Χιλιάδες Παλαιστίνιοι άμαχοι πήραν και πάλι σήμερα τον δρόμο προς τη νότια Λωρίδα της Γάζας, προσπαθώντας να φύγουν πεζή από τα βόρεια του θύλακα, όπου συνεχίζονται με αμείωτη σφοδρότητα οι βομβαρδισμοί και οι μάχες μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της Χαμάς.
Έπειτα από έναν μήνα φονικών πληγμάτων, σε αντίποινα για την αιματηρή επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, εκατοντάδες χιλιάδες άμαχοι παραμένουν παγιδευμένοι σε μια καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Σήμερα, όπως και την Τετάρτη, ένα τεράστιο πλήθος ανδρών και γυναικών, με τα παιδιά τους στην αγκαλιά, με τα χέρια συνήθως άδεια ή κρατώντας τα λιγοστά υπάρχοντά τους, πήραν τον δρόμο για τα νότια.
Το Ισραήλ ανακοίνωσε νωρίτερα ότι θα ανοίξει για αρκετές ώρες έναν νέο «διάδρομο» εκκένωσης. Την Τετάρτη έφυγαν από τα βόρεια περίπου 50.000 άνθρωποι.
Ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει ότι έθεσε υπό τον έλεγχό του, έπειτα από δεκάωρη μάχη, ένα «προπύργιο» της Χαμάς στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπαλίγια. Κατά τη διάρκεια της μάχης, οι στρατιώτες «κατάσχεσαν πολλά όπλα, ανακάλυψαν τις εισόδους μιας σήραγγας, εκ των οποίων η μία, που γειτόνευε με έναν παιδικό σταθμό, οδηγεί σε ένα μεγάλο υπόγειο δίκτυο».
ΟΗΕ: 1,5 εκατομμύριο κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας έχουν εκτοπιστεί εξαιτίας του πολέμου
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 1,5 εκατομμύριο από τα 2,4 εκατ. κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας έχουν εκτοπιστεί εξαιτίας του πολέμου. Εκατοντάδες χιλιάδες απελπισμένοι πρόσφυγες οδεύουν προς τα νότια, όπου τα αποθέματα σε τρόφιμα μειώνονται επικίνδυνα.
Το Ισραήλ αρνήθηκε πάντως ότι υπάρχει «ανθρωπιστική κρίση» στη Γάζα, αν και αναγνωρίζει τις «πολλές δυσκολίες» που αντιμετωπίζουν οι άμαχοι.
Ο Μαχμούντ αλ Μάσρι, ένας 60χρονος αγρότης, έθαψε βιαστικά τους τρεις αδελφούς του και τους πέντε ανιψιούς του στον δενδρόκηπό του και μετά εγκατέλειψε το σπίτι του στο Μπέιτ Χανούν, στη βόρεια Γάζα, κοντά στον φράχτη ασφαλείας με το Ισραήλ.
«Αναγκαστήκαμε να τους θάψουμε στο περιβόλι επειδή το κοιμητήριο βρίσκεται κοντά στα σύνορα όπου πραγματοποιούν επιχειρήσεις τα άρματα και η κατάσταση είναι πολύ επικίνδυνη. Θα μεταφέρω τις σορούς μετά τον πόλεμο», είπε σε έναν δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου ο Μάσρι, ο οποίος έχει καταφύγει μαζί με την οικογένειά του σε ένα νοσοκομείο του Χαν Γιούνες.
Ένας χειρουργός της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (CICR), ο Τομ Πότοκαρ, περιέγραψε μια «καταστροφική» κατάσταση στο Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο του Χαν Γιούνες. «Τις τελευταίες 24 ώρες είδα τρεις ασθενείς που είχαν νύμφες μυγών στα τραύματά τους», είπε.
Στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται ακόμη στα βόρεια του Ουάντι Γάζα, του ποταμού που διασχίζει τον θύλακα από τα ανατολικά προς τα δυτικά και «αγωνίζονται να βρουν λίγο νερό και τρόφιμα για να επιβιώσουν» ανέφερε το Γραφείο Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA).
Τα νοσοκομεία που δεν έχουν κλείσει ακόμη δεν έχουν φάρμακα και καύσιμα για να λειτουργήσουν τις γεννήτριές τους.
«Προσπαθούμε να τοποθετήσουμε στους τοίχους λάμπες που λειτουργούν με μπαταρίες αυτοκινήτων» είπε ο Άχμαντ Μάνα, ένας γιατρός στο νοσοκομείο Αλ Αούντα της Τζαμπαλίγια, περιγράφοντας μια θλιβερή και τραγική κατάσταση.
Πηγή: ΑΠΕ