Συμφωνία ΗΠΑ, Αυστραλίας και Μ. Βρετανίας με την Ευρώπη απ' έξω, κατάληψη του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν και πολιτική-κοινωνική ένταση στην Αν. Ευρώπη είναι απλώς αποδείξεις της «κανονικότητας» της γεωπολιτικής αστάθειας, σύμφωνα με έρευνα του Ευρωκοινοβουλίου.
Τον Ιούνιο του 2021, προτού συμβούν οι τεκτονικών διαστάσεων αλλαγές στη διεθνή σκηνή όταν η οι ΗΠΑ αποχώρησαν από το Αφγανιστάν και μαζί με την Αυστραλία και το Ην. Βασίλειο προχώρησαν στη Συμφωνία του AUCUS που άφησε έκθετη τη Γαλλία, η ερευνητική υπηρεσία του Ευρωκοινοβουλίου εξέδωσε μια προφητική έκθεση.
Η εν λόγω έκθεση, φέρει τον τίτλο «Ειρήνη και Ασφάλεια το 2021: Επισκόπηση της ΕΕ δράση και προοπτική για το μέλλον».
Δεκαετία της αστάθειας
Οι ερευνητές που ανέλαβαν τη σύνταξή της διαπιστώνουν πως τα ίδια τα γεγονότα της τελευταίας δεκαετίας επιβεβαιώνουν μια σημαντική μεταμόρφωση στη διεθνή σκηνή. Οι ελπίδες των περασμένων δεκαετιών, η σχετική διεθνής σταθερότητα μάλλον αποτελούν μια παρένθεση στην πραγματικότητα της αστάθειας και των μεγάλων μεταβολών, από εκεί που τις αφήσαμε το 1991.
Η έκθεση αναφέρει ότι από το 2012, οι συγκρούσεις βρίσκονται σε άνοδο με εμφυλίους πολέμους και επιθέσεις οργανωμένες από κράτη και ένοπλες ομάδες να αυξάνονται σταθερά. Βίαιος εξτρεμισμός και υβριδικές απειλές αποτελούν τους μεγάλους κινδύνους της ασφάλειας και της ειρήνης στον κόσμο.
Γι' αυτόν το λόγο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιχειρεί να ξεχωρίσει τις σημαντικότερες απειλές στον πλανήτη.
Αναγκαστική μετακίνηση πληθυσμών
79.5 εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάστηκαν να μετακινηθούν από τις χώρες τους. Από το σύνολο των εκτοπισμένων, το 40%, δηλαδή σχεδόν ένας στους δύο, είναι παιδιά.
Από τα 7.5 εκ. τα 26 είναι αναγνωρισμένοι ως πρόσφυγες και το 68% προέρχεται από μόλις 5 χώρες που αποτελούν τις κύριες εστίες των προσφυγικών ροών σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι χώρες αυτές είναι το Νότιο Σουδάν, η Συρία, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και η Μυανμάρ.
Κλιματική αλλαγή
Με τα στοιχεία που έχει δημοσιοποιήσει η αμερικανική διαστημική υπηρεσία, η NASA, το 2020 ήταν η δεύτερη πιο ζεστή χρονιά που καταγράφηκε από το 1880. Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται σε κορυφαία απειλή για την σταθερότητα και την ασφάλεια, καθώς οι προβλέψεις μιλούν για μετατοπίσεις πληθυσμών που θα μπορούσαν να φτάσουν μέχρι και το 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους έως το 2050.
H ξηρασία και η ερημοποίηση εκατομμυρίων εκτάσεων κάθε χρόνο οδηγεί στην απώλεια 20.000.000 τόνων σιταριού που θα μπορούσαν να παράγονται.
Κυβερνοασφάλεια- Ρεκόρ κυβερνοεπιθέσεων το 2020
Η τεχνολογική ανάπτυξη και η έλευση της ψηφιακής εποχής μαζί με τα πολλά καλά έφερε κι ένα πεδίο συγκρούσεων και απειλών.
Δισεκατομμύρια δαπανώνται πλέον για την θωράκιση του κυβερνοχώρου Το 2020 ήταν το έτος ρεκόρ σε παραβιάσεις και κλοπή δεδομένων.
Παραπληροφόρηση
Τα στοιχεία αναφέρουν ότι τουλάχιστον εφτά χώρες έχουν πραγματοποιήσει εκστρατείες πληροφόρησης για να επηρεάσουν την κοινή γνώμη σε τρίτες χώρες. Κίνα, Ρωσία, Ινδία, Ιράν, Πακιστάν, Σ. Αραβία και Βενεζουέλα είναι οι χώρες που το Ευρωκοινοβούλιο κατηγορεί για παραπληροφόρηση.
Τρομοκρατία
Η τρομοκρατία παραμένει στην κορυφή της ατζέντας των απειλών και η έκθεση τονίζει ότι οι Ταλιμπάν είναι μεταξύ των τεσσάρων ποιο θανατηφόρων τρομοκρατικών ομάδων. Υπενθυμίζεται ότι η έκθεση συντάχθηκε δύο μήνες πριν την κατάληψη του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν. Πλέον η ανησυχία για νέο γύρω τρομοκρατικών επιθέσεων, με το πολιτικό κύρος και την κρατική υπόσταση που αποκτούν οι Ταλιμπάν, θα ξεχωρίσει σε ζητήματα ασφάλειας .
Ενεργειακή Ασφάλεια
Η ενεργειακή εξάρτηση της ΕΕ απασχολεί σοβαρά το Ευρωκοινοβούλιο. Η έκθεση υπογραμμίζει ότι η ποσότητα φυσικού αερίου που εισάγεται στην ΕΕ έχει διπλασιαστεί από το 1990 μέχρι το 2018.
Οι ενεργειακές ανάγκες του σύγχρονου κόσμου αυξάνονται αλλά σχεδόν το 50% του παραγόμενου πετρελαίου και το 39% του φυσικού αερίου βρίσκονται στις ασταθείς και εμπόλεμες περιοχές της Μέσης Ανατολή και της Βόρειας Αφρικής. Οι παραπάνω τοποθεσίες συνοδεύονται και από χώρες παραγωγούς όπως η Ρωσία και η Βενεζουέλα που αποτελούν παράγοντα κινδύνου για την Ευρώπη και τη Δύση και είναι αποδέκτες κυρώσεων.
Με άλλα λόγια, η ενεργειακή ασφάλεια μοιάζει με όνειρο για την Ευρώπη και τον κόσμο στην πραγματικότητα.
Συγκρούσεις
Η πολιτική κινητοποίηση και η κοινωνικές εντάσεις γνωρίζουν αύξηση τα τελευταία δύο χρόνια. Η εκτίμηση είναι ότι μέχρι το 2030 περισσότερο από το 80% του φτωχότερου πληθυσμού θα μπορούσε να συγκεντρώνεται σε χώρες που χαρακτηρίζονται από αστάθεια και συγκρούσεις.
Σημειώνεται μάλιστα ότι από τις 70+ κρίσειw που έχει σημειωθεί το τελευταίο διάστημα, οι 17 αφορούν κράτη που διαπραγματεύονται την ένταξή τους στην ΕΕ ή χώρες που καλύπτονται από την πολιτική γειτονίας της ΕΕ.
Πυρηνική απειλή
Δεν χρειάζεται να γυρίσουμε στην ψυχροπολεμική περίοδο για να αναγνωριστεί η απειλή ενός πυρηνικού πολέμου. Αυτήν τη στιγμή, το 90% των πυρηνικών όπλων συγκεντρώνεται στα χέρια των Ρώσων και των Αμερικανών.
Πανδημία- καταλύτης εξελίξεων
Η πανδημία αποτελεί για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον κυριότερο παράγοντα και καταλύτη των γεωπολιτικών εξελίξεων. Ο κορωνοϊός επιφέρει τεράστιες οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές συνέπειες. Τα εκατομμύρια των νεκρών από τη νόσο συνοδεύει η άνοδος της παγκόσμιας φτώχειας, νέα ανθρωπιστική κρίση, οικονομικό πλήγμα και ένα κύμα παραβίασης θεμελιωδών δικαιωμάτων στον κόσμο.
Η «κανονικότητα» του 21ου αιώνα ζητά παραπέρα ενοποίηση
Σε αυτήν την «κανονικότητα» η έκθεση βλέπει μια μεγάλη ευρωπαϊκή πρόκληση. Οι πολυμέτωπες απειλές καταλήγουν σε μία βασική διαπίστωση: Η Ευρωπαϊκή ασφάλεια, η πολιτική άμυνας της ΕΕ θα πρέπει όχι απλά να αναβαθμιστούν, αλλά να αποτελέσουν το νέο μεγάλο βήμα στην ενοποίηση με τους όρους ίσως της ποιο ασταθούς περιόδου του 21ου αιώνα, σύμφωνα με την έκθεση.