Γάζα: Το Ισραήλ ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου για να δώσει εξηγήσεις για την ανθρωπιστική πολιτική - iefimerida.gr

Γάζα: Το Ισραήλ ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου για να δώσει εξηγήσεις για την ανθρωπιστική πολιτική

γυναικοπειδα στη γαζα
Γάζα / apimages
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ εξετάζει σήμερα την προσφυγή μη κυβερνητικών οργανώσεων που ζητούν από την κυβέρνηση της χώρας να δώσει εξηγήσεις για την ανθρωπιστική της πολιτική στη Λωρίδα της Γάζας.

Στις 18 Μαρτίου πέντε ΜΚΟ προσέφυγαν στο Ανώτατο Δικαστήριο ζητώντας οι ισραηλινές αρχές «να σεβαστούν τις υποχρεώσεις τους ως δύναμης κατοχής» παρέχοντας κάθε απαραίτητη βοήθεια στον άμαχο πληθυσμό στη Λωρίδα της Γάζας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Ισραήλ ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου

Έπειτα από μια πρώτη εξέταση του ζητήματος την προηγούμενη εβδομάδα, το Δικαστήριο έδωσε διορία ως σήμερα, 10 Απριλίου, στην ισραηλινή κυβέρνηση για να απαντήσει σε σειρά θεμάτων μεταξύ των οποίων: ποια μέτρα θα λάβει για να αυξήσει την πρόσβαση της βοήθειας, ποια είναι τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι ΜΚΟ και πόσα αιτήματα για συντονισμό και πρόσβαση βοήθειας έχει απορρίψει και για ποιο λόγο.

Οι ΜΚΟ στη συνέχεια θα έχουν στη διάθεσή τους πέντε ημέρες για να απαντήσουν στα επιχειρήματα της κυβέρνησης, προτού το δικαστήριο λάβει την απόφασή του.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ διαβεβαιώνει επανειλημμένα ότι δεν περιορίζει την είσοδο βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακα, κάτι που οι ΜΚΟ διαψεύδουν τακτικά, ενώ πολλές είναι πλέον οι χώρες που ζητούν από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου να επιτρέψει να εισέλθουν στη Γάζα περισσότερα ανθρωπιστικά κομβόι. «Πολλές πολιτικές αποφάσεις του Ισραήλ εμποδίζουν την πρόσβαση βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας», δήλωσε η Μίριαμ Μαρμούρ της οργάνωσης Gisha.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Συλλογική τιμωρία»

Η Μαρμούρ αναφέρθηκε κυρίως στην απαγόρευση των αρχών να χρησιμοποιηθεί το ισραηλινό λιμάνι Ασντόντ, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται πολύ κοντά στη Γάζα. Επίσης έκανε λόγο για «μακρές και αναποτελεσματικές διαδικασίες ελέγχου» ή ακόμη και για την απαγόρευση εισόδου στον θύλακα κάποιων προϊόντων με τη δικαιολογία ότι ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν για σκοπούς διαφορετικούς από αυτόν για τον οποίο προορίζονται.

«Η πραγματικότητα επί του πεδίου μας κάνει να σκεφτόμαστε ότι το Ισραήλ χρησιμοποιεί, μεταξύ άλλων, την αρχή της συλλογικής τιμωρίας», αναφέρει η αίτηση που κατέθεσαν οι οργανώσεις Gisha, Adalah, η Ένωση Πολιτικών Δικαιωμάτων του Ισραήλ, η HaMoked και οι Γιατροί για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Ερωτηθείς από το AFP ο Αλεξάντρ Φορ, συντονιστής βοήθειας στους Γιατρούς χωρίς Σύνορα (MSF), έκανε λόγο για ατελείωτα προβλήματα, με φορτία ανθρωπιστικής βοήθειας «μπλοκαρισμένα, για τα οποία χρειάζονται άδειες» που κάνουν πολύ καιρό εκδοθούν.

Ο υπεύθυνος για τη Μέση Ανατολή της ΜΚΟ Action Against Hunger Ζαν-Ραφαέλ Πουατού επιβεβαίωσε τα προβλήματα. «Όλα τα σημεία πρόσβασης βρίσκονται στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας αυτή τη στιγμή», υπενθύμισε. «Αυτό σημαίνει πολλές ώρες μετακινήσεων, σημεία ελέγχου όπου γίνονται εξακριβώσεις, και υπερβολικά πολύς χαμένος χρόνος κάθε φορά που πρέπει να πάμε προς βορρά όπου ο κίνδυνος λιμού είναι πιο μεγάλος».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μισογεμάτα φορτηγά

Σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, 419 φορτηγά εισήλθαν τη Δευτέρα στη Γάζα, ο μεγαλύτερος αριθμός από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου. Ωστόσο ο ΟΗΕ κατέγραψε τη διέλευση 223 φορτηγών εκείνη την ημέρα.

Ο Γενς Λέρκε, ο εκπρόσωπος του γραφείου Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA), υπογράμμισε χθες, Τρίτη, από τη Γενεύη ότι τα φορτηγά που εισέρχονται στη Γάζα είναι γεμάτα κατά το ήμισυ, «μια απαίτηση» του Ισραήλ ώστε να γίνονται πιο εύκολα οι έλεγχοι.

Σε κάθε περίπτωση «με 300 φορτηγά την ημέρα δεν θα αλλάξουμε τα δεδομένα», τόνισε ο Πουατού, εξηγώντας ότι πριν από τον πόλεμο στον παλαιστινιακό θύλακα εισέρχονταν περίπου 500 φορτηγά με βοήθεια.

Εξάλλου τόσο οι ΜΚΟ όσο και οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα επικρίνουν την εναλλακτική στις χερσαίες παραδόσεις, τη ρίψη βοήθειας από αέρος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις αντιμετωπίζουν ακόμη με επιφύλαξη τις πρόσφατες ανακοινώσεις της ισραηλινής κυβέρνησης για τα μέτρα διευκόλυνσης των παραδόσεων ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, περιλαμβανομένης της επαναλειτουργίας του περάσματος Ερέζ, στο βόρειο τμήμα του θύλακα, το οποίο τώρα είναι κατεστραμμένο.

«Πρέπει να γνωρίζουμε πότε και πώς θα εφαρμοστούν αυτά τα μέτρα», υπογράμμισε η Μαρμούρ. Χωρίς εκεχειρία και πραγματικό συντονισμό των κομβόι βοήθειας στο εσωτερικό της Γάζας, τα μέτρα αυτά «δεν έχουν νόημα», εκτίμησε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ