Πρόσω ολοταχώς για την κατάργηση των κινητήρων εσωτερικής καύσης στα αυτοκίνητα φαίνεται να πηγαίνει η γερμανική κυβέρνηση, σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κλιματικούς στόχους, παρά τη διαφωνία του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ.
Παρά την αντίθετη άποψη που εξέφρασε δημοσίως ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ, η υπουργός Περιβάλλοντος Στέφι Λέμκε δήλωσε σήμερα ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση σκοπεύει να στηρίξει την ευρωπαϊκή απόφαση για κατάργηση της πώλησης αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης μετά το 2035, όπως μεταφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Υπ. Περιβάλλοντος: Η συμφωνία για τα αυτοκίνητα θα επιτευχθεί
«Αυτή είναι η γραμμή που εκφράζει εδώ και εβδομάδες και μήνες η κυβέρνηση και ορίζεται επίσης στην προγραμματική συμφωνία του κυβερνητικού συνασπισμού», δήλωσε η κυρία Λέμκε στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι θα πρέπει να ληφθεί υπ' όψιν και το γεγονός ότι σε κάποιες ειδικές κατηγορίες, όπως π.χ. για τα οχήματα της πυροσβεστικής, δεν υπάρχουν ακόμη εναλλακτικά καύσιμα.
Η υπουργός Περιβάλλοντος σημείωσε ακόμη ότι οι σχετικές διαπραγματεύσεις στην επιτροπή Περιβάλλοντος της γερμανικής βουλής αναμένεται να διαρκέσουν απόψε έως αργά τη νύχτα, ενώ προέβλεψε ότι τελικά θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων. Την προηγούμενη εβδομάδα, ο υπουργός Οικονομικών και αρχηγός των Φιλελευθέρων (FDP) Κρίστιαν Λίντνερ είχε πάντως αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο να συναινέσει, επισημαίνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
«Fit For 55»
Η Ευρωπαϊκή στρατηγική για μείωση των αερίων ρύπων στο 55% μέχρι το 2030 (Fit For 55), αποκτά όλο και μεγαλύτερη στρατηγική αξία, όχι μόνο εξαιτίας της κλιματικής κρίσης αλλά και λόγω της ευρωπαϊκής εξάρτησης σε ορυκτά καύσιμα από τρίτες χώρες με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό της Ρωσίας. Παρ’ όλα αυτά οι νέες συνθήκες που διαμόρφωσε ο πόλεμος αλλά και πριν από αυτές, ένα σημαντικό μέρος επιχειρήσεων που συνδέονται με την αυτοκινητοβιομηχανία είναι διστακτικό ως προς την ταχύτητα με την οποία προχωρά η ενεργειακή μετάβαση στην ΕΕ.
Για παράδειγμα, οι περισσότερες μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες υποστηρίζουν τον ευρωπαϊκο στόχο για το 2035, καθώς πραγματοποιούν τεράστιες επενδύσεις σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα, αλλά ταυτόχρονα, αυτή η μετάβαση απειλεί μεγάλα τμήματα στον τομέα των προμηθευτών ανταλλακτικών καθώς τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα χρειάζονται λιγότερα εξαρτήματα από τα συμβατικά.
«Η ΕΕ είναι η μόνη περιοχή που εξετάζει το ενδεχόμενο απαγόρευσης τεχνολογίας, θέτοντας σε κίνδυνο την ανταγωνιστικότητά μας και θέτοντας μισό εκατομμύριο θέσεις εργασίας σε κίνδυνο», δήλωσε η Sigrid de Vries, η οποία διευθύνει το λόμπι ανταλλακτικών αυτοκινήτων της Ευρώπης, CLEPA, σύμφωνα με το Politico.