Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε ψήφισμα για τη Γάζα, με το οποίο καλεί τη Χαμάς να συμφωνήσει σε μια πρόταση τριών φάσεων για εκεχειρία που περιέγραψε ο Τζο Μπάιντεν.
Δεκατέσσερα μέλη του Συμβουλίου ψήφισαν υπέρ του ψηφίσματος και μόνον η Ρωσία απείχε από το ψήφισμα που συνέταξαν οι ΗΠΑ και το οποίο απαιτεί μια αρχική ανταλλαγή ηλικιωμένων, ασθενών ή γυναικών ομήρων με Παλαιστίνιους κρατούμενους, που κρατούνται από το Ισραήλ, κατά τη διάρκεια μιας αρχικής εκεχειρίας έξι εβδομάδων.
Η κατάπαυση του πυρός θα εξελιχθεί σε μόνιμο τερματισμό των εχθροπραξιών και την απελευθέρωση όλων των ομήρων μέσω εντατικών συζητήσεων μεταξύ των δύο μερών.
Μια τρίτη φάση θα περιελάμβανε την έναρξη μιας μεγάλης προσπάθειας ανοικοδόμησης.
Οι ΗΠΑ επιδιώκουν την έγκριση του ΟΗΕ για την πρόταση από τότε που την παρουσίασε ο Μπάιντεν, στις 31 Μαΐου, η οποία κέρδισε την υποστήριξη της παλαιστινιακής αποστολής με μια ρήτρα που έλεγε ότι μια αρχική κατάπαυση του πυρός έξι εβδομάδων θα παραταθεί εφόσον συνεχιστούν οι συνομιλίες για μια δεύτερη φάση.
Το ψήφισμα ανέφερε ότι οι ΗΠΑ, το Κατάρ και η Αίγυπτος «θα εργαστούν για να διασφαλίσουν ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν μέχρι να επιτευχθούν όλες οι συμφωνίες και να μπορέσει να ξεκινήσει η δεύτερη φάση».
Η υποστήριξη των Παλαιστινίων στο σχέδιο έκανε πολύ πιο δύσκολο διπλωματικά για τη Ρωσία ή την Κίνα να ασκήσουν βέτο.
Το κείμενο ανέφερε ότι το Ισραήλ είχε ήδη αποδεχτεί τους όρους κατάπαυσης του πυρός, αν και ο ισχυρισμός αυτός τίθεται όλο και περισσότερο υπό αμφισβήτηση, καθώς ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, έχει κάνει μια σειρά από επιφυλακτικά σχόλια.
Η παραίτηση κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ενός κεντρώου υπουργού, του Μπένι Γκαντζ, έχει αφήσει τον Νετανιάχου ακόμη πιο εξαρτημένο από τα ακροδεξιά μέλη του συνασπισμού του, τα οποία αντιτίθενται σθεναρά στη συμφωνία.
Η Χαμάς δεν έχει ακόμη δώσει επίσημη απάντηση στην πρόταση κατάπαυσης του πυρός.