Οι ΗΠΑ παρουσίασαν στα άλλα κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών σχέδιο απόφασης που καλεί να «κηρυχθεί άμεση κατάπαυση του πυρός» στη Λωρίδα της Γάζας, που θα «συνδέεται με την απελευθέρωση των ομήρων» της Χαμάς ακόμη στον θύλακο.
Αυτό, δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος σήμερα αναμένεται στην Αίγυπτο, στο πλαίσιο των προσπαθειών για να εξασφαλιστεί ανακωχή ανάμεσα στο Ισραήλ και στο παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα.
«Υποβάλαμε (…) σχέδιο απόφασης το οποίο έχει μπροστά του αυτή τη στιγμή το Συμβούλιο Ασφαλείας και το οποίο καλεί να κηρυχθεί άμεση κατάπαυση του πυρός, που θα συνδέεται με την απελευθέρωση των ομήρων (…) τρέφουμε μεγάλες ελπίδες πως οι (άλλες) χώρες (- μέλη) θα το υποστηρίξουν», είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στο σαουδαραβικό μέσο ενημέρωσης Αλ Χάνταθ («Το γεγονός»), στο περιθώριο επίσκεψής του στο βασίλειο, αφιερωμένης στον πόλεμο Ισραήλ/Χαμάς.
Σχέδιο για τη Γάζα και ταξίδι Μπλίνκεν στην Αιγυπτο
Αφότου άρχισε αυτός ο πόλεμος, την 7η Οκτωβρίου, η Ουάσιγκτον άσκησε επανειλημμένα το βέτο που διαθέτει ως κράτος-μόνιμο μέλος του για να αποτρέψει την έγκριση από το ΣΑ σχεδίων απόφασης που ζητούσαν άμεση και διαρκή ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός.
Ο ΥΠΕΞ Μπλίνκεν πως ελπίζει ότι θα στείλει «ισχυρό μήνυμα», ενώ, στη συνάντησή με τον σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, επαναβεβαίωσε τη «δέσμευση» της κυβέρνησής του για να εξευρεθεί «διαρκής λύση» στην κρίση και να υπάρξει στο μέλλον «παλαιστινιακό κράτος» που θα προσφέρει εγγυήσεις ασφαλείας στο Ισραήλ, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του.
Καθώς ο πόλεμος διανύει τον έκτο μήνα του —βρίσκεται στην 167η ημέρα του—, οι ανησυχίες εντείνονται καθώς οι άμαχοι στον θύλακο απειλούνται από γενικευμένο λιμό, ενώ ο απολογισμός των θυμάτων δεν σταματά να γίνεται βαρύτερος, έφθασε χθες Τετάρτη τους τουλάχιστον 31.923 νεκρούς, στην πλειονότητά τους γυναικόπαιδα, κατά το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.
Νωρίς σήμερα το πρωί το υπουργείο έκανε λόγο για άλλους 70 νεκρούς τη νύχτα σε βομβαρδισμούς και μάχες στη Λωρίδα της Γάζας, όπου αυτόπτες μάρτυρες μίλησαν για εντατικά αεροπορικά πλήγματα στα κεντρικά και άγριες μάχες γύρω από το νοσοκομείο ας Σίφα, στην πόλη της Γάζας (βόρεια).
Σκοπός είναι να μην επιτραπεί ο χώρος να «ελεγχθεί» από τη Χαμάς, δήλωσε επιτόπου ο αρχηγός του γενικού επιτελείου του Χερτσί Χαλεβί. Συνολικά, σύμφωνα με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, έχουν σκοτωθεί πάνω από 100 «τρομοκράτες» κι έχουν συλληφθεί 300 «ύποπτοι», ανάμεσά τους δεκάδες στελέχη του ένοπλου βραχίονα του ισλαμιστικού κινήματος.
Καθώς ο καταστροφικός πόλεμος συνεχίζει να μαίνεται, οι μεσολαβητές —το Κατάρ, η Αίγυπτος, οι ΗΠΑ— συνεχίζουν τις προσπάθειες να εξασφαλιστεί ανακωχή. Σε νέα πρότασή της, η Χαμάς δήλωσε έτοιμη να δεχθεί εκεχειρία έξι εβδομάδων, στο πλαίσιο της οποίας θα απελευθερωθούν δεκάδες από τους 250 και πλέον ομήρους που είχαν απαχθεί την 7η Οκτωβρίου, με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση παλαιστινίων κρατούμενων στο Ισραήλ.
Ωστόσο στέλεχος της Χαμάς στη Βηρυτό, ο Οσάμα Χαμντάν, τόνισε χθες χωρίς να δώσει λεπτομέρειες πως η απάντηση του Ισραήλ στην πρόταση του κινήματός του ήταν «συνολικά αρνητική» και ότι μπορεί να «οδηγήσει τις διαπραγματεύσεις σε αδιέξοδο». Την προηγουμένη, ο ηγέτης της Χαμάς, ο Ισμαήλ Χανίγια, κατηγορούσε την ισραηλινή πλευρά ότι «σαμποτάρει» τις συνομιλίες με την επιχείρηση που διεξάγει στο νοσοκομείο Σίφα, ως πρότινος το μεγαλύτερο του θυλάκου.
Στην Αίγυπτο ο Μπλίνκεν
Στο πλαίσιο της έκτης περιοδείας του στη Μέση Ανατολή από το ξέσπασμα του πολέμου, ο κ. Μπλίνκεν αναμένεται σήμερα στην Αίγυπτο και αύριο Παρασκευή στο Ισραήλ. Αναμένεται να συζητήσει τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την ανακωχή και την απελευθέρωση «όλων των ομήρων» της Χαμάς, την «εντατικοποίηση» των εγχειρημάτων για να αυξηθεί «η ανθρωπιστική βοήθεια» και τον «συντονισμό» για την περίοδο «μετά τη σύγκρουση».
Οι ΗΠΑ, ιστορικός σύμμαχος και προστάτιδα δύναμη του Ισραήλ σε διεθνές επίπεδο, θέλουν εξάλλου να αποφευχθεί ευρείας κλίμακας χερσαία επιχείρηση στη Ράφα, πάνω στα κλειστά σύνορα με την Αίγυπτο, όπου έχουν καταφύγει 1,5 εκατ. Παλαιστίνιοι, στη μεγάλη τους πλειονότητα βίαια εκτοπισμένοι από άλλους τομείς του θυλάκου.
Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν κάλεσε χθες τον ισραηλινό ομόλογό του Γιοάβ Γκάλαντ κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής τους να εξετάσει «εναλλακτικές λύσεις» σε αυτή, ανέφεραν χθες οι υπηρεσίες του στο Πεντάγωνο.
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, που έχει αναγγείλει εδώ και καιρό τη χερσαία επίθεση στη Ράφα, είπε χθες πως η προετοιμασία για αυτή μπορεί να χρειαστεί κάποιο ακόμη χρόνο. Ωστόσο, έχει διατρανώσει επανειλημμένα πως η επίθεση θα γίνει, ώστε, κατ’ αυτόν, να συντριβεί η Χαμάς σε αυτό που χαρακτηρίζει το «έσχατο» οχυρό της και να μην είναι ποτέ ξανά σε θέση να επιτεθεί στο Ισραήλ.
Η άνευ προηγουμένου έφοδος του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου, το έναυσμα αυτού του πολέμου, στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 1.160 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους αμάχους, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα. Κατά ισραηλινές πηγές, άλλοι κάπου 250 άνθρωποι απήχθησαν εκείνη την ημέρα, από τους οποίους κάπου 130 πιστεύεται πως εξακολουθούν να βρίσκονται στον θύλακο — όμως 33 πιστεύεται πως είναι νεκροί.
Σε αντίποινα η πολιτική ηγεσία του Ισραήλ ορκίστηκε να «εξαλείψει» τη Χαμάς, κίνημα που χαρακτηρίζει, όπως και οι ΗΠΑ και η ΕΕ, «τρομοκρατική» οργάνωση. Εξαπέλυσε εκστρατεία ακατάπαυστων βομβαρδισμών από αέρα, γη και θάλασσα, που ακολουθήθηκε από χερσαίες επιχειρήσεις, αρχικά στον βορρά, κατόπιν στο κεντρικό και στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. Και πλέον στο στόχαστρο βρίσκεται η νοτιότερη πόλη του θυλάκου.
Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου ανακοίνωσε πως θα στείλει στην Ουάσιγκτον, «κατόπιν αιτήματος του προέδρου Τζο Μπάιντεν» ισραηλινή αντιπροσωπεία για να συζητηθούν τα επιχειρησιακά σχέδια τη Ράφα. Για την κυβέρνηση του Δημοκρατικού, η επίθεση στην πόλη θα προκαλούσε «ακόμη περισσότερα αθώα θύματα», θα «χειροτέρευε περαιτέρω την ήδη πολύ σοβαρή ανθρωπιστική κρίση» και «θα απομόνωνε ακόμα περισσότερο το Ισραήλ».
Σε επιστολή του προς τον πρόεδρο Μπάιντεν, εξήντα και πλέον πρώην διπλωμάτες ή αξιωματούχοι τονίζουν πως οι «τακτικές» του ισραηλινού στρατού έχουν προκαλέσει πλέον «ανθρωπιστική καταστροφή» στη Λωρίδα της Γάζας.
Η πείνα, οι βόμβες
Η διεθνής κοινότητα φοβάται πως θα ξεσπάσει άμεσα λιμός στη μικρή παλαιστινιακή περιοχή με 2,4 εκατ. κατοίκους. Σύμφωνα με υπηρεσίες του ΟΗΕ, ο ένας και πλέον στους δυο κατοίκους της Γάζας —ή με άλλα λόγια 1,1 εκατ. άνθρωποι— βιώνει «καταστροφική» επισιτιστική κατάσταση, ειδικά στο βόρειο τμήμα του θυλάκου, στον οποίο ενδέχεται να ενσκήψει λιμός μέχρι τον Μάιο.
Τα Ηνωμένα Έθνη επισημαίνουν ιδίως τους εξονυχιστικούς ελέγχους ασφαλείας και τους περιορισμούς του Ισραήλ σε κάθε φορτίο ανθρωπιστικής βοήθειας, κάτι που μεταφράζεται σε μείωση της ποσότητας που εισέρχεται στη Λωρίδα της Γάζας μέσω των μόλις δύο σημείων χερσαίας διέλευσης (Ράφα, Κερέμ Σαλόμ).
Στην πόλη της Γάζας, πλήθος σπρωχνόταν χθες προσπαθώντας απεγνωσμένα να εξασφαλίσει ένα σακί με αλεύρι σε σημείο διανομής βοήθειας.
«Η πολιορκία, η πείνα κι οι ασθένειες θα γίνουν σύντομα τα κυριότερα αίτια θανάτου στη Γάζα», προειδοποίησε τη νύχτα μέσω X (του πρώην Twitter) ο ο Φιλίπ Λαζαρινί, ο γενικός επίτροπος του Γραφείου Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA).
ΑΠΕ-ΜΠΕ