Η γαλλική απάντηση στο AUKUS -Γαλλία και Ινδία ανακοίνωσαν εμβάθυνση της συνεργασίας τους - iefimerida.gr

Η γαλλική απάντηση στο AUKUS -Γαλλία και Ινδία ανακοίνωσαν εμβάθυνση της συνεργασίας τους

 Εμανουέλ Μακρόν
Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν / Φωτογραφία: Eric Gaillard/Pool via AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας συμφώνησε με τον Ινδό ομόλογό του να συνεργαστούν οι δύο χώρες τους σε ένα πρόγραμμα για την προώθηση «μιας πραγματικά πολυμερούς διεθνής τάξης», ανακοίνωσε απόψε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν και ο Σουμπραχμανιάν Τζαϊσανκάρ συμφώνησαν επίσης, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, να εμβαθύνουν τη στρατηγική συνεργασία τους που βασίζεται «σε μια σχέση πολιτικής εμπιστοσύνης μεταξύ δύο μεγάλων κυρίαρχων κρατών του Ινδοειρηνικού», προστίθεται στην ανακοίνωση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα γαλλικά «αντίποινα» στο AUKUS

Η συγκεκριμένη εξέλιξη έρχεται λίγες ώρες μετά αφότου η Γαλλία ανακάλεσε τους πρεσβευτές της από τις ΗΠΑ και την Αυστραλία αφού η Καμπέρα ακύρωσε τη σύμβαση, ύψους πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, για την προμήθεια γαλλικών υποβρυχίων, επιλέγοντας να συνάψει αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία στην περιοχή του Ινδοειρηνικού.

Συγκεκριμένα, η γαλλική «έκρηξη» προκλήθηκε μετά τη συμφωνία της Καμπέρας με την Ουάσιγκτον και το Λονδίνο (AUKUS) για την προμήθεια πυρηνοκίνητων υποβρυχίων, με την οποία αναιρέθηκε η σύμβαση, ύψους 54 δισεκ. ευρώ, για την αγορά συμβατικών υποβρυχίων από τη Γαλλία.

Έκτοτε ΗΠΑ και Αυστραλία προσπαθούν να κατευνάσουν την γαλλική αντίδραση με διαδοχικές «επιθέσεις φιλίας».

Την ίδια ώρα, ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Κλεμάν Μπον, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό France24 φάνηκε ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι στην Αυστραλία και στη Μεγάλη Βρετανία και δήλωσε πως ήρθε η ώρα «να δράσουμε ως Ευρωπαίοι» και «να ενισχύσουμε την στρατηγική και αμυντική μας ικανότητα». Επικρίνοντας την απόφαση της Αυστραλίας να ματαιώσει το συμβόλαιο που είχε υπογράψει με τη Γαλλία για την κατασκευή πυρηνικών υποβρυχίων, προς όφελος των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, έκανε λόγο για «σοβαρή ρήξη εμπιστοσύνης εκ μέρους της Αυστραλίας». Αυτό, όπως είπε, μπορεί να φέρει ματαίωση και άλλων συμφωνιών με την Αυστραλία διότι «αν δεν υπάρχει πλέον εμπιστοσύνη δεν μπορούμε να προχωρήσουμε και δεν βλέπω πια πώς μπορούμε να εμπιστευτούμε τους Αυστραλούς συμμάχους μας». Όσο για τη στάση της Ουάσινγκτον, ο Κλεμάν Μπον επέκρινε τους Βρετανούς γείτονες, οι οποίοι, όπως είπε, από τη στιγμή που εγκατέλειψαν την Ευρωπαϊκή Ενωση «μπήκαν σε σχέση εξάρτησης με τις ΗΠΑ». Πρέπει, επομένως, να δράσουμε ως Ευρωπαίοι και να ενισχύσουμε τις ικανότητες σκέψης, στρατηγικής αυτονομίας και άμυνας, κατέληξε ο κ. Μπον.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Γαλλία ινδία
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ