Γερμανία: Με ρυθμό χελώνας οι εμβολιασμοί για την Covid-19 - Γιατί επιρρίπτουν ειδικοί στη Μέρκελ την ευθύνη - iefimerida.gr

Γερμανία: Με ρυθμό χελώνας οι εμβολιασμοί για την Covid-19 - Γιατί επιρρίπτουν ειδικοί στη Μέρκελ την ευθύνη

Εμβολιασμός ηλικιωμένου πολίτη στη Γερμανία για την Covid-19
Εμβολιασμός ηλικιωμένου πολίτη στη Γερμανία για την Covid-19 / Φωτογραφία: Sean Gallup/Getty Images via AP, Pool
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σ’ έναν γραφειοκρατικό εφιάλτη με φονικές συνέπειες έχει εξελιχθεί η εκστρατεία εμβολιασμού στη Γερμανία, που προχωρά με ρυθμούς χελώνας…

Αν και τα διεθνή ΜΜΕ έπλεκαν το εγκώμιο της Γερμανίας την περασμένη άνοιξη για τη διαχείριση της πανδημίας με την ταχεία αντίδρασή της στην υγειονομική κρίση και την μαζική διεξαγωγή τεστ κορωνοϊού, από τις 26 Δεκεμβρίου που χορηγήθηκε η πρώτη δόση εμβολίου στη χώρα περίπου μόνον το 6% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί – εκ των οποίων τα πέντε εκατομμύρια έχουν λάβει την πρώτη δόση και άλλα τρία τη δεύτερη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το πρόβλημα οφείλεται εν μέρει ότι στη Γερμανία τα εμβόλια χορηγούνται σε ειδικά κέντρα εμβολιασμού κι όχι σε ιδιωτικά ιατρεία, σε αντίθεση με τη Βρετανία όπου γιατροί εμβολιάζουν πολίτες εδώ και μήνες και όπου πάνω από το 30% του πληθυσμού έχει ήδη λάβει την πρώτη δόση. Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ παραδέχθηκε ότι έχουν γίνει λάθη όσον αφορά στην ταχύτητα διανομής των εμβολίων στους πολίτες και είπε προ ημερών ότι τα εμβόλια θα μπορούν να χορηγούνται από τα κάπου 50.000 ιδιωτικά ιατρεία της χώρας μέχρι τα τέλη του μήνα.

Η Μέρκελ σταμάτησε την προμήθεια εμβολίων για τη Γερμανία

Το σύστημα του κλεισίματος ραντεβού σε εμβολιαστικό κέντρο στη Γερμανία είναι περίπλοκο και ακολουθούνται διαφορετικές διαδικασίες ανά κρατίδιο, αλλά το πρόβλημα – μολονότι η αναλογία θανάτων ανά κρούσματα είναι σχετικά μικρή – η γραφειοκρατία και η εσωτερική υλικοτεχνική υποστήριξη είναι μέρος μόνον του προβλήματος.

Στην αρχή της πανδημίας τον περασμένο χρόνο υπήρχαν όλες οι προϋποθέσεις για να μια επιτυχημένη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης από την Μέρκελ. Η Γερμανία, μια χώρα με παγκόσμια φήμη για την αποτελεσματικότητά της, είχε την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και με την πρώην υπουργό Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μια σύμμαχο στην ηγεσία της Κομισιόν. Όταν ήρθε η ώρα της παραγγελίας των εμβολίων κι ο υπ. Υγείας Γενς Σπαν θέλησε να συμμαχήσει με τους συναδέλφους του από τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ολλανδία για την παραγγελία 400 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου της AstraZeneca, η Μέρκελ τον σταμάτησε τασσόμενη υπέρ μιας κοινής λύσης και για τις 27 χώρες της ΕΕ υπό την Κομισιόν. Αλλά η εκστρατεία εμβολιασμού στην ΕΕ προχώρησε αργά και με μεγάλες καθυστερήσεις στις παραδόσεις. «Αρχιτέκτονας της ευρωπαϊκής αποτυχίας είναι η Γερμανία επειδή εκείνη και η Μέρκελ πίεσαν για μια ευρωπαϊκή διαδικασία [προμήθειας εμβολίων] που ήταν αποτυχημένη εξ’ αρχής», σχολίασε στο CNN ο υπεύθυνος σύνταξης της Bild, Γιούλιαν Ράιχελτ. «[Η Μέρκελ] ήθελε να γίνουν όλα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και να την εγκωμιάσουν ως μεγάλη Ευρωπαία», πρόσθεσε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το εμβόλιο της AstraZeneca

Η Bild προκάλεσε αίσθηση τον περασμένο μήνα στη Βρετανία όταν κυκλοφόρησε με πρωτοσέλιδο “Liebe Briten, we beneiden you!” («Αγαπητοί Βρετανοί, σας ζηλεύουμε!») εκφράζοντας την απογοήτευση της και την πληγωμένη περηφάνια των Γερμανών για την αποτυχία στη στρατηγική εμβολιασμού σε σύγκριση με εκείνη στο Ηνωμένο Βασίλειο. Κι οι συγκρίσεις έγιναν ακόμη πιο οδυνηρές προ ημερών όταν η Μέρκελ έκανε στροφή 180 μοιρών  στην απόφασή της -μετά τη σχετική εισήγηση της Επιτροπής Εμβολιασμού στο Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ
να μην χορηγείται το εμβόλιο της AstraZeneca σε άτομα άνω των 65 ετών – απόφαση που σύμφωνα με τους επικριτές της καγκελαρίου κατάφερε πλήγμα στην εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης στην AstraZeneca όχι μόνο στη Γερμανία, αλλά στη συνέχεια και σε χώρες της Ευρώπης. Την επομένη τη σκυτάλη πήρε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν χαρακτηρίζοντας «σχεδόν αναποτελεσματικό» το εμβόλιο της AstraZeneca για τους μεγαλύτερους σε ηλικία – ισχυρισμό που αμφισβήτησαν πολλοί επιστήμονες, ενώ τα δεδομένα έκτοτε έδειξαν ότι είναι λίαν αποτελεσματικό στην πρόληψη νοσηλείας ηλικιωμένων - . Μολαταύτα ακολούθησαν κι άλλα κράτη, όπως η Ισπανία, η Ιταλία και χώρες του ευρωπαϊκού βορρά περιορίζοντας την χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca μόνον στους κάτω των 65 και τώρα ανακαλούν τις αποφάσεις τους.

Αλλά παρά την αναστροφή η ζημιά έχει ήδη γίνει στη Γερμανία, όπου παραμένουν αδιάθετες κάπου 1,3 δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca, εν μέρει επειδή δεν επετράπη σε ηλικιωμένους να το κάνουν και εν μέρει επειδή ορισμένοι Γερμανοί το θεωρούν χαμηλότερης ποιότητας λόγω των ελαφρώς χαμηλότερων ποσοστών αποτελεσματικότητάς του σε σύγκριση με άλλα εγκεκριμένα εμβόλια.

Αλλαγή στρατηγικής στη χορήγηση των δόσεων του εμβολίου στη Γερμανία

Στο μεταξύ η Μέρκελ ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι το χρονικό διάστημα μεταξύ της χορήγησης της πρώτης και της δεύτερης δόσης των εμβολίων για την Covid-19 στη Γερμανία θα επεκταθεί στο μέγιστο δυνατό προκειμένου να λάβουν περισσότεροι πολίτες την πρώτη δόση. Η καγκελάριος είπε ότι το διάστημα αυτό θα επεκταθεί στις 42 ημέρες για τη δεύτερη δόση του εμβολίου της Pfizer και στις 12 εβδομάδες για τη δεύτερη δόση εκείνου της AstraZeneca – στρατηγική που συνάδει περισσότερο με εκείνη της Βρετανίας.

Η αλλαγή αποφασίστηκε στη Γερμανία καθώς τα ευρήματα μελετούν φάνηκαν να επικυρώνουν τη βρετανική στρατηγική του εμβολιασμού όσο το δυνατόν περισσότερων ατόμων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες με την πρώτη δόση. Πάνω από 21 εκατ. άνθρωποι έχουν λάβει την πρώτη δόση στη Βρετανία και γύρω στο ένα εκατομμύριο τη δεύτερη. Κι όπως σημειώνει ο Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός και ειδικός σε θέματα Υγείας, Καρλ Λάουτερμπαχ, η Γερμανία έκανε μεν λάθος με την αρχική απόφασή της για το εμβόλιο της AstraZeneca, αλλά ακόμη κι αν το είχε αποφύγει θα ήταν και πάλι πίσω στην κούρσα εμβολιασμού σε σύγκριση με τη Βρετανία, που διαθέτει καλύτερες δυνατότητες. «Ακόμη κι αν δεν υπήρχε το θέμα με το εμβόλιο της AstraZeneca και πάλι δεν θα μπορούσαμε να εμβολιάσουμε πολλούς περισσότερους πολίτες επειδή έχουμε έλλειψη εμβολίων», λέει. «Βασικά το πρόβλημα είναι ότι η Κομισιόν δεν ήταν αρκετά αυστηρή και γρήγορη και δεν διέθεσε αρκετά χρήματα για να γίνουν εφικτοί περισσότεροι εμβολιασμοί σε μικρότερο χρονικό διάστημα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Εε, που άργησε σε σχέση με τη Βρετανία, να εγκρίνει εμβόλια επιδόθηκε σ’ έναν φραστικό πόλεμο με την AstraZeneca στα τέλη Ιανουαρίου για τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις. Την περασμένη εβδομάδα η Ιταλία έβαλε μπλόκο στις εξαγωγές 250.000 δόσεων του εμβολίου της AstraZeneca στην Αυστραλία επικαλούμενη τις συνεχιζόμενες ελλείψεις στην ΕΕ και την ίδια τη χώρα. Ο Λάουτερμπαχ παραδέχεται ότι η προμήθεια των εμβολίων ήταν αργή από την ΕΕ, που έδωσε πολύ βάρος στο να εξασφαλίσει χαμηλές τιμές και όχι την απαιτούμενη προσοχή στις δυνατότητες παραγωγής των εμβολίων κι έτσι χάθηκε πολύτιμος χρόνος.

Για τις αποτυχίες της ΕΕ στο θέμα των εμβολίων έχουν γραφεί πολλά και η ίδια η Φον ντερ Λάιεν παραδέχθηκε στις αρχές Φεβρουαρίου ότι η Ευρώπη άργησε στην έγκριση των εμβολίων και εμφανίστηκε υπεραισιόδοξη όσον αφορά στη μαζική παραγωγή τους. Αλλά οι αποφάσεις που ελήφθησαν από την ηγεσία της Γερμανίας την άφησαν να αγκομαχεί στην κούρσα των εμβολιασμών. Ο υπουργός Υγείας της χώρας υποσχέθηκε προ ημερών ότι η εκστρατεία αυτή θα επιταχυνθεί τις επόμενες εβδομάδες κι ότι τον Απρίλιο θα είναι διαθέσιμα περισσότερα εμβόλια, ενώ πρόσθεσε ότι θα αναλάβουν δράση κινητά συνεργεία εμβολιασμού καθώς και ιδιώτες γιατροί. Πρόσφατη δημοσκόπηση που παρήγγειλε το ARD έδειξε ότι το 73% των Γερμανών είναι δυσαρεστημένοι με τον τρόπο που χειρίστηκε μέχρι τώρα η κυβέρνησή τους την εκστρατεία του εμβολιασμού. «Το πιο σημαντικό για την Μέρκελ ήταν να δράσει η ΕΕ συλλογικά για να φανεί έτσι ότι αποδίδει. Όχι λόγω του Βrexit, αλλά επειδή έτσι αρέσει στη Γερμανία να χειρίζεται τα πράγματα», λέει ο Κουέντι Πιλ της βρετανικής δεξαμενής σκέψης Chatham House στο Λονδίνο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ