Η Γερμανία ανοίγει τον δρόμο για την επιβολή αυστηρότερων περιοριστικών μέτρων για τους ανεμβολίαστους, σε μια προσπάθεια να βάλει φρένο στην εξάπλωση της Covid-19 και στα νέα κρούσματα, που έχουν αγγίξει τα υψηλότερα επίπεδα από την έναρξη της πανδημίας.
Ο μέσος όρος των εβδομαδιαίων κρουσμάτων στη Γερμανία έφθασε τα 312 ανά 100.000 άτομα την Τρίτη και σε κάποιες περιοχές ξεπέρασε τα 1.000, όταν έναν χρόνο νωρίτερα -πριν ξεκινήσει η εμβολιαστική εκστρατεία- τα ποσοστά αυτά κυμαίνονταν στα 139 ανά 100.000 άτομα.
Ωστόσο, οι 265 θάνατοι από την Covid-19 που καταγράφηκαν την Τρίτη ήταν πολύ λιγότεροι σε σύγκριση με την κορύφωση της πανδημίας πριν ξεκινήσει ο εμβολιασμός του πληθυσμού.
Σημειώνεται ότι η εμβολιαστική κάλυψη κυμαίνεται στο 67%, αφήνοντας τη Γερμανία πολύ πίσω σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως είναι η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιταλία.
Η διαχείριση της υγειονομικής κρίσης φαίνεται να έχει χάσει τον προσανατολισμό της, καθώς η Γερμανία αναμένει τη νέα κυβέρνηση να αναλάβει τα ηνία. Καθώς συνεχίζουν τον τελευταίο γύρο των διαβουλεύσεων για τη συγκρότηση του κυβερνητικού συνασπισμού, Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι και Φιλελεύθεροι ανακοίνωσαν ότι συμφώνησαν στην εφαρμογή νέων, αυστηρότερων μέτρων για την πανδημία, ανάμεσά τους η απαγόρευση χρήσης των μέσων μαζικής μεταφοράς από τους ανεμβολίαστους, η επιστροφή στην τηλεργασία, όπου αυτό είναι εφικτό, η υποχρεωτική υποβολή σε διαγνωστικά τεστ για τους εισερχόμενους σε νοσοκομεία και οίκους ευγηρίας, και τσουχτερά πρόστιμα για την πλαστογράφηση πιστοποιητικών εμβολιασμών ή αποτελεσμάτων διαγνωστικών εξετάσεων.
Οι Πράσινοι πιέζουν και για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των εργαζομένων σε συγκεκριμένους τομείς, όπως σε νοσοκομεία και οίκους ευγηρίας, ενώ οι Φιλελεύθεροι ζητούν να ισχύσει το μέτρο και στις Ενοπλες Δυνάμεις.
Ο Σοσιαλδημοκράτης εν αναμονή καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, δήλωσε ότι είναι υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού, εφόσον υπάρχει ευρεία συναίνεση. Δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Forsa έδειξε ότι το 53% των Γερμανών τάσσονται υπέρ του μέτρου.
Οι τρεις μελλοντικοί κυβερνητικοί εταίροι τόνισαν ότι απορρίπτουν ένα καθολικό lockdown στη Γερμανία και είναι υπέρ της ψήφισης νόμου που θα επιτρέπει στα 16 ομόσπονδα κρατίδια να αποφασίζουν για τα μέτρα που θα εφαρμόζουν, ωστόσο έξι στους δέκα Γερμανούς τάσσονται κατά της κατάργησης του νόμου που δίνει στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση την εξουσία να περνά τα αναγκαία για την πανδημία μέτρα.
Ο επιφανής ιολόγος Κρίστιαν Ντόρστερν προειδοποίησε κατ’ επανάληψη το τελευταίο διάστημα ότι τα εμβόλια και οι ενισχυτικές δόσεις δεν αρκούν για την ανάσχεση της εξάπλωσης του κορωνοϊού και ότι θα χρειαστεί να εφαρμοστούν εκ νέου μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.
Η Άνγκελα Μέρκελ και ο Όλαφ Σολτς θα έχουν αύριο, Πέμπτη, τηλεδιάσκεψη με τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων για να συζητήσουν τα επόμενα μέτρα.
Τα κρατίδια παίρνουν μέτρα κατά των ανεμβολίαστων
Το κρατίδιο της Σαξονίας, με πληρότητα κλινών ΜΕΘ από ασθενείς της Covid-19 που αγγίζει το 85%, ήταν το τελευταίο που εισήγαγε τον λεγόμενο κανόνα 2G (από τις γερμανικές λέξεις «geimft-genese», δηλαδή εμβολιασμένοι και άτομα που ανάρρωσαν από την Covid-19 και έχουν φυσική ανοσία) για την είσοδο σε καταστήματα (εκτός από εκείνα που εμπορεύονται είδη πρώτης ανάγκης) και άλλες εγκαταστάσεις, κλείνοντας ουσιαστικά την πόρτα στους ανεμβολίαστους.
Τον ίδιο δρόμο ετοιμάζεται να ακολουθήσει και το Βερολίνο, όπως δήλωσε ο δήμαρχός του, Μίχαελ Μιούλερ. Παράλληλα, η γερμανική πρωτεύουσα ελπίζει να ξανανοίξει τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο εμβολιαστικά κέντρα που έκλεισαν περί τα τέλη καλοκαιριού, όταν κρίθηκε ότι δεν ήταν απαραίτητα.
Μπλόκο στους ανεμβολίαστους σε υπαίθριες χριστουγεννιάτικες αγορές
Στο μεταξύ, κι ενώ οι Γερμανοί ετοιμάζονται να επισκεφθούν για πρώτη φορά την τελευταία διετία τις φημισμένες υπαίθριες χριστουγεννιάτικες αγορές της χώρας, εκατομμύρια ανεμβολίαστων θα πρέπει να ακυρώσουν τα σχέδιά τους, καθώς πολλές πόλεις ζητούν πιστοποιητικό εμβολιασμού για να επιτρέψουν την είσοδο.
Ανάμεσά τους το Αμβούργο, που ζητά πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ανάρρωσης από την Covid-19 από εκείνους που θέλουν να απολαύσουν ένα Gluhwein, μια ζεστή σοκολάτα ή άλλες εορταστικές λιχουδιές υπό το φως των χριστουγεννιάτικων λαμπιονιών στην κεντρική πλατεία της πόλης.
Άλλες πόλεις, ωστόσο, προτίμησαν να μη στηθούν φέτος χριστουγεννιάτικες αγορές, όπως έκανε το Μόναχο με τη φημισμένη Christkindlmarkt, καθώς οι ΜΕΘ γεμίζουν και πάλι με ασθενείς της Covid-19.
«Η δραματική κατάσταση στα νοσοκομεία μας και η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων δεν μου άφησαν περιθώρια επιλογής», δήλωσε ο δήμαρχος της βαυαρικής πρωτεύουσας, Ντίτερ Ράιτερ.
Αλλά και η Γερμανική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου λαμβάνει μέτρα, κλείνοντας την πόρτα στους ανεμβολίαστους στο ντέρμπι της Κυριακής στο Βερολίνο, μεταξύ της Hertha και της Union.