Σάλο προκάλεσαν στα social media στη Γαλλία οι προειδοποιήσεις αστυνομικών σε μια ομάδα γυναικών που απολάμβαναν ημίγυμνες τον ήλιο σε παραλία της Μεσογείου με αποτέλεσμα να παρέμβει ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας για να υπερασπιστεί το δικαίωμα στην τόπλες ηλιοθεραπεία.
Αστυνομικοί, που περιπολούσαν στη Σεντ Μαρί λα Μερ στη νότια Γαλλία την περασμένη εβδομάδα, ζήτησαν από μια ομάδα τόπλες γυναικών να καλυφθούν μετά από παράπονα μιας οικογένειας. Το τοπικό αστυνομικό τμήμα παραδέχθηκε με ανάρτησή του στο Facebook ότι οι ενέργειές τους ήταν «αδέξιες», υποστηρίζοντας όμως ότι τα όργανα της τάξης ήθελαν απλώς να ηρεμήσουν τα πνεύματα και ότι δεν υπάρχει επίσημη εντολή απαγόρευσης της τόπλες ηλιοθεραπείας στην παράκτια πόλη. Ωστόσο, το συμβάν προκάλεσε χιονοστιβάδα αντιδράσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Έγινε Σαουδική Αραβία η Σεντ Μαρί λα Μερ», διερωτήθηκε ένας χρήστης, ενώ άλλοι μίλησαν για υφέρποντα πουριτανισμό στη Γαλλία και κάλεσαν σαρκαστικά την αστυνομία να επέμβει και στο μουσείο του Λούβρου για τον πίνακα του Ντελακρουά με τη γυμνόστηθη « Ελευθερία» που οδηγεί το Λαό.
«Ήταν λάθος να γίνουν συστάσεις στις γυναίκες για την περιβολή τους», παρενέβη στο Twitter ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Ζεράρ Νταρμαμέν. «Η ελευθερία είναι πολύτιμο αγαθό. Κι είναι φυσιολογικό να μπορούν οι αστυνομικοί να παραδέχονται τα λάθη τους», πρόσθεσε.
«Εμένα θα με δείτε πάντα με τη στολή μου», σχολίασε χαριτολογώντας στο Twitter η εκπρόσωπος του οικείου αστυνομικού τμήματος. «Αλλά η τόπλες ηλιοθεραπεία επιτρέπεται στην παραλία της Σεντ Μαρί λα Μερ. Ήταν αδεξιότητα από μέρους των δύο συναδέλφων, που όμως είχαν καλές προθέσεις».
Η γυμνόστηθη ηλιοθεραπεία δεν θεωρείται σεξουαλική επιδειξιμανία στη Γαλλία, μάλιστα υπάρχει χωριό γυμνιστών στο Ακρωτήριο της Νότιας Γαλλίας. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής καθώς δημοσκοπήσεις καταγράφουν την αυξανόμενη ανησυχία νεαρών γυναικών για σεξουαλικές παρενοχλήσεις και αρνητικά σχόλια για τη σιλουέτα τους. Από το 43% των Γαλλίδων που έκαναν γυμνόστηθες ηλιοθεραπεία το 1984 το ποσοστό έχει πέσει σε κάτω από 20% στις ηλικίες κάτω των 50 σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ifop σε ευρωπαϊκές χώρες, ενώ στην Ισπανία κυμαίνεται σχεδόν στο 50% και στη Γερμανία στο 34%.