Σε τεντωμένο σχοινί βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις στο Κάιρο της Αιγύπτου για συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα ανάμεσα σε Χαμάς και Ισραήλ.
Ο Guardian και το Al Jazeera αναφέρουν πως πλησιάζει η εκεχειρία ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς, κάτι που δεν προκύπτει από δηλώσεις αξιωματούχων των δύο πλευρών.
Διαπραγματεύσεις στο Κάιρο για εκεχειρία στη Γάζα: «Καμία εξέλιξη» λέει στέλεχος της Χαμάς
Από την πλευρά του το Ισραήλ κρατάει ακόμη ισχυρές επιφυλάξεις και θέτει απαράβατους όρους προς αυτή την κατεύθυνση.
«Οι πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες το Ισραήλ αποδέχθηκε να θέσει τέλος στον πόλεμο, στο πλαίσιο συμφωνίας για την ανταλλαγή κρατουμένων ή ότι το Ισραήλ θα επιτρέψει η διαπραγμάτευση να εγγυηθεί ότι ο πόλεμος θα τερματισθεί είναι ανακριβείς. Μέχρι στιγμής, η Χαμάς δεν έχει εγκαταλείψει το αίτημα για τον τερματισμό του πολέμου και, κάνοντας αυτό, εμποδίζει την πιθανότητα επίτευξης συμφωνίας για ανακωχή», δήλωσε ο Ισραηλινός αξιωματούχος.
Στέλεχος της Χαμάς δήλωσε από την πλευρά του στο AFP ότι στις συνομιλίες σήμερα στο Κάιρο με τους μεσολαβητές (Αίγυπτος, Κατάρ, Ηνωμένες Πολιτείες) δεν υπήρξε «καμία εξέλιξη».
«Οι σημερινές διαπραγματεύσεις τελείωσαν και θα υπάρξει νέος κύκλος αύριο», πρόσθεσε.
Τα μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν σήμερα το πρωί ότι η Ουάσινγκτον έχει δώσει διαβεβαιώσεις στην Χαμάς για το γεγονός ότι το Ισραήλ θα συναινούσε σε κατάπαυση του πυρός μετά την επίτευξη συμφωνίας ανακωχής.
Οι Παλαιστίνιοι φαίνεται μετά και τις πιέσεις των ΗΠΑ, να είναι πιο θετικοί σε μία ενδεχόμενη συμφωνία, για πρώτη φορά από την αρχή των διαπραγματεύσεων, όπως τονίζει ο Guardian.
Ένα βήμα πριν τη συμφωνία Ισραήλ - Γάζα αναφέρει το Al Jazeera
Το Al Jazeera από την πλευρά του αναφέρει πως ενδεικτικό του κλίματος για εκεχειρία είναι ότι ήδη οικογένειες στη Γάζα ετοιμάζουν τις βαλίτσες τους με την ελπίδα ότι θα επιστρέψουν στα σπίτια τους στις γύρω περιοχές, χωρίς την απειλή του πολέμου.
Την Παρασκευή, δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal, επικαλούμενη Αιγύπτιους αξιωματούχους, ανέφερε πως το Ισραήλ έδωσε διορία μίας εβδομάδας στην Χαμάς να συμφωνήσει, πριν προχωρήσει σε ολοκληρωτική εισβολή στην Ράφα.
Από την πλευρά του ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν προτρέπει τη Χαμάς να αποδεχθεί την «εξαιρετικά γενναιόδωρη», όπως την χαρακτηρίζει, συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με το Ισραήλ, ενώ επανέλαβε τις αντιρρήσεις της Ουάσιγκτον για εισβολή στη Ράφα, τονίζοντας πως το Ισραήλ δεν έχει παρουσιάσει κάποιο αξιόπιστο σχέδιο προστασίας των αμάχων Παλαιστίνιων, που ξεπερνούν κατά πολύ το 1 εκατ. στην περιοχή.
Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίσαν τις προηγούμενες ημέρες για τις τρομακτικές συνέπειες που θα έχει μία ενδεχόμενη ισραηλινή εισβολή στη Ράφα, κάνοντας λόγο για «λουτρό αίματος» και «σφαγή αμάχων».
Τι προβλέπει η πρόταση για εκεχειρία
Η πρόταση για εκεχειρία προβλέπει κατάπαυση του πυρός 40 ημερών και την απελευθέρωση παλαιστίνιων φυλακισμένων σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση ισραηλινών ομήρων που απήχθησαν κατά την άνευ προηγουμένου έφοδοτης Χαμάς στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου του 2023.
Ωστόσο η Χαμάς επιμένει σε οριστική κατάπαυση πυρός κάτι που δεν φαίνεται να αποδέχεται το Ισραήλ.