Οι κάλπες των εκλογών στη Γαλλία έκλεισαν στις 21:00 και τα πρώτα επίσημα exit polls δείχνουν μια μεγάλη ανατροπή!
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η Αριστερά έρχεται πρώτη στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών, μπροστά από το προεδρικό στρατόπεδο του Εμανουέλ Μακρόν. Όπως προβλέπουν το ινστιτούτο Ipsos με τον όμιλο Talan για τις France Télévisions, Radio France, France24/RFI και LCP-National Assembly, ο αριστερός συνασπισμός Νέο Λαϊκό Μέτωπο έρχεται πρώτος με 172 έως 192 έδρες.
Η παράταξη Μακρόν υπό το «Μαζί» προβλέπεται να κερδίσει από 150 έως 170 έδρες, ενώ η Εθνική Συσπείρωση της Μαρίν Λεπέν και οι σύμμαχοί της (οι βουλευτές των Ρεπουμπλικανών που ακολούθησαν τον αμφισβητούμενο πρόεδρο του κόμματος, Ερίκ Σιοτί στη συμμαχία του με το RN) εκτιμάται ότι θα λάβουν από 132 έως 152 έδρες.
Οι Ρεπουμπλικανοί θα κέρδιζαν από 57 έως 67 έδρες. Με βάση αυτές τις εκτιμήσεις κανένα κόμμα δεν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία, που ορίζεται στις 289 έδρες.
Υπενθυμίζεται ότι απαιτούνται 289 έδρες για την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, την Κάτω Βουλή του γαλλικού κοινοβουλίου.
Σημειωτέον ότι στον α΄γύρο των βουλευτικών εκλογών την περασμένη Κυριακή, 30 Ιουνίου, η Εθνική Συσπείρωση των Λεπέν και Μπαρντελά είχε λάβει ποσοστό 33,2%.
Σύμφωνα με επικαιροποιημένο exit poll της Ifop Opinion ο αριστερός συνασπισμός του Νέου Λαϊκού Μετώπου εξασφαλίζει από 180 έως 205 έδρες, το προεδρικό στρατόπεδο του Μακρόν από 164 έως 174 έδρες και η ακροδεξιά της Λεπέν και οι σύμμαχοί της από 130 έως 145 έδρες, με τους Ρεπουμπλικανούς και άλλα δεξιά κόμματα να λαμβάνουν από 60 έως 63 έδρες.
Η πρώτη εκτίμηση της Opinionway για το C News TV έδωσε στο Νέο Λαϊκό Μέτωπο 180-210 έδρες, ενώ το Elabe για το BFM TV 175-205.
Η κεντρώα παράταξη του Εμανουέλ Μακρόν Μαζί μάχεται με την Εθνική Συσπείρωση της Μαρίν Λεπέν για την δεύτερη θέση, σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις.
Ο Μακρόν θα περιμένει τα τελικά αποτελέσματα για τις αποφάσεις του
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν συνέστησε «σύνεση» στην ανάλυση των εκλογικών αποτελεσμάτων, σύμφωνα με πηγές της Γαλλικής Προεδρίας.
Σε δήλωσή του το γραφείο του Μακρόν είπε ότι ο Γάλλος πρόεδρος θα περιμένει, όπως απαιτεί η παράδοση, να διαμορφωθεί η πλήρης εικόνα της σύνθεσης της νέας Εθνοσυνέλευσης για να λάβει τις αναγκαίες αποφάσεις.
«Στο ρόλο του ως εγγυητής των θεσμών μας ο Πρόεδρος θα διασφαλίσει ότι θα γίνει σεβαστεί η κυρίαρχη απόφαση του γαλλικού λαού», ανέφερε το γραφείο του.
Η απρόσμενη νίκη της Αριστεράς
Η νίκη -σοκ της Αριστεράς αιφνιδιάζει τη Γαλλία καθώς το τελευταίο διάστημα τα ινστιτούτα δημοσκοπήσεων προέβλεπαν επικράτηση της ακροδεξιάς της Λεπέν αλλά χωρίς αυτοδυναμία μετά την απόσυρση εκατοντάδων υποψηφίων από το «δημοκρατικό μέτωπο», προκειμένου να ορθώσουν ανάχωμα στην άλωση της εξουσίας από την «Εθνική Συσπείρωση».
Ουδείς, όμως, περίμενε ότι η αριστερά θα κόψει πρώτη το νήμα. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις της Παρασκευής έδειχναν ότι το κόμμα της Λεπέν θα αναδεικνυόταν η μεγαλύτερη δύναμη στην Εθνοσυνέλευση χωρίς αυτοδυναμία, αλλά οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν ότι η «Εθνική Συσπείρωση» μπορεί να έρθει ακόμη και τρίτη πίσω από τον συνασπισμό του Μακρόν.
Ο Μελανσόν αρνείται διαπραγματεύσεις με το κόμμα του Μακρόν
Μέσα σε πανηγυρικό κλίμα στο αρχηγείο της «Ανυπόταχτης Γαλλίας» ο επικεφαλής της, νεοκομμουνιστής Ζαν Λυκ Μελανσόν απευθύνθηκε στους οπαδούς του διακηρύσσοντας ότι ο Εμανουέλ Μακρόν θα πρέπει να δώσει στο Νέο Λαϊκό Μέτωπο την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, πράγμα δύσκολο, δεδομένου ότι δεν θα έχει την απόλυτη πλειοψηφία.
Ο Μελανσόν είπε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα συνιστά ξεκάθαρη ήττα για τον Μακρόν και ζήτησε να φύγει ο πρωθυπουργός Γκάμπριελ Ατάλ. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση του Νέου Λαϊκού Μετώπου θα εφαρμόσει το πρόγραμμά του και τίποτε άλλο αρνούμενος κάθε διαπραγμάτευση με το κόμμα του Μακρόν ή οποιονδήποτε συνδυασμό. Θεωρητικά κάτι τέτοιο θα σήμαινε κάποιες ανατρεπτικές αλλαγές της οικονομικής πολιτικής και με διάταγμα σύμφωνα με τον Μελανσόν: Ξήλωμα της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος. αύξηση του κατώτατου μισθού και πάγωμα των τιμών ορισμένων βασικών καταναλωτικών προϊόντων.
Απέφυγε τέλος να τοποθετηθεί ως προς το αν επιθυμεί να είναι ο ίδιος πρωθυπουργός.
Κυβέρνηση συνασπισμού Μακρόν - Αριστεράς χωρίς τον Μελανσόν;
Όπως αναφέρει το Bloomberg βάσει των εκτιμήσεων των Toluna-Harris Interactive, υπάρχει δυνατότητα συγκρότησης κυβέρνησης απόλυτης πλειοψηφίας που αποκλείει την ακροαριστερή «Ανυπότακτη Γαλλία» του Μελανσόν, εφόσον τα λοιπά κόμματα του Νέου Λαϊκού Μετώπου συγκεντρώσουν 124 έδρες και συμμαχήσουν με την παράταξη Μακρόν (182 έδρες), που θα απέδιδε μια κυβερνητική συμμαχία 306 εδρών - αρκετά πάνω από τις 289 που απαιτούνται για την απόλυτη πλειοψηφία.
Το ερώτημα είναι, σχολιάζει το πρακτορείο, αν τα κόμματα αυτά (Σοσιαλιστές, Πράσινοι, Κομμουνιστές και La Place Publique του δημοφιλούς ευρωβουλευτή Ραφαέλ Γκλικσμάν) θα ήταν πρόθυμα να εγκαταλείψουν την Ανυπότακτη Γαλλία του Μελανσόν για να ενταχθούν στον κυβερνητικό συνασπισμό του Μακρόν.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ipsos France για τις έδρες που θα καταλάβουν τα μεμονωμένα κόμματα:
- Το κόμμα της Λεπέν προβλέπεται να εξασφαλίσει από 120 έως 130 έδρες
- Η «Αναγέννηση» του Μακρόν από 107 έως 115 έδρες
- Το «Μodem» (της κεντρώας συμμαχίας Μακρόν) από 21 έως 22 έδρες
- Οι «Ορίζοντες (της κεντρώας συμμαχίας Μακρόν) από 23 έως 24 έδρες
- Άλλα κόμματα της παράταξης Μακρόν 13 έδρες
- Η «Ανυπόταχτη Γαλλία» του Μελανσόν από 85 έως 94 έδρες
- Οι Σοσιαλιστές από 55 έως 65 έδρες
- Το Κομμουνιστικό Κόμμα από 8 έως 10 έδρες
- Οι Οικολόγοι από 32 έως 36 έδρες
- Οι Ρεπουμπλικανοί και άλλα δεξιά κόμματα από 60 έως 63 έδρες
- Οι βουλευτές του Ερίκ Σιοτί, αμφιλεγόμενου προέδρου των Ρεπουμπλικανών, που θέλει συμμαχία με την ακροδεξιά της Λεπέν από 10 έως 15 έδρες
- και διάφορα άλλα κόμματα 5 έδρες
Ηγέτης των Σοσιαλιστών: «Η Γαλλία είπε "όχι" στην άνοδο της ακροδεξιάς στην εξουσία»
Ο ηγέτης των Σοσιαλιστών, που μετέχουν στο αριστερό Νέο Λαϊκό Μέτωπο, Ολιβιέ Φορ επεσήμανε ότι το βασικό μήνυμα της κάλπης ήταν ότι η Γαλλία είπε όχι στην ανάρρηση της ακροδεξιάς Εθνικής Συσπείρωσης στην εξουσία.
Ο ίδιος τόνισε ότι η δουλειά του συνασπισμού με τους Σοσιαλιστές στον πυρήνα του είναι να καθορίσουν ένα πρότζεκτ και «να βρει ένα δρόμο» για να ανταποκριθεί στις ανάγκες και τις απαιτήσεις του Γαλλικού Λαού.
Ο Φορ αρνήθηκε έναν συνασπισμό που θα αντίβαινε σε αυτό ή θα συνέχιζε τις πολιτικές Μακρόν, αλλά, όπως επισημαίνει το Bloomberg, δεν είπε ξεκάθαρο «όχι» σε διαπραγματεύσεις, όπως ο Μελανσόν.
Μπαρντελά: «Αφύσικες συμμαχίες» μπλόκαραν την Εθνική Συσπείρωση
Ο μεγάλος ηττημένος της βραδιάς, πρόεδρος της «Εθνικής Συσπείρωσης» Ζορντάν Μπαρντελά, που έκανε όνειρα για την πρωθυπουργία, χαιρέτισε την υψηλή προσέλευση των Γάλλων ψηφοφόρων στις κάλπες.
«Η Γαλλία βρίσκεται πλέον στα χέρια της ακροαριστεράς», είπε με εμφανή απογοήτευση εξαπολύοντας σφοδρά πυρά κατά των «αφύσικων» συμμαχιών, που μπλόκαραν τον δρόμο προς την εξουσία της ακροδεξιάς της Λεπέν.
Όπως υποστήριξε ο 28χρονος Μπαρντελά, ο Μακρόν έκανε βήμα προς έναν συνασπισμό με την ακροαριστερά. Δεσμεύθηκε ότι το κόμμα του δεν θα υποπέσει σε κανέναν «πολιτικάντικο συμβιβασμό» δίνοντας την διαβεβαίωση ότι «τίποτε δεν μπορεί να σταματήσει έναν λαό που άρχισε πάλι να ελπίζει».
Και ισχυρίστηκε ότι η Εθνική Συσπείρωση είναι πλέον η μόνη εναλλακτική για την εξουσία στη Γαλλία σημειώνοντας ότι το κόμμα θα αφιερώσει τον χρόνο του οικοδομώντας πάνω στην επιτυχία του στις ευρωεκλογές και μια μεγαλύτερη ομάδα στην γαλλική Εθνοσυνέλευση.