Γερμανία: Ανακαλύφθηκε ο μικρότερος πίθηκος που έζησε ποτέ στη Γη -Πριν από 11 εκατ. χρόνια - iefimerida.gr

Γερμανία: Ανακαλύφθηκε ο μικρότερος πίθηκος που έζησε ποτέ στη Γη -Πριν από 11 εκατ. χρόνια

Πίθηκος
Πίθηκος/ Φωτογραφία: AP Images
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ανακαλύφθηκε στην Γερμανία o μικρότερος γνωστός πίθηκος ανακαλύφθηκε στη Γερμανία, ο οποίος χρονολογείται πριν από 11 εκατομμύρια χρόνια.

Το μικροσκοπικό πλάσμα, πολύ μικρότερο από οποιονδήποτε άλλο μεγάλο πίθηκο που έχει καταγραφεί, εκτιμάται ότι ζύγιζε 10 κιλά , περίπου το μέγεθος ενός ανθρώπινου νηπίου.

Aνακαλύφθηκε στην Γερμανία ο μικρότερος πίθηκος που έζησε ποτέ

Το είδος, που ονομάζεται Buronius manfredschmidi, είναι ένα αρχαίο ανθρωποειδές, μέλος της προγονικής οικογένειας που «έδωσε» τους σύγχρονους γορίλες, τους χιμπατζήδες και κατόπιν τους ανθρώπους, σημείνει ο Guardian.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Αυτό το νέο γένος είναι πολύ μικρότερο από οποιοδήποτε ζωντανό ή απολιθωμένο ανθρωποειδές», δήλωσε η καθηγήτρια Madelaine Böhme, παλαιοντολόγος στο Πανεπιστήμιο του Tübingen, επικεφαλής της έρευνας. «Αυτό το καθιστά αρκετά ασυνήθιστο», ανέφερε.

Ένα άλλο στοιχείο που προκαλεί έκπληξη είναι ότι το νεοανακαλυφθέν είδος πιστεύεται ότι συνυπήρχε με ένα άλλο, πολύ μεγαλύτερο ανθρωποειδές, που ονομάζεται Danuvius guggenmosi. Απολιθωμένα λείψανα του μεγαλύτερου πιθήκου είχαν προηγουμένως χρονολογηθεί στην ίδια περίοδο στη Βαυαρία.

 Δόντι του μικρότερου γνωστού πίθηκου Buronius manfredschmidi/Πηγή: UNIVERSITY OF TÜBINGEN

Δόντι του μικρότερου γνωστού πίθηκου Buronius manfredschmidi/Πηγή: UNIVERSITY OF TÜBINGEN

Βρέθηκαν τα δόντια και η επιγονατίδα του

Ο νέος μικροσκοπικός πίθηκος αντιπροσωπεύεται από μερικά υπολείμματα δύο δοντιών και μιας επιγονατίδας, το μέγεθος και το σχήμα των οποίων υποδηλώνουν ότι ο Buronius ήταν επιδέξιος αναρριχητής.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το λεπτό σμάλτο και η ελαφριά φθορά στα δόντια του υποδεικνύουν ότι έτρωγε μαλακά φρούτα και φύλλα. Το μικρό του μέγεθος θα του επέτρεπε να ζει ψηλά. Αντίθετα, ο Δανούβιος ήταν πολύ ψηλότερος και πιο στιβαρός, πιστεύεται ότι ήταν παμφάγος και ορισμένοι υποστηρίζουν ότι οι προσαρμογές για την ανάληψη φορτίων στις αρθρώσεις των γονάτων του αποτελούν ένδειξη μιας πρωτόγονης μορφής διποδισμού.

Οι διαφορές στον τρόπο ζωής είναι πιθανό να επέτρεπαν στα δύο είδη να μοιράζονται έναν βιότοπο χωρίς να ανταγωνίζονται για τους πόρους, όπως οι σύγχρονοι γίββονες και οι ουρακοτάγκοι στο Βόρνεο και τη Σουμάτρα. Η ανακάλυψη θα μπορούσε να βοηθήσει τους επιστήμονες να κατανοήσουν την ποικιλομορφία των ανθρωποειδών κατά την ύστερη Μειόκαινο εποχή, όταν τουλάχιστον 16 είδη μεγάλων πιθήκων υπήρχαν στην Ευρώπη.

Ο Böhme δήλωσε ότι δεν είναι σαφές πώς ο Buronius έφτασε να είναι τόσο πολύ μικρότερος από άλλα ανθρωποειδή, αλλά μια πιθανότητα είναι ότι το μέγεθός του του επέτρεψε να καταλάβει μια διαφορετική οικολογική θέση από τον μεγαλύτερο «αδερφό» του. Μια άλλη πιθανότητα είναι ότι ο Buronius αντιπροσωπεύει μια πιο προγονική εκδοχή των μεγάλων πιθήκων.

«Είναι δύσκολο να πούμε γιατί δεν υπάρχουν μικρά ανθρωποειδή που ζουν σήμερα», δήλωσε η ίδια. «Στις εξελικτικές γενεαλογικές γραμμές συνήθως ξεκινάς μικρός και γίνεσαι μεγαλύτερος, και μόλις γίνεις μεγαλύτερος συνήθως δεν επιστρέφεις πίσω», κατέληξε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ πίθηκοι ανακάλυψη Γερμανία
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ