Την παραμονή της έναρξης στην Ελβετία της διεθνούς ειρηνευτικής διάσκεψης για την Ουκρανία οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε νέες κυρώσεις κατά του λίαν επικερδούς για τη Ρωσία τομέα του LNG, καθώς η Γερμανία μπλόκαρε τη συμφωνία, όπως δήλωσαν έξι διπλωμάτες της ΕΕ στο Politico.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα στόχος του πακέτου ήταν να απαγορευτούν οι επανεξαγωγές ρωσικού LNG από τα λιμάνια των κρατών-μελών της ΕΕ και η χρηματοδότηση των τερματικών σταθμών υγροποιημένου φυσικού αερίου σε Αρκτική και Βαλτική. «Κάποτε λέγαμε ότι για όλα φταίει η Ουγγαρία — αλλά τώρα ήταν η Γερμανία», ανέφερε διπλωμάτης, με γνώση των συζητήσεων για το νέο ευρωπαϊκό πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, αναφερόμενος στη συνήθεια της Ουγγαρίας του Βίκτορ Όρμπαν να θέτει βέτο.
Κι όχι μόνον αυτό, αλλά το Βέλγιο, που οποίο ασκεί την προεδρία της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο, αναγκάστηκε να διαχωρίσει τις συνομιλίες για το πακέτο των κυρώσεων σε δύο ξεχωριστές συζητήσεις, λόγω της γερμανικής αντίθεσης στις νέες κυρώσεις και κατά της Λευκορωσίας την ώρα που οι ηγέτες της G7 συζητούσαν για τον συνεχιζόμενο πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία στη σύνοδο κορυφής στην Απουλία της Ιταλίας.
Γιατί μπλοκάρει η Γερμανία τις κυρώσεις;
Οι κυρώσεις που τίθενται επί τάπητος επρόκειτο να αποτελέσουν το 14ο πακέτο ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας από την έναρξη της εισβολής της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.
Η Γερμανία ανησυχεί ότι η διεύρυνση των κυρώσεων θα υποχρεώσει τις εταιρείες της ΕΕ να διασφαλίσουν ότι οι πελάτες τους δεν θα μπορούν να πουλήσουν στη Ρωσία προϊόντα που υπόκεινται σε κυρώσεις, ενώ μέχρι τώρα η λεγόμενη ρήτρα «μη Ρωσίας» αφορούσε μόνον τα πυροβόλα όπλα, τον στρατιωτικό εξοπλισμό και στα προϊόντα διπλής χρήσης — τα οποία μπορούν δηλαδή να έχουν τόσο στρατιωτική όσο και πολιτική εφαρμογή. Ωστόσο η Γερμανία υποστήριξε ότι αν επιβληθούν τέτοιοι περιορισμοί σε πολιτικής χρήσης προϊόντα θα υπάρξει αρνητικός αντίκτυπος για μικρές επιχειρήσεις, αν επεκταθούν σε περισσότερα μη στρατιωτικά προϊόντα, όπως χημικά ή μηχανήματα μεταλλουργίας.
Πώς η Ρωσία έκανε... by pass στις κυρώσεις, ενώ η Ευρώπη ψάχνεται
Οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες είπαν στο Politico ότι η Κομισιόν διαπραγματεύεται με τη γερμανική καγκελαρία προκειμένου να πείσει το Βερολίνο να άρει το βέτο. Το γερμανικό μπλόκο σημειώνεται σε μια περίοδο που ο Σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος Όλαφ Σολτς αντιμετωπίζει έντονες τριβές στον στον τρικομματικό, κεντροαριστερό συνασπισμό.
Σολτς: Σύντομα το επόμενο πακέτο ευρωπαικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας
Ο Σολτς απέρριψε πάντες της κατηγορίες ότι η Γερμανία είναι «η νέα Ουγγαρία» σημειώνοντας σε συνέντευξη με ΜΜΕ του ομίλου Άξελ Σπρίνγκερ ότι το πακέτο «δεν μποκάρεται» κι ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ «συζητούν τις λεπτομέρειες».
«Το θέμα είναι πώς θα διασφαλίσουμε από τη μία πλευρά ότι η γερμανική οικονομία θα μπορεί να συνεχίσει τις δραστηριότητές της και από την άλλη ότι τα αγαθά που παραδίδονται κάπου στη Νότια Αμερική, σε μια ασιατική χώρα ή στην Αφρική, δεν καταλήγουν στη Ρωσία», είπε ο Γερμανός καγκελάριος. «Και αυτό πρέπει να γίνει με τρόπο που οι εταιρείες μπορούν να αντιμετωπίσουν», πρόσθεσε. «Και νομίζω ότι αυτό θα συμβεί σύντομα. Είναι ένα πρακτικό ζήτημα, όχι θεμελιώδες».
Ο Σολτς απέρριψε ως «πλήρη ανοησία» τη σύγκριση της Γερμανίας με την Ουγγαρία. «Θέλουμε να βρεθεί λύση», είπε προσθέτοντας ότι η χώρα του «κάνει τη δουλειά της», που είναι να διασφαλίσει ότι θα υπάρξει «λύση που θα λειτουργεί για την οικονομία, που θα μπορείς να διαχειριστείς αν είσαι εταιρεία, αν θέλεις να πουλάς προϊόντα, αγαθά και υπηρεσίες ανά την υφήλιο και ταυτόχρονα να εκπληρώνεις το στόχο, που μας απασχολεί».