Ο Φρίντριχ Μερτς, ίσως ο επόμενος καγκελάριος της Γερμανίας, είπε ότι όσο η ενέργεια από τα συμβατικά καύσιμα δεν αντικαθίσταται, δεν σκοπεύει να τα καταργήσει.
Η ατζέντα στην Ευρώπη αλλάζει και το κύμα για οικονομική δραστηριότητα φιλική προς το περιβάλλον φαίνεται να χάνει έδαφος. Σε αυτό το πλαίσιο ο Φρίντριχ Μερτς, επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών που προηγούνται στις δημοσκοπήσεις ενόψει των εκλογών της 23ης Φεβρουαρίου, αντιτάχθηκε δημόσια στις «πράσινες» πολιτικές που εφάρμοσε η απερχόμενη κυβέρνηση του σοσιαλιστή Σολτς.
Οι οικονομικές πολιτικές της Γερμανίας ήταν «σχεδόν αποκλειστικά προσανατολισμένες στην προστασία του κλίματος» κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Σολτς, είπε ο Μερτς κατά τη διάρκεια προεκλογικής ομιλίας στη βιομηχανική πόλη του Μπόχουμ. «Θέλω να το πω ξεκάθαρα όπως το εννοώ: Αυτό θα το αλλάξουμε και πρέπει να το αλλάξουμε», είπε.
Η κεντροαριστερή κυβέρνηση συνασπισμού της Γερμανίας, αποτελούμενη από τους Σοσιαλιστές, τους Πράσινους και μέχρι το φθινόπωρο τους Φιλελεύθερους, είχε δεσμευτεί να καταργήσει σταδιακά τον άνθρακα έως το 2030, οκτώ χρόνια πριν από την επίσημη ημερομηνία-στόχο. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, ο συνασπισμός προώθησε μαζικά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και επιδότησε ενεργοβόρες εταιρείες προκειμένου να πετύχουν κλιματική ουδετερότητα.
Έτσι η Γερμανία έφτασε να είναι ο βιομηχανικός ηγέτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην παραγωγή πράσινων υποδομών, έχοντας τις περισσότερες εγκαταστάσεις για την παραγωγή ηλιακής και αιολικής τεχνολογίας. Διαθέτει τις δεύτερες περισσότερες εγκαταστάσεις για την κατασκευή αντλιών θερμότητας, μετά την Ιταλία.
Ο Φρίντριχ Μερτς, ωστόσο, δήλωσε ότι θα αλλάξει πορεία ριζικά. «Τα τελευταία χρόνια, συμφωνήσαμε πολλές φορές για το ποιον [ενεργειακό πόρο] θα καταργήσουμε σταδιακά», είπε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, αναφέροντας τόσο τον άνθρακα όσο και την πυρηνική ενέργεια.
«Όμως, εφόσον δεν έχουμε αντικατάσταση, αποκλείεται να παροπλίσουμε αυτά που έχουμε. Εάν συνεχίσουμε να το κάνουμε αυτό, θα θέσουμε σε τεράστιο κίνδυνο τη Γερμανία ως χώρο βιομηχανικών επενδύσεων και δεν είμαστε διατεθειμένοι να το κάνουμε αυτό», προσέθεσε ο κατά πάσα πιθανότητα επόμενος καγκελάριος.
Ο πράσινος χάλυβας και η δέσμευση άνθρακα
Ειδικά στο Μπόχουμ, ο Μερτς αναφέρθηκε στην παραγωγή χάλυβα. Εμφανίστηκε επιφυλακτικός σχετικά με τον «πράσινο χάλυβα», τη χαλυβουργία που τροφοδοτείται από υδρογόνο προερχόμενο από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, λέγοντας σε μια συζήτηση ότι «δεν πιστεύει πως η ταχεία μετάβαση σε χαλυβουργεία υδρογόνου θα στεφθεί με επιτυχία».
Η ThyssenKrupp, ο πάλαι ποτέ εθνικός πρωταθλητής του χάλυβα, έλαβε περίπου 2 δισεκατομμύρια ευρώ σε κρατικές επιδοτήσεις το 2023 για να επιταχύνει τον μετασχηματισμό της από την παραγωγή εκπομπών CO2, αντικαθιστώντας τις παλιές καμίνους άνθρακα με νέους που δουλεύουν με υδρογόνο.
Αντίθετα ο Μερτς, προκειμένου αυτή η βιομηχανία να μετριάσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, πρότεινε να στραφεί αυτή η βιομηχανία στην τεχνολογία της δέσμευσης άνθρακα, αντί να επιδιώξει να τις αποφύγει εντελώς με υδρογόνο.
Η κεντρική ανησυχία του Merz για το υδρογόνο που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές είναι το κόστος. Ωστόσο, ειδικοί προειδοποιούν ότι η δέσμευση άνθρακα, μια τεχνολογία που καταναλώνει μεγάλες ποσότηττες ηλεκτρικής ενέργειας, συνοδεύεται επίσης από βαριά τιμή και δεν είναι ακόμη διαθέσιμη στην κλίμακα που απαιτείται για την απεξάρτηση της βιομηχανίας του χάλυβα από τον άνθρακα.
Γερμανία: Απέναντι στις πολιτικές των επόμενων εταίρων του στην κυβέρνηση ο Μερτς;
Κι αν η στροφή αυτή του Φρίντριχ Μερτς μάλλον θα ακουστεί θετικά στη μεγάλη πλειοψηφία των Γερμανών που για δεκαετίες απασχολούνται στη βιομηχανία, ενδεχομένως να δημιουργήσει στον ίδιο πολιτικά προβλήματα.
Όπως σημειώνει το Politico στην ανάλυσή του, δεδομένης της άρνησης του Μερτς να συζητήσει συνεργασία με το ακροδεξιό AfD, πολλοί συντηρητικοί θεωρούν βέβαιο ότι θα αναγκαστεί να κυβερνήσει με τους Σοσιαλιστές και τους Πράσινους, τα κόμματα δηλαδή που εφάρμοσαν τις «πράσινες» πολιτικές.