Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Πρέπει η ανθρωπιστική βοήθεια να φθάσει στη Γάζα όπου η ζωή είναι αβίωτη - iefimerida.gr

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Πρέπει η ανθρωπιστική βοήθεια να φθάσει στη Γάζα όπου η ζωή είναι αβίωτη

Καταστροφές στη Γάζα
Καταστροφές στη Γάζα/ AP Photo/Tsafrir Abayov
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πρέπει "απολύτως" η ανθρωπιστική βοήθεια να φθάσει στη Γάζα όπου "η ζωή έχει πλέον καταστεί αδύνατη" και να φθάσει σε ποσότητες και με ρυθμό που να "ανταποκρίνεται στην κατεπείγουσα ανάγκη".

Αυτό δήλωσε σήμερα η πρόεδρος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα Γαλλίας.

Από την αρχή του πολέμου, ο οποίος ξέσπασε μετά τη φονική επίθεση της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος στις 7 Οκτωβρίου 2023, και μαίνεται ανελέητος, "έχουμε πει και επαναλάβει ότι η Λωρίδα της Γάζας έγινε ακατοίκητη, αλλά η ζωή έχει γίνει αβίωτη", δήλωσε από το Παρίσι στο Γαλλικό Πρακτορείο η Ιζαμπέλ Ντεφουρνί, άρτι αφιχθείσα από αποστολή στη Γάζα, στη λεγόμενη ανθρωπιστική ζώνη του Αλ-Μαουάσι, στον νότο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Περισσότερα από "δύο εκατομμύρια άνθρωποι σχεδόν έξω, κάτω από κομμάτια πλαστικού, στην όχθη της θάλασσας: με το κρύο που θα έρθει, τα πράγματα θα χειροτερέψουν πολύ", ανησυχεί η γιατρός, σύμφωνα με την οποία η βοήθεια που διοχετεύεται "δεν ανταποκρίνεται καθόλου στη σοβαρότητα της κατάστασης".

Εκτός από τα τακτικά πλήγματα, το "τεράστιο" μέγεθος της καταστροφής αποτελεί μεγάλο εμπόδιο. "Κατά τη διάρκεια της ωριαίας διαδρομής μεταξύ του σημείου διέλευσης Κέρεμ Σαλόμ και της πόλης Ντέιρ αλ Μπάλα, στον δρόμο Σαλαχεντίν που ήταν ένας εξαιρετικά πολυσύχναστος εμπορικός δρόμος, δεν βλέπετε παρά μόνο ερείπια".

Οι ΓΧΣ θεωρούν "καθοριστικό να τερματιστεί ο αποκλεισμός της Γάζας και το σημείο διέλευσης της Ράφα να ανοίξει πάλι - σύμφωνα με την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου τον Μάρτιο του 2024 - ώστε να επιτραπεί η είσοδος της ανθρωπιστικής βοήθειας και των ειδών πρώτης ανάγκης, καθώς και για να διευκολυνθεί η έξοδος ασθενών που χρήζουν ιατρικής περίθαλψης".

Η βοήθεια φθάνει "συνεχώς" στη Γάζα, διαβεβαίωνε τη Δευτέρα στην πλατφόρμα Χ το Cogat (όργανο του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας) σύμφωνα με το οποίο "περισσότερο από ένα εκατομμύριο τόνοι βοήθειας εισήλθαν στη Γάζα από την αρχή του πολέμου, εκ των οποίων το 70% ήταν τρόφιμα".

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η βοήθεια εισέρχεται αλλά σε "περιορισμένο ρυθμό πράγματι και οι εκτοπισμένοι που ζουν μέσα σε "ανθυγιεινά καταφύγια" είναι "πιο ευάλωτοι στις διάφορες ασθένειες", αναφέρει η γιατρός.

Χρησιμοποιεί ως παράδειγμα ένα από τα δύο πρόχειρα νοσοκομεία που άνοιξαν οι ΓΧΣ, το οποίο διαθέτει 120 κλίνες αλλά "μόνο 20 είναι λειτουργικές", καθώς η ομάδα "συνεχίζει να αναμένει την παραγγελία του Απριλίου για τα χειρουργεία".

Ο αριθμός των αντικειμένων που υπόκειται σε ειδική άδεια καθώς αυτά μπορούν να θεωρηθούν στρατιωτικός εξοπλισμός είναι εξάλλου "τεράστιος", τονίζει η γιατρός αναφέροντας τα ψαλίδια για την κοπή των επιδέσμων, τα τραπέζια για την ιατρική εξέταση γιατί έχουν μεταλλικά πόδια, τις λεπίδες στα νυστέρια.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Γάζα Γιατροί Χωρίς Σύνορα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ