η άποψη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.
Εξαιτίας αυτού, οι πρωθυπουργοί της Βάδης-Βυρτεμβέργης και της Σαξονίας επισύναψαν στο κείμενο των αποψινών αποφάσεων τις ενστάσεις τους, επισημαίνοντας ότι θεωρούν «ανεπαρκή» τα μέτρα που αποφασίστηκαν.
«Δεν εγγυώνται επαρκή ικανότητα ταχείας αντίδρασης σε περίπτωση επιδείνωσης της κατάστασης», αναφέρουν.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός της Σαξονίας Μίχαελ Κρέτσμερ εισηγήθηκε εθνικό lockdown, αλλά η πρότασή του απορρίφθηκε. Στο κρατίδιό του πάντως αναμένεται να εφαρμοστούν ιδιαίτερα αυστηροί κανόνες για την περίοδο των εορτών.
Στην αποψινή διάσκεψη τέθηκαν ακόμη τα ζητήματα του υποχρεωτικού εμβολιασμού και της επαναφοράς της «κατάστασης επιδημιολογικής κρίσης» εθνικού επιπέδου, η οποία εξέπνευσε στις 25 Νοεμβρίου, χωρίς ωστόσο να ληφθούν αποφάσεις. Η επόμενη διάσκεψη ορίστηκε για τις 7 Ιανουαρίου.
Η επόμενη ομοσπονδιακή πολιτειακή συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 7 Ιανουαρίου, για να επανεκτιμηθεί η κατάσταση, όπως είπε ο Ολαφ Σολτς.
ΠΟΥ: Οι χώρες της Ευρώπης να προετοιμαστούν, έρχεται θύελλα
Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του ΠΟΥ Ευρώπης προειδοποιεί τις χώρες να προετοιμαστούν για μια «σημαντική αύξηση» κρουσμάτων κορωνοϊού.
Η μετάλλαξη Όμικρον εξαπλώνεται και, όπως επισήμανε, η παραλλαγή αυτή κυκλοφορεί κυρίως μεταξύ νεαρών ενηλίκων. Αφότου εμφανίστηκε, στα τέλη Νοεμβρίου, η Όμικρον έχει εντοπιστεί σε τουλάχιστον 38 από τις 53 χώρες που ανήκουν στο ευρωπαϊκό τμήμα του ΠΟΥ. Ήδη έχει επικρατήσει σε πολλές από αυτές, όπως στη Δανία, την Πορτογαλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, είπε ο Χανς Κλούγκε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Βιέννη.
«Βλέπουμε άλλη μια θύελλα να έρχεται. Μέσα σε μερικές εβδομάδες η Όμικρον θα επικρατήσει σε περισσότερες χώρες της περιοχής, ωθώντας τα ήδη πιεσμένα συστήματα υγείας στο χείλος του γκρεμού», τόνισε.
Στο ευρωπαϊκό τμήμα ανήκουν, μεταξύ άλλων, η Ρωσία, άλλες πρώην σοβιετικές δημοκρατίες και η Τουρκία.
Υπενθυμίζεται πως από το πρωί είχε ανακοινωθεί ότι η κυβέρνηση της Γερμανίας σχεδίαζε νέους περιορισμούς των επαφών εξαιτίας της μετάλλαξης Όμικρον, σύμφωνα με ΜΜΕ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα, Τρίτη, το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, ο φορέας επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 23.428 τις προηγούμενες 24 ώρες, φθάνοντας τα 6.833.050.
Οι θάνατοι 462 ασθενών εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 αύξησαν τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη χώρα στους 108.814 νεκρούς μέχρι σήμερα, κατά την ίδια πηγή.
«Lockdown light», σύμφωνα με τη Südwest Presse
Παρά τη συνεχιζόμενη τάση μείωσης του αριθμού των κρουσμάτων και των εισαγωγών στα νοσοκομεία, η επέλαση της παραλλαγής Όμικρον του νέου κορωνοϊού ωθεί τη γερμανική κυβέρνηση προς την επιβολή νέων περιορισμών, ενός «lockdown light», έγραφε η «Südwest Presse», τόσο στο δημόσιο όσο και στο ιδιωτικό πεδίο.
Ταυτόχρονα, το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ σήμανε συναγερμό, αναβαθμίζοντας το επίπεδο κινδύνου για τον πληθυσμό σε «πολύ υψηλό», ειδικά για τους ανεμβολίαστους.