Η Γερμανία ζητά να αποσυρθεί το δικαίωμα βέτο εντός της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής -Οι πρωτοφανείς δηλώσεις Χάικο Μάας - iefimerida.gr

Η Γερμανία ζητά να αποσυρθεί το δικαίωμα βέτο εντός της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής -Οι πρωτοφανείς δηλώσεις Χάικο Μάας

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Χάικο Μάας
Ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Χάικο Μάας / Φωτογραφία: AP Photos
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Χάικο Μάας δήλωσε πως η ΕΕ θα πρέπει να αποσύρει το δικαίωμα του βέτο από τη φαρέτρα των κυβερνήσεων κρατών μελών, σε ό, τι αφορά την εξωτερική πολιτική, καθώς το μπλοκ των «27» δεν μπορεί να είναι δέσμιο τέτοιων κινήσεων.

Ο Μάας έκανε τα παραπάνω σχόλια με αφορμή την ενόχληση του Βερολίνου αναφορικά με βέτο της Ουγγαρίας τον περασμένο Απρίλιο, σε δήλωση της ΕΕ που σκόπευε να ασκήσει έντονη κριτική την πολιτική της Κίνας έναντι του Χονγκ Κονγκ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Το βέτο πρέπει να φύγει»

«Δεν μπορούμε να αφήσουμε τους εαυτούς μας να γίνουμε όμηροι ανθρώπων που βάζουν τρικλοποδιά στην εξωτερική πολιτική της Ευρώπης με τα βέτο τους» είπε ο Χάικο Μάας κατά τη διάρκεια διάσκεψης με πρέσβεις της Γερμανίας στο Βερολίνο.

«Αν το πράξουμε αυτό, τότε αργά ή γρήγορα διακινδυνεύουμε τη συνοχή της Ευρώπης. Το βέτο πρέπει να φύγει, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει πως εμείς οι ίδιοι ενδέχεται να μειοψηφήσουμε» συνέχισε ο Γερμανός υπουργός.

Ερωτηματικά προκαλεί η τοποθέτηση Μάας για το βέτο

Παρόλα αυτά, το δικαίωμα του βέτο σε θέματα εξωτερικής πολιτικής είναι μια δικλείδα ασφαλείας που έχουν χρησιμοποιήσει στο παρελθόν πολλές χώρες, κάθε φορά που η ευρωπαϊκή πολιτική έρχεται σε αντίθεση με χρόνια και ιδιαίτερα, εθνικά προβλήματα.

Όπως σημειώνει το πρακτορείο Reuters, που δημοσίευσε το θέμα, το σχόλιο του μοιάζει ιδιαίτερα σπάνιο από πλευράς Γερμανίας και απέναντι σε κάποιο άλλο κράτος μέλος. Η Γερμανία είναι συνήθως ιδιαίτερα προσεκτική στις τοποθετήσεις της σε τέτοια θέματα, από φόνο μήπως η στάση της χαρακτηριστική αυταρχική.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το μπαράζ βέτο της Ουγγαρίας σε αποφάσεις της ΕΕ

Δεν είναι το πρώτο βέτο της Ουγγαρίας σε θέματα εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ. Τον περασμένο μήνα, η Βουδαπέστη αρνήθηκε να επικυρώσει μια νέα συμφωνία εμπορίου και ανάπτυξης με αφρικανικές χώρες και κράτη της Καραϊβικής και του Ειρηνικού Ωκεανού και δεν παρείχε τη στήριξή της στην έκκληση της ΕΕ για εκεχειρία κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης.

Ο Βίκτορ Ορμπάν, ο επί σειρά ετών πρωθυπουργός της χώρας έχει επιδιώξει πολύ στενότερες σχέσεις τόσο με το Πεκίνο, όσο όμως και με τη Μόσχα. Πρόσφατα δέχτηκε να φιλοξενήσει σε ουγγρικό έδαφος το campus ενός κινεζικού Πανεπιστημίου, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ