Δεκάδες χιλιάδες Γάλλοι εκπαιδευτικοί, οργισμένοι με τους κυβερνητικούς χειρισμούς κατά της Covid-19, άφησαν τα πόστα τους και βγήκαν στους δρόμους για να ζητήσουν καλύτερη προστασία για τους μαθητές και το προσωπικό έναντι της μόλυνσης.
«Σταματήστε την αδιαφορία» και «Έχουμε κουραστεί από τα τεστ» ήταν κάποια από τα συνθήματα που αναγράφονταν στα πανό των εκπαιδευτικών σε πορείας που πραγματοποιήθηκαν σε ολόκληρη τη Γαλλία, ζητώντας από την κυβέρνηση να τους παράσχει μάσκες προστασίας FFP2 και να σταματήσει να αλλάζει τους κανόνες τόσο συχνά.
Εκπαιδευτικοί, γονείς και διευθυντές σχολείων προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στις αλλαγές των κανονισμών σχετικά με την Covid στα σχολεία. Οι νέοι κανόνες για τα τεστ, που ανακοινώθηκαν πριν από το τέλος των διακοπών των Χριστουγέννων, αλλά έκτοτε έχουν τροποποιηθεί δύο φορές, εντείνουν την οργή.
«Έχουμε φθάσει σε τέτοιο επίπεδο αγανάκτησης, κούρασης και θυμού που δεν είχαμε άλλη επιλογή από το να οργανώσουμε μια απεργία για να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα στην κυβέρνηση», δήλωσε η επικεφαλής της συνδικαλιστικής ένωσης Ελιζαμπέτ Αλέν-Μορενό.
Πολλοί διαδηλωτές φώναζαν υπέρ της παραίτησης του υπουργού Παιδείας Ζαν Μισέλ Μπλανκέ. Μια κυβερνητική πηγή αναφέρει ότι είναι απίθανο να χάσει τη δουλειά του σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα πριν από τις προεδρικές εκλογές του Απριλίου.
Αργότερα σήμερα, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Ζαν Καστέξ θα συναντηθεί με εκπροσώπους των εκπαιδευτικών, σύμφωνα με το γραφείο του, σε μια ένδειξη ότι η κυβέρνηση θέλει να προσπαθήσει και να κατευνάσει την οργή τους.
Η κυβέρνηση έχει μέχρι στιγμής επιμείνει στην πολιτική της να κρατήσει ανοικτές τις τάξεις και ζητάει από όλους τους μαθητές που έρχονται σε επαφή με έναν άνθρωπο που έχει προσβληθεί από την Covid να υποβληθεί σε τεστ τρεις φορές.
«Ξέρω ότι είναι σκληρό, όμως μια απεργία δεν λύνει προβλήματα. Κανείς δεν απεργεί εναντίον ενός ιού», είπε ο Μπλανκέ στο BFM TV νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα.
Σύμφωνα με τις συνδικαλιστικές ενώσεις των εκπαιδευτικών, το 75% των δασκάλων στα δημοτικά και το 62% των καθηγητών στα γυμνάσια-λύκεια συμμετείχε στην απεργία, την ώρα που το υπουργείο Παιδείας δηλώνει ότι λιγότεροι από τους μισούς που ανέφεραν τα συνδικάτα απήργησαν.