Το γεωργιανό κοινοβούλιο ψήφισε την Τρίτη την υιοθέτηση ενός αμφιλεγόμενου νέου νόμου που θα χαρακτηρίζει τις υποστηριζόμενες από τη Δύση ΜΚΟ και τα μέσα ενημέρωσης ως «ξένους πράκτορες», σηματοδοτώντας μια δραματική κλιμάκωση σε μια αυξανόμενη διαμάχη με την Ουάσινγκτον και τις Βρυξέλλες.
Οι προτάσεις, οι οποίες θα χαρακτηρίζουν τις ομάδες που λαμβάνουν πάνω από το 20% της χρηματοδότησής τους από το εξωτερικό ως «επιδιώκουσες τα συμφέροντα μιας ξένης δύναμης», εγκρίθηκαν από τους βουλευτές με 84 ψήφους υπέρ έναντι 4 κατά, με τους περισσότερους βουλευτές της αντιπολίτευσης να απέχουν.
Διαδηλώσεις στη Γεωργία για το νομοσχέδιο περί ξένων πρακτόρων
Το νομοσχέδιο πέρασε εν μέσω διαδηλώσεων.
Αυτό έρχεται μετά την άρνηση της προέδρου Σαλομέ Ζουραμπισβίλι να υπογράψει το νομοσχέδιο σε νόμο, χαρακτηρίζοντάς το «ρωσικό νόμο» που «έρχεται σε αντίθεση με το σύνταγμά μας και όλα τα ευρωπαϊκά πρότυπα».
Ωστόσο, το βέτο της παρακάμφθηκε με απλή πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Τώρα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Shalva Papuashvili θα το υπογράψει σε νόμο.
Το κυβερνών κόμμα Γεωργιανό Όνειρο δήλωσε ότι οι κανόνες αυτοί είναι απαραίτητοι για να αποτραπεί η επιρροή από το εξωτερικό, κατηγορώντας τις ΜΚΟ ότι προωθούν την «προπαγάνδα των ΛΟΑΤ» και ότι προσπαθούν να οργανώσουν «επανάσταση». Οι επικριτές στο εσωτερικό της χώρας φοβούνται ότι θα μπορούσε να αποτελέσει προάγγελο μιας ρωσικού τύπου καταστολής της κοινωνίας ενόψει των εθνικών εκλογών του Οκτωβρίου.
Κίνδυνος να τερματιστούν οι φιλοδοξίες για ένταξη στην ΕΕ
Η κορυφαία νομική αρχή της Ευρώπης έχει προειδοποιήσει ότι οι κανόνες μοιάζουν με εκείνους που χρησιμοποιεί η Μόσχα για να φιμώσει τη διαφωνία και να κλείσει τις ΜΚΟ.
Η Ουάσινγκτον έχει ανακοινώσει ότι θα επιβάλει ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και άλλες κυρώσεις σε πολιτικούς που «είναι συνένοχοι στην υπονόμευση της δημοκρατίας στη Γεωργία», ενώ η ΕΕ είχε δηλώσει ότι η ψήφιση του νομοσχεδίου θα τορπίλιζε τις ελπίδες της χώρας του Νοτίου Καυκάσου να ενταχθεί στο μπλοκ.
Οι Βρυξέλλες έδωσαν στη Γεωργία το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΕΕ τον Δεκέμβριο, παρά τις ανησυχίες για οπισθοδρόμηση σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την αποτυχία εφαρμογής βασικών μεταρρυθμίσεων.
Μιλώντας πριν από την ψηφοφορία, ο κορυφαίος διπλωμάτης του μπλοκ, Ζοζέπ Μπορέλ, προειδοποίησε και πάλι ότι το νομοσχέδιο «δεν συνάδει με τις αξίες της ΕΕ» και θα «επηρεάσει την πορεία της Γεωργίας προς την ΕΕ». Μια συγκεκριμένη απάντηση των Βρυξελλών, είπε, θα συζητηθεί σε συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών τον Ιούνιο.