Γερμανία: Ωρα της κρίσης για το SPD – Aύριο ανακοινώνεται η νέα ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών - iefimerida.gr

Γερμανία: Ωρα της κρίσης για το SPD – Aύριο ανακοινώνεται η νέα ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών

Οι δύο ομάδες (Σολτς-Γκάιβιτς και Μπόργιανς-Έσκεν) που διεκδικούν την ηγεσία του SPD
Οι δύο ομάδες (Σολτς-Γκάιβιτς και Μπόργιανς-Έσκεν) που διεκδικούν την ηγεσία του SPD / Φωτογραφία: Twitter / SPD
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η ώρα της κρίσης πλησιάζει για το SPD, καθώς αύριο θα ανακοινωθεί το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για τη νέα ηγεσία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, πρώτο μέλημα της οποίας θα είναι να αποφασίσει αν το κόμμα θα παραμείνει στο μεγάλο συνασπισμό με τους συντηρητικούς της Άνγκελα Μέρκελ.

Το SPD, το παλαιότερο κόμμα της Γερμανίας, διέρχεται κρίση μετά τις ήττες στις ευρωεκλογές και σε τοπικές εκλογές, την αποχώρηση της Αντρέα Νάλες και την παρατεταμένη μάχη ηγεσίας που ακολούθησε και το καταβαράθρωσε ακόμη περισσότερο στις δημοσκοπήσεις. Πολλά μέλη του επιθυμούν διακαώς την αποχώρηση από την κυβερνητική συμμαχία, ώστε το κόμμα να περάσει στην αντιπολίτευση και να ανασυνταχθεί.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το διακύβευμα της ψηφοφορίας στο SPD

Από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας θα εξαρτηθούν πολλά, όπως η μελλοντική ιδεολογική κατεύθυνση του SPD, αφού τα δύο ζευγάρια υποψηφίων - ο υπουργός Οικονομικών  Όλαφ Σολτς με την πολιτικό από το Βρανδεμβούργο Κλάρα Γκάιβιτς και ο Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς με την Σάσκια Έσκεν - έχουν διαφορετικά σχέδια και απόψεις. «Στα τελευταία 20 χρόνια, το κόμμα από 40% κατρακύλησε στο 14%, κι αυτό συνέβη επειδή για πολλά χρόνια παραδόθηκε σε συνταγές που πρέπει να αποκαλέσουμε νεοφιλελεύθερες» λέει ο Βάλτερ Μπόργιανς. Για τρίτη φορά οι Σοσιαλδημοκράτες συγκυβερνούν με την Χριστιανική Ένωση υπό την Άνγκελα Μέρκελ, τη θέση της οποίας εποφθαλμιούν ήδη πέντε συντηρητικοί πολιτικοί. Σε αυτό το διάστημα πολιτικών συμβιβασμών το SPD έχανε συνεχώς το αριστερό πολιτικό προφίλ του, όπως διαπιστώνει ο Μπόργιανς.

Είναι κάτι που ο Μπόργιανς θέλει να αλλάξει μαζί με τη Σάσκια Έσκεν. Και οι δύο ανήκουν στην αριστερή πτέρυγα του SPD. «Το κόμμα πρέπει να είναι εκεί για εκείνους που δεν έχουν στην κοινωνία συνήγορο». Μπόργιανς και Έσκεν ζητούν μεταξύ άλλων κατάργηση των κυρώσεων σε βάρος των ανέργων, αισθητή αύξηση της κατώτατης σύνταξης και την εισαγωγή φόρου στους πλουσίους. Αυτό θα είχε επιπτώσεις για τον κυβερνητικό συνασπισμό στο Βερολίνο. «Νομίζω ότι θα είναι δύσκολο να συνεχιστεί η συγκυβέρνηση» υποστηρίζει ο 67χρονος Μπόργιανς. Η 58ρονη Σάσκια Έσκεν δεν έκρυψε ποτέ ότι θα ήθελε να καταγγείλει άμεσα τη κυβερνητική συνεργασία ανάμεσα στο SPD και την Κοινωνική Ένωση, θεωρώντας ότι μόνο αυτό θα διασώσει το κόμμα της. «Υπάρχουν σοσιαλδημοκρατικά κόμματα στην Ευρώπη, που είναι με το ένα πόδι στον τάφο και δεν θέλω να είμαι μάρτυς της ίδιας πορείας για το SPD. Σε περίπτωση που το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα και οι Χριστιανοκοινωνιστές δεν είναι διατεθειμένοι να επαναδιαπραγματευτούν την κυβερνητική συμφωνία και να αποδεχθούν περισσότερα σοσιαλδημοκρατικά αιτήματα, τότε μένει ο δρόμος της εξόδου από την κυβέρνηση» λέει.

Ο Όλαφ Σολτς δεν θέλει να κατέβει το SPD από το τρένο του μεγάλου συνασπισμού

Από την άλλη πλευρά ο Όλαφ Σολτς και η Κλάρα Γκάιβιτς αντιτίθενται στη διάλυση του μεγάλου συνασπισμού και μαζί τους όλοι οι πολιτικοί του SPD με θέσεις εξουσίας, κυρίως με υπουργικούς θώκους, που θέλουν να παραμείνουν στα πόστα τους. Γι αυτό όλα τα στελέχη έχουν δώσει άτυπη οδηγία ψήφου υπέρ του Σολτς και της Γκάιβιτς. Εάν θα γίνει αποδεκτή, μένει να φανεί στην πράξη. Εάν κρίνει κανείς από τη νευρικότητα της ηγεσίας του κόμματος, η έκβαση μπορεί να είναι οριακή. Αυτό το γνωρίζει πολύ καλά ο έμπειρος Σολτς, σημειώνει η DW. Γνωρίζει πολύ καλά τα πολιτικά παιχνίδια από όλες τις θέσεις που πέρασε. Η πολιτική «καρδιά» του SPD όμως δεν τον ακολουθεί. Οφείλεται ίσως στον συνεσταλμένο σχεδόν χωρίς αισθήματα τρόπο του. Ο Σολτς είναι πραγματιστής, ενίοτε ψυχρός. Δεν είναι τυχαίo ότι φέρει το προσωνύμιο «Σολτσομάτ» από το Σολτς και αυτόματος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στις τελευταίες όμως εμφανίσεις του εμφανίστηκε αλλαγμένος. Πιο μαχητικός, πιο ενθουσιώδης, με μεγαλύτερη αισιοδοξία για το μέλλον. «Το κόμμα πέτυχε πολλά» είπε. Στην ίδια γραμμή κινείται και η Γκάιβιτς, που στην αρχή νόμιζε ότι ήταν διακοσμητικό στοιχείο στο πλευρό του Σολτς. Στο μεταξύ αποδέχθηκε ότι το πολιτικό βάρος μοιράζεται διαφορετικά στην ομάδα της. Αλλά στην ομάδα Σολτς- Γκάιβιτς επικρατεί συναίνεση ως προς το ποιος θα οδηγήσει το SPD στις βουλευτικές εκλογές του 2021: «Στόχος μας είναι να βγει σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος» λέει η Γκάιβιτς. Σε περίπτωση που η ομάδα τους λάβει τις περισσότερες ψήφους από την κομματική βάση, δεν σημαίνει αυτόματα ότι η κυβέρνηση συνασπισμού δεν κινδυνεύει, αφού το ομοσπονδιακό συνέδριο του κόμματος θα λάβει την ερχόμενη Παρασκευή και Σάββατο την τελική απόφαση για την παραμονή ή την αποχώρηση του SPD από την κυβερνητική συμμαχία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ