Το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία προσπαθούν να αποτιμήσουν τα επιτελεία των κομμάτων και πολιτικοί αναλυτές.
Μεγάλος νικητής με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει ήταν η αποχή και από εκεί και πέρα οι Nupes του Ζαν Λυκ Μελανσόν πανηγυρίζουν και μιλούν για την επιστροφή της Αριστεράς, ενώ στο στρατόπεδο του Μακρόν η οριακή νίκη, δεν αφήνει και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για την εξασφάλισης της απόλυτης πλειοψηφίας την επόμενη Κυριακή.
1. Τα μεγάλα ποσοστά αποχής στις βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία
Σε ανάλυση του αποτελέσματος των εκλογών στη Γαλλία στο Nouvel Observateur, το πρώτο που επισημαίνεται είναι η επικράτηση της αποχής στην εκλογική διαδικασία. «Είναι πλέον κάτι κοινότοπο που παρατηρείται από εκλογές σε εκλογές». Το 52,49% των ψηφοφόρων επέλεξε την αποχή στις χθεσινές κάλπες. Πρόκειται για ένα ακόμα στοιχείο που δείχνει ότι οι θεσμοί «ασθμαίνουν».
2. Οπισθεν ολοταχώς από τον Μακρόν
Το «En Marche» του Μακρόν πλέον πηγαίνει όπισθεν ολοταχώς. Το 2017, στον απόηχο των προεδρικών εκλογών, το κόμμα του Μακρόν είχε κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία (πάνω από 289 έδρες). Αυτό όμως δεν θα ισχύει πλέον σε μία εβδομάδα, μετά τη σαφή, αναμενόμενη μείωση του αριθμού των βουλευτών.
Το μόνο βέβαιο μετά το δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία είναι πως η 2η θητεία του Μακρόν θα είναι αρκετά περίπλοκη, καθώς ενώ στην πρώτη θητεία μπορούσε να περάσει, χωρίς προβλήματα, τη νομοθετική ατζέντα του, τώρα όπως όλα δείχνουν θα πρέπει να τον απασχολεί η στάση των συμμάχων του. Μάλιστα αν δεν καταφέρει να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία θα βρεθεί αντιμέτωπος και με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις στην Εθνοσυνέλευση. Οι Γάλλοι ψηφοφόροι λοιπόν, όσοι πήγαν στις κάλπες, ήθελαν ένα σαφές μήνυμα εξισορρόπησης των πολιτικών δυνάμεων στην Εθνοσυνέλευση.
3. Ο Μελανσόν πανηγυρίζει, αλλά παραμένει πίσω
Μπορεί ο Μελανσόν να θεωρεί επιτυχία το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, ωστόσο τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων δείχνουν πως θα περιοριστεί εκεί και τελικός νικητής θα είναι ο Μακρόν. Βέβαια όπως λένε και από το στρατόπεδο του Μελανσόν, αυτά είναι μόνο προβλέψεις και η μάχη στο δεύτερο γύρο θα είναι σκληρή και όλα είναι πιθανά.
Ο Μελανσόν κατηγορεί τον Μακρόν πως έχει ένα κρυφό σχέδιο λιτότητας προκειμένου να διατηρήσει το στόχο για έλλειμμα 3%, ωστόσο οι ψηφοφόροι του Γάλλου προέδρου κατηγορούν τον Μελανσόν πως αν επικρατήσει η Γαλλία θα βρεθεί αντιμέτωπη με «έκρηξη» των φόρων και του χρέους.
4. Το μόνο που κατάφερε η Λεπέν ήταν να περιορίσει τον Ζεμούρ
Η ηττημένη των προεδρικών εκλογών Μαρίν Λεπέν είχε μία ξεκάθαρη πρόθεση για τις κάλπες. Να μπορέσει να «εξαφανίσει» τον Ερικ Ζεμούρ, και όπως φάνηκε τα κατάφερε. Ωστόσο δεν κατάφερε να συγκεντρώσει το απαραίτητο 25% των ψηφοφόρων και θα πρέπει να περιμένει τον δεύτερο γύρο για να δει αν θα πανηγυρίσει την επανεκλογή της. Η ίδια δηλώνει σίγουρη για τον αριθμό των βουλευτών που θα διαθέτει, ωστόσο οι δημοσκοπήσεις για την ώρα την διαψεύδουν.
5. Ακόμα ένα κακό αποτέλεσμα για τους Ρεπουμπλικανούς
Οι Ρεπουμπλικάνοι έλαβαν το 11,29% των ψήφων στις εκλογές. Ηταν άλλη μια κακή βραδιά, ωστόσο οι ίδιοι δηλώνουν αισιόδοξοι πως θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο, στην περίπτωση που ο Εμανουέλ Μακρόν και οι σύμμαχοί του δεν κερδίσουν την πλειοψηφία.
6. Μία κυβέρνηση σε κίνδυνο
Ο Εμανουέλ Μακρόν ξεκαθάρισε πως τα μέλη της κυβέρνησης που ηττήθηκαν στις βουλευτικές εκλογές θα πρέπει να παραιτηθούν αμέσως. Μάλιστα σε «θέση κινδύνου» μπορεί να βρεθούν ακόμα άνθρωποι από το στενό περιβάλλον του Γάλλου προέδρου ο Clément Beaune, ο οποίος ηττήθηκε στην εκλογική του περιφέρεια στο Παρίσι από την υποψήφια των Nupes, Caroline Mecary.
Θολό είναι το τοπίο ακόμα και για την πρωθυπουργό Ελίζαμπεθ Μπορν, η οποία δεν κατάφερε να εξασφαλίσει ένα σημαντικό προβάδισμα, ωστε να δηλώνει βεβαιότητα για την εκλογή της στο δεύτερο γύρο.
Από την άλλη πλευρά αρκετοί υπουργοί τα πήγαν σαφώς καλύτερα, όπως ο Gérald Darmanin (Nord), ο Olivier Dussopt (Ardèche) και ο Gabriel Attal (Hauts-de-Seine).