Οι αρχές της Γερμανίας ανακοίνωσαν χθες Το βράδυ τον επαναπατρισμό από τη Συρία επτά παιδιών, τεσσάρων γυναικών και ενός νεαρού άνδρα, επισημαίνοντας ότι έχουν διευθετηθεί «σχεδόν όλες οι γνωστές υποθέσεις» γερμανικών οικογενειών που κρατούνται σε καταυλισμούς στην εμπόλεμη χώρα.
«Σήμερα το βράδυ ακόμη επτά παιδιά και τέσσερις γυναίκες επαναπατρίστηκαν στη Γερμανία από τον καταυλισμό Ροζ στη βορειοανατολική Συρία», δήλωσε η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ.
Σύμφωνα με την ίδια, ο νεαρός άνδρας «είχε οδηγηθεί στη Συρία όταν ήταν 11 ετών». Οι γυναίκες και ο άνδρας συνελήφθησαν μόλις έφτασαν στη Γερμανία και τώρα «θα πρέπει να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους», τόνισε η Μπέρμποκ.
«Είμαι ανακουφισμένη που αυτή η ενέργεια επέτρεψε να κλείσουν σχεδόν όλες οι γνωστές υποθέσεις», σχολίασε.
«Τα παιδιά δεν ευθύνονται για τις αποφάσεις των γονιών τους»
«Πάνω απ’ όλα είμαι ανακουφισμένη διότι τα παιδιά δεν ευθύνονται για τις ολέθριες αποφάσεις ζωής των γονιών τους», επiσήμανε η Μπέρμποκ, εκτιμώντας ότι δεν είναι δυνατό «να τα αφήσουμε χωρίς προοπτική στους καταυλισμούς της βορειοανατολικής Συρίας».
«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει παρά μία υπόθεση για την οποία έχει δοθεί άδεια (σ.σ. επαναπατρισμού), αλλά ακόμη δεν έχει εφαρμοστεί. Στις υπόλοιπες υποθέσεις οι μητέρες δεν επιθυμούν να επαναπατριστούν αυτή την περίοδο», δήλωσε η Γερμανίδα υπουργός.
Αν και ο επαναπατρισμός των οικογενειών τζιχαντιστών, οι οποίοι έχουν αιχμαλωτιστεί ή σκοτωθεί στη Συρία και το Ιράκ, αποτελεί ευαίσθητο θέμα για όλες τις χώρες της ΕΕ μετά την πτώση το 2019 του «χαλιφάτου» του Ισλαμικού Κράτους, η Γερμανία προχωρά τακτικά σε επιχειρήσεις επαναπατρισμού.
Στέγη στη Γαλλία
Η Μπέρμποκ εξήγησε ότι έπειτα από έξι επιχειρήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής έχουν επαναπατριστεί από τη βορειοανατολική Συρία συνολικά 76 ανήλικοι και 26 γυναίκες.
Η συζήτηση για τους επαναπατρισμούς συγγενών των τζιχαντιστών είναι έντονη στη Γαλλία, όπου το Παρίσι έχει προτιμήσει να εξετάζει κάθε περίπτωση ξεχωριστά, προκαλώντας επικρίσεις από τις οικογένειες των κρατούμενων, προτού προχωρήσει φέτος το καλοκαίρι σε ένα πρώτο μαζικό επαναπατρισμό.
Συνολικά «77 ανήλικοι έχουν επαναπατριστεί από τις γαλλικές αρχές, εκ των οποίων 71 από τους καταυλισμούς στη Ροζάβα (βορειοανατολική Συρία) στη διάρκεια επτά επιχειρήσεων, και 6 ακόμη από το Ιράκ», δήλωσε χθες, Τετάρτη, ο Γάλλος υπουργός Δικαιοσύνης Ερίκ Ντιπόν-Μορετί.
Στους καταυλισμούς της Συρίας ζουν ακόμη περίπου 100 γυναίκες και 250 παιδιά από τη Γαλλία.