Ο αρχηγός της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας κατηγόρησε τη Χαμάς ότι χρησιμοποιεί αμάχους στη Γάζα, στο πλαίσιο του πολέμου της κατά του εβραϊκού κράτους.
Στον απόηχο της επίθεσης στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπαλίγια που έχει πυροδοτήσει περαιτέρω την οργή για τους βομβαρδισμούς του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας, ο ταξίαρχος Εγιάλ Γκρίνμπαουμ επέμεινε ότι κάθε στόχος στην περιοχή αξιολογείται εκ των προτέρων για να ελαχιστοποιηθούν οι απώλειες μεταξύ των αμάχων.
Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) λένε ότι το χτύπημα σκότωσε έναν διοικητή της Χαμάς που εμπλέκεται στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε 1.400 ανθρώπους στο Ισραήλ, ενώ αναφορές από το έδαφος λένε ότι σκοτώθηκαν τουλάχιστον 50 άνθρωποι.
Tο πρωτόκολλο για κάθε χτύπημα της Ισραηλινής αεροπορίας
Ο Γκρίνμπαουμ δήλωσε στους Times ότι κάθε χτύπημα περνάει από 11 ή 12 στάδια έγκρισης από τους ισραηλινούς διοικητές.
Επέμεινε ότι οι IDF ακολουθούν πιστά τους διεθνείς κανόνες του πολέμου, σύμφωνα με τους οποίους το ποσοστό των θανάτων αμάχων πρέπει να είναι ανάλογο με τη στρατιωτική σημασία του στόχου.
Από την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, η Γάζα έχει υποστεί εβδομάδες ανελέητων βομβαρδισμών από το Ισραήλ που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 8.500 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 3.500 παιδιών, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του θύλακα που διοικείται από τη Χαμάς.
Το Ισραήλ κατηγορεί εδώ και καιρό τη Χαμάς ότι χρησιμοποιεί αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες, εξαπολύει επιθέσεις με ρουκέτες και στήνει στρατιωτικά κέντρα διοίκησης σε πολιτικά κτίρια.
Οι επικριτές του Ισραήλ λένε ότι η κατηγορία αυτή δίνει στο Ισραήλ το ελεύθερο να επιτίθεται σε στόχους σε όλη την περιοχή, ανεξάρτητα από τον αριθμό των θυμάτων μεταξύ των αμάχων. Όμως ο Γκρίνμπαουμ κατηγόρησε τη Χαμάς για τις απώλειες αμάχων, λέγοντας ότι επέλεξε να κάνει τους κατοίκους της Γάζας μέρος της πολεμικής της μηχανής.
«Δεν πρόκειται για εκστρατεία, αλλά για πόλεμο στο Ισραήλ αυτή τη στιγμή», δήλωσε στους Times, ο αρχηγός της Ισραηλινή αεροπορίας.
Η Χαμάς χρησιμοποιεί αμάχους στην Γάζα για να είναι μέρος αυτού του πολέμου
«Επιμένουμε να διατηρήσουμε τη διαδικασία επιλογής των στόχων. Αυτές είναι οι αξίες μας. Δυστυχώς, υπάρχουν πολλές απώλειες. Προσπαθούμε να αποφύγουμε αυτές τις απώλειες. Αλλά η Χαμάς χρησιμοποιεί αμάχους για να είναι μέρος αυτού του πολέμου. Παρά την απόφασή μας αυτή προσπαθούμε να αποφύγουμε τις απώλειες αμάχων, αλλά δυστυχώς μερικές φορές σε αυτόν τον πόλεμο αυτό συμβαίνει».
Μέχρι την Πέμπτη (26 Οκτωβρίου) οι ισραηλινές δυνάμεις είχαν ήδη εκτοξεύσει 8.000 βλήματα στη Γάζα, σύμφωνα με τις IDF, ένας απίστευτα υψηλός ρυθμός πυρός.
Ένας νομικός σύμβουλος των IDF δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα ότι η μεγαλύτερη σημασία του πολέμου έχει αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι αξιολογήσεις των στόχων.
«Ο τρόπος με τον οποίο οι IDF διαχειρίζονται αυτή την πολύ δύσκολη κατάσταση, αυτή την πολύ τραγική απώλεια ζωής αμάχων, δεν έχει αλλάξει. Ο μηχανισμός δεν έχει αλλάξει», δήλωσε ο σύμβουλος, αλλά η «μεγαλύτερη απειλή» που θέτει η Χαμάς άλλαξε την ισορροπία. Ο σύμβουλος δήλωσε στους Times ότι η εν εξελίξει σύγκρουση είναι «θεμελιωδώς διαφορετική» από τους προηγούμενους πολέμους μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στο παρελθόν.
Εν τω μεταξύ, δημοσιογράφοι του γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων AFP είδαν περισσότερα τανκς να ξεχύνονται από τα σύνορα στη βόρεια Γάζα, καθώς το Ισραήλ ενίσχυσε την επίγεια εισβολή του. Η περιοχή στον μεγαλύτερο προσφυγικό καταυλισμό εξακολουθεί να υποφέρει από το χτύπημα , από το οποίο έχασαν τη ζωή τους περίπου 50 άνθρωποι. Το AFP είδε τουλάχιστον 47 πτώματα να ανασύρονται από την περιοχή.
Το Ισραήλ δήλωσε ότι τα πολεμικά αεροσκάφη του έπληξαν ένα «τεράστιο» σύμπλεγμα σηράγγων στην περιοχή, σκοτώνοντας «πολλούς τρομοκράτες της Χαμάς», συμπεριλαμβανομένου του διοικητή του τοπικού τάγματος Ιμπραήμ Μπιάρι.
Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των Ισραηλινών, Τζόναθαν Κονρίκους περιέγραψε τον Μπιάρι ως «κεντρικό πρόσωπο στο σχεδιασμό και την εκτέλεση» των επιδρομών της Χαμάς.
Διεθνείς αντιδράσεις για το χτύπημα στην Τζαμπαλίγια
Το χτύπημα της Τρίτης προκάλεσε περισσότερη διεθνή καταδίκη, με τη Βολιβία να ανακοινώνει ότι διακόπτει τις σχέσεις της.
Και το Κατάρ προειδοποίησε ότι η επέκταση των χτυπημάτων θα «υπονομεύσει τις προσπάθειες διαμεσολάβησης και αποκλιμάκωσης».
Η Ντόχα φιλοξενεί αρκετούς ανώτερους αξιωματούχους της Χαμάς και είναι βασικός δίαυλος στην προσπάθεια να εξασφαλιστεί η απελευθέρωση περίπου 240 ομήρων που πιστεύεται ότι απήχθησαν από τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.
Η Σαουδική Αραβία επέκρινε επίσης το χτύπημα, με το υπουργείο Εξωτερικών της να εκδίδει ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει «με τον πιο έντονο τρόπο την απάνθρωπη στοχοποίηση του προσφυγικού καταυλισμού από τις ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις».
Ομάδες αρωγής και τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποίησαν ότι ο χρόνος τελειώνει για πολλούς από τους 2,2 εκατομμύρια ανθρώπους της περιοχής που στερούνται πρόσβασης σε τρόφιμα, νερό, καύσιμα και φάρμακα.
Ο παλαιστινιακός οργανισμός τηλεπικοινωνιών δήλωσε την Τετάρτη ότι οι τηλεφωνικές και διαδικτυακές υπηρεσίες «διακόπηκαν εντελώς στη Γάζα», το δεύτερο τέτοιο μπλακ-άουτ μέσα σε μια εβδομάδα.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου απέρριψε τις διεθνείς εκκλήσεις για ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός. Είπε ότι ισοδυναμούν με «έκκληση προς το Ισραήλ να παραδοθεί στη Χαμάς, να παραδοθεί στην τρομοκρατία, να παραδοθεί στη βαρβαρότητα».
Οι αντάρτες Χούτι της Υεμένης δήλωσαν ότι «εκτόξευσαν μια μεγάλη παρτίδα βαλλιστικών πυραύλων… και έναν μεγάλο αριθμό οπλισμένων drones» προς το Ισραήλ την Τρίτη.
Στο βορρά, το Ισραήλ ανταλλάσσει σχεδόν καθημερινά πυρά με το υποστηριζόμενο από το Ιράν κίνημα Χεζμπολάχ του Λιβάνου, εν μέσω φόβων ότι η σύγκρουση θα μπορούσε να επεκταθεί στην ευρύτερη περιοχή.