Το ακροδεξιό κόμμα της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) θα πιέσει για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος με αντικείμενο την αποχώρηση της Γερμανίας από την ΕΕ, αν ανέλθει στην εξουσία δήλωσε η συμπρόεδρός του, Άλις Βάιντελ.
Tο AfD επιζητεί τη μεταρρύθμιση της ΕΕ και τον περιορισμό των εξουσιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά «αν δεν είναι εφικτή μια τέτοια μεταρρύθμιση, αν δεν μπορούμε να αποκαταστήσουμε την κυριαρχία των κρατών μελών της ΕΕ, τότε θα πρέπει να αποφασίσουν οι πολίτες, όπως ακριβώς στη Βρετανία», δήλωσε η Βάιντελ σε συνέντευξή της στους Financial Times, την ώρα που σύμφωνα με τη DW προκαλεί έντονη ανησυχία στη Γερμανία το πολύ πιθανό σενάριο εκλογής πρωθυπουργού σε γερμανικό κρατίδιο προερχόμενου από το AfD.
Βάιντελ: Στόχος μας το Dexit
Πλέκοντας το εγκώμιο της Βρετανίας που αποφάσισε να αποχωρήσει από την ΕΕ μετά το δημοψήφισμα του 2016 η επικεφαλής της AfD τόνισε ότι κατά τη γνώμη της η Γερμανία «μπορεί να στήσει δημοψήφισμα για Dexit [από τις λέξεις Deutschland (=Γερμανία) και exit (=έξοδος)] – αποχώρησή της δηλαδή από την ΕΕ».
Το AfD είναι εδώ και χρόνια ανοικτά αντιευρωπαϊκό κόμμα, καθώς στο πρόγραμμά του σημειώνει: «πιστεύουμε ότι η ΕΕ δεν μπορεί να μεταρρυθμιστεί και τη θεωρούμε αποτυχημένο εγχείρημα».
Μολονότι είναι λιγοστοί οι ψηφοφόροι της AfD που υποστηρίζουν την ΕΕ, δημοσκοπήσεις του περασμένου Σεπτεμβρίου δείχνουν ότι η πλειοψηφία τους είναι μάλλον απίθανο να ψήφιζαν υπέρ μιας εξόδου της Γερμανίας από την Ένωση με το 52% να υποστηρίζει την παραμονή της μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης στην ΕΕ.
Τελευταίες δημοσκοπήσεις καταγράφουν σημαντική άνοδο του AfD, που έρχεται με 23% δεύτερο σε πανεθνικό επίπεδο στη Γερμανία, παρά το πρόσφατο σκάνδαλο που πυροδότησε τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις κατά της ακροδεξιάς στη χώρα εδώ και δεκαετίες.
Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες κατέβηκαν στους δρόμους πόλεων σε ολόκληρη τη Γερμανία την περασμένη Κυριακή, ενώ ορισμένοι εξ’ αυτών ζητούσαν να απαγορευτεί πλήρως το AFD μετά τις αποκαλύψεις την περασμένη εβδομάδα ότι κάποια μέλη του μετείχαν σε μυστική συνάντηση με νεοναζί και άλλους εξτρεμιστές για να συζητήσουν το ενδεχόμενο απελάσεων αιτούντων άσυλων και Γερμανών πολιτών καταγόμενων από μετανάστες, που δεν κατάφεραν να ενσωματωθούν στη γερμανική κοινωνία. Η Βάιντελ απέπεμψε στη συνέχεια μέλος του προσωπικού της που μετείχε στη συνάντηση αυτή.