Τρεις εβδομάδες πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές στη Γερμανία, οι δημοσκοπήσεις πυροδοτούν συζητήσεις για μια πιθανή συμμαχία της Αριστεράς.
Το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD) που εξακολουθεί να προηγείται στις δημοσκοπήσεις και οι Πράσινοι (Die Gruenen) αποστασιοποιούνται μεν από την Αριστερά (Die Linke), αλλά δεν αποκλείουν ρητά έναν μετεκλογικό κυβερνητικό συνασπισμό.
Έτσι, η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πρασίνων στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο (Bundestag) Κάτριν Γκέρινγκ Έκαρντ ανέφερε κοινά σημεία στην κοινωνική πολιτική, την ασφάλιση των παιδιών και τους κατώτατους μισθούς αλλά ταυτόχρονα τόνισε τις διαφορές στην εξωτερική και την βιομηχανική πολιτική, σε συνέντευξή της στην οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt»,
«Το κόμμα της Αριστεράς πρέπει τώρα να αποφασίσει εάν θέλει να γίνει ικανό να κυβερνήσει και πόσο αξιόπιστο είναι όσον αφορά στην εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας. Ανέμενα ότι η νέα ηγεσία του Αριστερού κόμματος θα επεξεργαστεί τα θέματα αυτά, κάτι όμως το οποίο δεν έχει συμβεί μέχρι τώρα».
Μπέρμποκ: Όλα τα κυβερνητικά κόμματα να υποστηρίξουν πλήρως την ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική
Και η υποψήφια καγκελάριος των Πρασίνων Αναλένα Μπέρμποκ κράτησε αποστάσεις από την Αριστερά κατατάσσοντάς την στην κατηγορία των κομμάτων τα οποία δεν είναι ικανά να σταθούν σε μια κυβέρνηση λόγω των θέσεών της στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής.
«Η επόμενη ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρέπει επιτέλους να ασκήσει μια ενεργή, φιλοευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική. Για να συμβεί αυτό, πρέπει όλα τα κυβερνητικά κόμματα να υποστηρίξουν πλήρως την ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική»
τόνισε σε συνέντευξή της στην εφημερίδα της Κολωνίας «Koelner Stadt-Anzeiger»
«Η Αριστερά απορρίπτει αποστολές των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων (Bundeswehr) και θέλει να αντικαταστήσει το ΝΑΤΟ με μια συλλογική συμμαχία που να περιλαμβάνει τη Ρωσία» πρόσθεσε.
Προϋποθέσεις Σολτς για μετεκλογική συνεργασίες με την Αριστερά
Ο υποψήφιος καγκελάριος του SPD Όλαφ Σολτς ενεργεί παρόμοια με τους Πράσινους. Έχει θέσει προϋποθέσεις σε όλους τους πιθανούς εταίρους ενδεχόμενου κυβερνητικού συνασπισμού, όπως μια σαφή δέσμευση για συμμετοχή στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.
Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές ζητούν από τον Σολτς και τους Πράσινους να απορρίψουν ρητά μια συμμαχία με την Αριστερά, όπως οι ίδιοι έχουν συμπεριλάβει την απόρριψή της από κάθε κυβερνητικό συνασπισμό σε απόφαση του συνεδρίου τους.
Ωστόσο, πριν από χρόνια τόσο το SPD όσο και οι Πράσινοι αποφάσισαν να μην συνεχίσουν να επιμένουν στον αποκλεισμό κομμάτων και αυτό να ισχύσει και για το κόμμα της Αριστεράς. Το SPD το ενσωμάτωσε μάλιστα με απόφαση του συνεδρίου του κόμματος το 2013.