Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς ευχαρίστησε τις γερμανικές επιχειρήσεις για τη στήριξή τους στην «δύσκολη οικονομική κατάσταση» και έκανε λόγο για το «τίμημα της αλληλεγγύης, το οποίο είμαστε έτοιμοι να πληρώσουμε».
Περιέγραψε δε την ενεργειακή μετάβαση ως «προϋπόθεση κυριαρχίας και ευημερίας». Μιλώντας στην Ημερίδα της Γερμανικής Βιομηχανίας, ο κ. Σολτς τόνισε για μία ακόμη φορά ότι «η Ουκρανία ανήκει στην Ευρώπη», πεποίθηση η οποία, όπως είπε, ενισχύθηκε περαιτέρω κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Κίεβο, και επανέλαβε ότι η Γερμανία θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία - και με όπλα - , «για όσο υπάρχει ανάγκη».
Αναφερόμενος στα προβλήματα που δημιουργεί στις γερμανικές επιχειρήσεις ο πόλεμος, αλλά και η πολιτική των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, ο καγκελάριος εξήγησε ότι «η χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι προς το κυρίαρχο δημόσιο συμφέρον», και τόνισε ότι η ενεργειακή ανάκαμψη εξυπηρετεί τη δημόσια ασφάλεια για τη Γερμανία. Ο στόχος του συνδυασμού κλιματικής ουδετερότητας και ανταγωνιστικής οικονομίας «αξίζει τις πολύ μεγάλες προσπάθειες» που πρέπει να καταβληθούν, είπε και χαρακτήρισε το 2022 «έτος αποφάσεων» και για τη λειτουργία του κράτους, με λιγότερη γραφειοκρατία για τις επιχειρήσεις.
Προηγουμένως, ο πρόεδρος της Ένωσης Γερμανικής Βιομηχανίας (BDI) Σίγκφριντ Ρούσβουρμ είχε δηλώσει ότι ο κλάδος στηρίζει την πορεία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και τις διεθνείς κυρώσεις, χαρακτηρίζοντας ωστόσο «αχίλλειο πτέρνα» της εποχής την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού.
«Από τη σημερινή σκοπιά, η αποδοχή τεράστιων εξαρτήσεων ως τίμημα για τα πλεονεκτήματα κόστους και την οικονομία κλίμακας ήταν απλώς λάθος, όσο η χώρα μας δεν έκανε τις απαιτούμενες επενδύσεις στην αμυντική ικανότητά της», δήλωσε ο κ. Ρούσβουρμ και ζήτησε «βραχυπρόθεσμα περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από άνθρακα ώστε τον χειμώνα να είναι γεμάτες οι δεξαμενές του φυσικού αερίου και μεσοπρόθεσμα ενίσχυση της ανθεκτικότητας έναντι εκβιασμών και εκφοβισμού». Αναθεώρησε δε επί τα χείρω την πρόβλεψη για την ανάπτυξη κατά το τρέχον έτος, από 3,5% σε 1,5%.