Υπέρ της μεγαλύτερης προστασίας στον κόσμο της εργασίας και του περιορισμού των ιδιωτικών συναντήσεων τα βράδια τάσσονται ερευνητές κινητικότητας του Πολυτεχνείου του Βερολίνου, προκειμένου να αναχαιτισθεί η εξάπλωση του κορωνοϊού στη Γερμανία.
«Κατά την άποψή μας, πολύ λίγα γίνονται στον τομέα της εργασίας. Πρέπει να εστιάσουμε πιο προσεκτικά στον κόσμο της εργασίας για τον περιορισμό του κορωνοϊού. Σε γραφεία με πολλά άτομα, για παράδειγμα, πρέπει να επιτρέπεται η προσέλευση μόνο με ένα έγκυρο γρήγορο διαγνωστικό τεστ ή μετά από εμβολιασμό -διαφορετικά όλοι θα πρέπει να φορούν μάσκα FFP2. Συγκριτικά, έχει ληφθεί ένας σχετικά μεγάλος αριθμός μέτρων για τα σχολεία, ίσως μερικές φορές ακόμη και λίγο μεγαλύτερος από ό,τι θα έπρεπε», δήλωσε ο Κάι Νάγκελ, επικεφαλής του τμήματος συστημάτων προγραμματισμού κυκλοφορίας και τηλεματικής κυκλοφορίας του Πολυτεχνείου του Βερολίνου στον ραδιοφωνικό σταθμό Βερολίνου-Βρανδεμβούργου (RBB).
Σε γραπτή ανακοίνωσή της, η επιστημονική ομάδα του καθηγητή τάσσεται υπέρ «της εκτεταμένης προστασίας από τις λοιμώξεις σε όλους τους τομείς της ζωής. Αυτό είναι πολύ πιο αποτελεσματικό από το να καταπολεμά κανείς τις μολύνσεις σε ορισμένες μόνο περιοχές, για παράδειγμα μέσω κλεισίματος», όπως αναφέρουν.
Σύμφωνα με τα μοντέλα που μελετά το Πολυτεχνείο του Βερολίνου, ιδίως οι μη προστατευμένες επαφές σε εσωτερικούς χώρους είναι εκείνες οι οποίες αποτελούν πρόβλημα στην πανδημία, γι αυτό και συνιστά «την υιοθέτηση του περιορισμού που ισχύει για την πόλη του Βερολίνου», να μην επιτρέπονται δηλαδή ιδιωτικές συναντήσεις με άτομα από άλλα νοικοκυριά μεταξύ 9:00 μ.μ. και 5:00 π.μ.
Με βάση τα μοντέλα τους, οι ερευνητές φοβούνται ότι «οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας θα επιβαρυνθούν στη Γερμανία περισσότερο από ό,τι στις αρχές Ιανουαρίου, σύμφωνα με σχεδόν κάθε υπολογισμένο συνδυασμό. Τότε, περισσότεροι από 5.700 ασθενείς με Covid-19 νοσηλεύονταν σε αυτές, δηλαδή έφτασαν σε ένα πρωτοφανές υψηλό επίπεδο. Πολύ αποτελεσματική θα ήταν μια σχεδόν πλήρης απαγόρευση των ιδιωτικών επισκέψεων. Μόνο αυτό το μέτρο θα μείωνε σημαντικά τον αριθμό των λοιμώξεων εντός τριών εβδομάδων», τονίζουν στην ανακοίνωσή τους.