Η Γερμανία είναι διατεθειμένη να συνεχίσει την αποστολή των ένοπλων δυνάμεών της στο Ιράκ.
Αυτό δήλωσε η γερμανίδα υπουργός Άμυνας Άνεγκρετ Κραμπ Καρενμπάουερ. Προτρέποντας παράλληλα τη Βαγδάτη να αναθεωρήσει τη στάση της ως προς την παρουσία ξένων δυνάμεων στην ιρακινή επικράτεια.
Το ψήφισμα για τα ξένα στρατεύματα στο Ιρακ
Την Κυριακή, τα μέλη του ιρακινού κοινοβουλίου ενέκριναν ψήφισμα που απαιτεί να τερματιστεί η ανάπτυξη στη χώρα ξένων στρατευμάτων που ανήκουν στον διεθνή αντιτζιχαντιστικό συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ.
Η απόφαση της ιρακινής Βουλής ακολούθησε την αμερικανική αεροπορική επιδρομή στη Βαγδάτη την Παρασκευή στην οποία σκοτώθηκε ο υποστράτηγος Κασέμ Σουλεϊμανί, διοικητής της Δύναμης Αλ Κουντς των Φρουρών της Επανάστασης.
Σύμφωνα με την Κραμπ-Καρενμπάουερ, η κυβέρνηση της αυτόνομης περιοχής του ιρακινού Κουρδιστάν θα προτιμούσε οι γερμανικές δυνάμεις να παραμείνουν εκεί και να συνεχίσουν εκπαίδευση των Πεσμεργκά, των κούρδων μαχητών. Επ’ αυτού συζήτησε με τον ιρακινό ομόλογό της Νατζά αλ Σαμάρι νωρίτερα χθες, είπε η γερμανίδα υπουργός και αρχηγός του μείζονος κόμματος της κυβέρνησης «μεγάλου συνασπισμού», των Χριστιανοδημοκρατών (CDU).
«Θέλουμε να συνεχίσουμε αυτή την αποστολή στο Ιρακ»
«Θέλουμε να συνεχίσουμε αυτή την αποστολή, αλλά είναι σαφές ότι μπορούμε να το κάνουμε αυτό μόνο εάν έχουμε τη συναίνεση της ιρακινής κυβέρνησης», διευκρίνισε η Κραμπ-Καρενμπάουερ έπειτα από μια ειδική συνεδρίαση της επιτροπής Άμυνας της Μπούντεσταγκ, της κάτω Βουλής της Γερμανίας.
Και «η ιρακινή κυβέρνηση εξετάζει αυτή τη στιγμή το πώς θα προχωρήσει» μετά την απόφαση του κοινοβουλίου, συμπλήρωσε.
Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ τη Δευτέρα και την Τρίτη, η Μπούντεσβερ, ο γερμανικός στρατός, μετέφερε 35 στελέχη του, άνδρες και γυναίκες, στο Κουβέιτ και στην Ιορδανία από τις βάσεις του στη Βαγδάτη και στην Τάτζι του Ιράκ.
Χθες Πέμπτη η Κραμπ-Καρενμπάουερ δήλωσε ότι άλλα 26 από τα περίπου 100 στελέχη του στην Αρμπίλ θα αποσυρθούν, καθώς φθάνει στο τέλος η καθορισμένη χρονική διάρκεια της ανάπτυξής τους.
«Οι υπόλοιπες δυνάμεις θα παραμείνουν στην Αρμπίλ προς το παρόν», πρόσθεσε η γερμανίδα υπουργός Άμυνας. «Οι επιχειρήσεις στην Αρμπίλ θα συνεχιστούν».