Ο επικεφαλής της καγκελαρίας Χέλγκε Μπράουν υπερασπίσθηκε τις αποφάσεις για σύντομο αυστηρό lockdown το Πάσχα.
Οι αποφάσεις αποτελούν ευκαιρία για να μειωθούν τα κρούσματα κορωνοϊού και είναι προτιμότερες από την λήψη μέτρων που θα ίσχυαν εβδομάδες.
«Οι αποφάσεις της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και των κυβερνήσεων των κρατιδίων προσφέρουν την ευκαιρία να μειωθούν σημαντικά τα κρούσματα κορονοϊού στη Γερμανία. Είναι σωστό το ότι δεν αποφασίστηκαν νέα μέτρα χαλάρωσης. Η σημαντική μείωση των ιδιωτικών επαφών για την περιορισμένη περίοδο των πέντε ημερών του Πάσχα είναι πιο ανεκτή από μέτρα χαλάρωσης τα οποία θα συνεπάγονταν όμως πρόσθετα περιοριστικά μέτρα για τις επόμενες τρεις ή τέσσερις εβδομάδες», δήλωσε σήμερα ο χριστιανοδημοκράτης (CDU) διευθυντής της καγκελαρίας Χέλγκε Μπράουν στα δίκτυα RTL και ntv.
Επίσης, σύμφωνα με τον σοσιαλδημοκράτη (SPD) πρωθυπουργό του Βρανδεμβούργου Ντίτμαρ Βόιντκε «φέτος θα ισχύουν την Μεγάλη Πέμπτη και το Μεγάλο Σάββατο παρόμοιοι κανόνες με εκείνους οι οποίοι ισχύουν τις αργίες. Είμαι πεπεισμένος ότι οι εκκλησίες (καθολική και προτεσταντική) θα συμμορφωθούν με το αίτημα για τον εορτασμό του Πάσχα αποκλειστικά διαδικτυακά. Μέχρι στιγμής, οι εκκλησίες έχουν επιδείξει πολύ υπεύθυνη στάση απέναντι στην πανδημία», δήλωσε στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο (Deutschlandfunk) .
Εκτεταμένοι περιορισμοί επαφών από την 1η έως την 5η Απριλίου
Όπως ανακοίνωσε μία ημέρα πριν η καγκελάριος Μέρκελ, η Μεγάλη Πέμπτη και το Μεγάλο Σάββατο ορίζονται ως ημέρες αργίας και θα ισχύσουν εκτεταμένοι περιορισμοί επαφών από την 1η έως την 5η Απριλίου. Το Σάββατο θα ανοίξει μόνο το λιανικό εμπόριο τροφίμων. Αιτιολόγησε τα μέτρα επικαλούμενη την εκθετική αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων και τόνισε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και οι κυβερνήσεις των κρατιδίων συμβουλεύουν γενικώς του πολίτες να μην ταξιδέψουν. Τα ισχύοντα μέτρα του lockdown θα συνεχιστούν έως τις 18 Απριλίου.
Ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας και ο πρόεδρος της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) Μάρκους Ζέντερ έκανε λόγο για την «πιο δύσκολη φάση της πανδημίας. Ο κορωνοϊός πλανάται βαρύς πάνω από τη χώρα. Αλλά δεν επιτρέπεται να γίνουν τώρα λάθη», τόνισε. Ο σοσιαλδημοκράτης (SPD) δήμαρχος του Βερολίνου Μίχαελ Μιούλερ, δήλωσε με τη σειρά του ότι «κάνουμε τώρα μια στροφή. Δεν πρόκειται πλέον μόνο για περιορισμούς, αλλά και για την αίσθηση ότι κάνουμε τα πρώτα βήματα προς την κανονικότητα».